„Carotați” de arbitrii locali, baschetbaliștii de la CSM Ploiești au pierdut la penultima clasată, U-BT 2 Cluj-Napoca!

Dragos Trestioreanu -

„Carotați” de arbitrii locali, baschetbaliștii de la CSM Ploiești au pierdut la penultima clasată, U-BT 2 Cluj-Napoca!

Deși au avut experiența nefericită a finalului de tur al fazei de calificare din grupa a 2-a din Liga 1 de baschet masculin, când au pierdut primul meci al sezonului, la ultima clasată, CSU Brașov, evoluând la mai puțin de 24 de ore după meciul oficial precedent de la Sibiu, cu „satelitul” prim-divizionarei locale, CSU 2, jucătorii de la CSM Ploiești nu au avut ce face în acest început de săptămână. Astfel, au bifat marți, 12 decembrie 2017, jocul din etapa a VIII-a, din Sala Polivalentă a Clujului, cu U-BT 2, urmând ca miercuri s-o facă și pe cel de la Târgu Mureș, cu BC Mureș 2. Dacă, la Brașov, au pierdut partida din a doua zi, de data aceasta eșecul a survenit din prima, de la penultima clasată! Fiind vorba despre echipa a doua a campioanei en-titre, rezultatul nu va afecta, la final, poziția trupei pregătite de antrenorul-jucător Cătălin Burlacu, primele două clasate cu drept de promovare urmând a urca în faza semifinal[.

La Cluj, ploieștenii, din rândul cărora au lipsit spaniolo-românul Angel Santana, reținut de probleme profesionale, și tinerii Danilo Stanoilovici, Antonio Crăciun și Claudiu Lungu, toți trei fiind accidentați, CSM-ul s-a bazat pe vedetele Burlacu, Szijarto Levente, Adrian Tudor și Vlad Dogaru, cărora li s-a alăturat și un foarte tânăr baschetbalist aflat în mare progres, Mircea Topologeanu, pe parcurs mai intrând și alți juni din lotul deplasat în Ardeal, precum Alin Carabulea, Călin Dumitru și Mihnea Vrabie. Au rămas pe bancă tot jocul, alături de antrenorul secund Ionuț Ivan, team-managerul Dacian Vanc și staff-ul medical, alți tineri, ca Horia Scărălătescu, Sebastian Manu, Teodor Bărbuceanu și Vlad Dragomir, ultimul fiind tizul fotbalistului român, tot foarte tânăr, de la echipa a doua a clubului englez Arsenal Londra.

Primul sfert al confruntării de la Cluj, cu U-BT 2, s-a încheiat la egalitate, 21-21, iar cel de dinainte de pauza mare a fost adjudecat la limită, 25-24, de către băieții lui Răzvan Cenean, membru în Comisia tehnică a Federației Române de Baschet, și Mihai Racovițan. Imediat după reluare, Cătălin Burlacu și coechipierii lui au făcut un act bun, pe care l-au și terminat în avantaj, 22-18, intrând astfel în decisiv cu un ecart de o posesie (3 puncte). Însă, din nefericire pentru ei, într-un final mai dramatic, cei trei arbitri – dintre care doi au fost localnici, Tiberiu Șerbulea și Tudor Crișan, primul, cavaler al fluierului la duelurile din Liga 1, iar cel din urmă chiar la cele de juniori, ca și neutrul Csiki Zsolt (Târgu Mureș) – au luat decizii ce i-au dezavantajat pe oaspeți. Un fault tehnic la Szijarto și un antisportiv, dictate ușor, au făcut diferența în favoarea „alb-negrilor”, care au bifat însă, atunci, două „treițe”. Sfertul s-a încheiat la 23-16 pentru U-BT 2, iar meciul, la 87-83, în favoarea aceleiași echipe. Una de care „galben-albaștrii” dispuseseră destul de greu și în tur, la sala Olimpia, din Ploiești. La fel de greu trecuseră, de altfel, în prima jumătate a întrecerilor, și de adversarul de miercuri, 13 decembrie, de la Târgu Mureș, BC Mureș 2. Din nou însă va fi o partidă fără implicații în ierarhia de la sfârșit a echipelor calificate în faza semifinală.

Înaintea celui de-al doilea meci din Ardeal, CSM Ploiești se află pe locul 2, după CSO Voluntari, cu 5 victorii și 2 înfrângeri, iar învingătorii lor de marți, U-BT 2 Cluj-Napoca pe locul 5, cu 3 succese și 5 eșecuri. Liderul are însă un joc în plus față de Burlacu și compania, la un bilanț actual de 5 victorii și 3 înfrângeri. De menționat că, în etapa a VIII-a, BC CSU 2 Sibiu a câștigat la diferență mare de puncte, acasă, confruntarea cu BC 2 Mureș, scor: 110-81, iar ilfovenii, în sala din urbea de la poalele Tâmpei, cu un punct mai mult decât ardelenii: 64-34! Pentru CSM Ploiești, după disputa de la Sibiu, urmează, în acest an, ultimele două întâlniri, ambele la „Olimpia”, duminică, 17 decembrie, de la ora 14.00, cu BC CSU 2 Sibiu, și a doua zi, de la 18.00, în același loc, cu „lanterna roșie”, CSU Brașov. Apoi, o pauză scurtă până după Anul Nou, atunci când va debuta faza semifinală, înaintea căreia echipele calificate vor putea face achiziții.

La Cluj, în disputa cu U-BT, pentru  CSM au punctat: Burlacu (36; a avut și 15 recuperări), Tudor (20), Topologeanu (10), Szijarto (7), Carabulea (7) și Dogaru (3). Pentru U-BT, principalii realizatori au fost Anders Teir și Alexandru Berca, fiecare cu câte 17 puncte, David Vida și Andrei-Sergiu Mureșan, ambii câte 14 puncte.

Foto: www.csmploiesti.ro