Caritas unguresc – Cinci persoane trimise în judecată pentru un prejudiciu de 250.000 lei

Redactia -

Caritas unguresc – Cinci persoane trimise în judecată pentru un prejudiciu de 250.000 lei

Ofițerii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au definitivat cercetările în dosarul penal privind cinci persoane (patru bărbați și o femeie – trei din județul Cluj, unul din Sălaj, iar ultimul din Harghita), bănuite de comiterea, în diferite forme de participație, a mai multor infracțiuni de natură economică, respectiv camată, delapidare și înșelăciune, precum și desfăşurarea, fără drept, de activităţi dintre cele prevăzute la art. 5, alin. (1), din O.U.G. nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului (”atragere și / sau gestionare de sume de bani provenite de la contribuțiile membrilor unor grupuri de persoane constituite în vederea acumulării de fonduri colective și acordării de credite”

Din cercetări a rezultat că persoanele în cauză ar fi înșelat mai multe persoane, pe raza judeţului Prahova şi a judeţelor învecinate, prin modul de operare „caritas unguresc”, respectiv promițând acordarea unor finanţări, prin intermediul unei societăți care nu îndeplinea condiţiile legale pentru a derula activităţi specifice instituţiilor de credit şi instituţiilor financiare nebancare.

Aceștia ar fi amăgit persoanele vătămate pentru a le determina să achite mai multe rate, reprezentând un aport social necesar în vederea constituirii fondului din care li se spunea că urmează a fi onorate cererile de împrumut. În momentul în care acestea realizau că au fost înşelate şi nu mai achitau contribuţiile lunare pe timp de 3 luni, erau suspendaţi sau excluşi din societate, uneori fără a le fi restituit aportul social plătit, în funcţie de insistenţa fiecărei persoane vătămate.

De asemenea, a mai rezultat faptul că persoanele în cauză ar fi reuşit să inducă în eroare 264 părţi vătămate, cauzând un prejudiciu total de peste 250.000 lei.

În cadrul cercetărilor a fost dispusă măsura sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile şi asupra sumei de 36.000 lei, dar şi măsura popririi conturilor bancare ale acestora şi ale societăţilor implicate în activitatea infracţională.

Dosarul penal a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploiești, cu propunere de emitere a rechizitoriului și sesizare a instanței competente a soluționa cauza.