Cat de importanta este calitatea echipamentului de protectie?

Daniel Dimache -

Cat de importanta este calitatea echipamentului de protectie?

Selectarea echipamentului de protectie potrivit este esentiala pentru a reduce expunerea la pericole si pentru siguranta angajatilor. Fiecare angajator trebuie sa identifice tipul de echipament de protectie necesar activitatii desfasurate in compania lui si sa aleaga cele mai bune produse pentru angajatii sai. Echipamentul de protectie se imparte in mai multe categorii si fiecare articol este special conceput pentru siguranta anumitor parti ale corpului: protectia fetei si a ochilor, protectia capului, protectia mainilor si a picioarelor, protectia respiratiei si a urechilor. Este important ca angajatorul sa asigure personalului oricare din articolele mentionate in cazul in care exista riscul de accidente la locul de munca si sa achizitioneze echipamente de protectie de calitate pentru confortul si siguranta angajatilor.

De ce ar trebui sa alegi echipament de protectie de calitate?

Accidentele la locul de munca duc la pierderi imense de bani si de productivitate. Majoritatea accidentelor pot fi prevenite prin instruirea angajatilor, identificarea si atenuarea pericolului, precum si cu ajutorul unui echipament de protectie de calitate. Asadar, investitia in echipamente de protectie de calitate te ajuta sa reduci costurile generale directe si indirecte. Pentru a te asigura ca alegi un echipament de protectie corespunzator, trebuie sa verifici daca ceea ce cumperi este realizat conform standardelor si daca asigura protectie pentru activitatea desfasurata.

Costuri directe in urma accidentelor la locul de munca

Costurile directe care apar in urma accidentelor la locul de munca sunt cheltuieli de prim rang pe care le poti masura in lei. Unele costuri directe sunt:

  • Cheltuieli medicale: acestea pot fi extinse, mai ales daca angajatul necesita interventii chirurgicale si spitalizare. Chiar daca esti acoperit de o asigurare medicala adecvata, pot aparea alte costuri pentru diverse produse farmaceutice sau ingrijire intermediara.
  • Despagubiri pentru angajat: compensatiile pentru angajati cresc adesea dupa anumite accidente la locul de munca. Daca te afli in domeniul constructiilor cu unul dintre cele mai mari ratinguri de risc, un accident grav te poate obliga sa platesti sume pe care nu le poti acoperi.
  • Daune de raspundere civila: Acestea sunt un alt cost direct asociat accidentelor, in special in cazul in care rezulta vatamari grave si handicap pe termen lung. Daca nu oferi angajatilor echipamente de protectie de calitate te poti confrunta cu cheltuieli care sunt mult mai mari decat bugetul alocat echipamentului de siguranta.
  • Cheltuieli in caz de litigiu: Cheltuielile legale sunt insotite de cererile de raspundere civila. Taxele avocatului pot depasi, de asemenea, orice suma pe care o poti cheltui pe un program de siguranta preventiva care include aprovizionarea, instruirea si asigurarea echipamentelor personale de protectie.

Costuri indirecte in urma accidentelor la locul de munca

Costurile indirecte sunt acele costuri care nu reprezinta cifre exacte. Acestea se vor simti in timp si pot afecta productivitatea si, implicit, profitul companiei:

  • Intreruperea activitatii: Aceasta apare atunci cand intreaga activitate sau linia de productie se opreste in timp ce un angajat ranit necesita ajutor medical. Daca implica o ancheta, aceasta va necesita timp pentru a determina cauza accidentului si pentru a evalua gradul de responsabilitate.
  • Sanctiuni: Este posibil sa primesti amenzi care vor ridica cheltuielile de functionare pe parcursul mai multor ani. Asiguratorii vor considera ca afacerea ta reprezinta un risc mai mare decat cel la care a fost evaluata. Acest lucru ii obliga sa-si ridice costurile.
  • Publicitate negativa: Acesta ar putea fi cel mai mare cost indirect care ar putea fi evitat prin folosirea echipamentului de protectie de calitate. Vestile proaste circula rapid si pot submina increderea in personal, furnizori, sustinatori financiari si potentiali investitori. Viitorii clienti pot ezita sa contracteze intreprinderile promovate ca fiind cu risc ridicat.