Cât de puțin ne-a lipsit! Payet cu al său… EUROGOL a refuzat remiza României

Dragos Trestioreanu -

Meci neașteptat de bun făcut pe Stade de France de echipa națională a României, la debutul său la turneul final al Campionatului European de fotbal! În fața unei formații a Franței împănată cu vedete provenind de la trupe cu ștaif din Europa Occidentală, Vlad Chiricheș și coechipierii săi au pornit jocul direct pe pistol. La un corner de pe stânga, dintr-o deviere fericită, Bogdan Stancu s-a trezit față în față cu Hugo Lloris, în careul mic, puțin lateral dreapta, dar a tras, parcă, având ochii închiși în pieptul căpitanului „cocoșilor”! Era minutul 3, iar România a ratat astfel posibilitatea de a da un… „coupe de foudre” pe cel mai mare stadion din Hexagon! Imediat, la o altă fază fixă, atacantul Florin Andone a trimis, cu capul, puțin pe deasupra porții lui Lloris. Peste 70.000 de fani francezi, care abia se așezaseră pe scaune, după ce intonaseră cu patos „La Marseillaise”, au trecut de la starea de exaltare la una de teamă profundă. Însă, cum ocaziile irosite se pot răzbuna, Antoine Griezmann a mutat emoțiile în tabăra „galbenilor”, bara verticală din stânga lui Ciprian Tătărușanu fiind locul unde s-a dus „capul”, din apropiere, al fotbalistului lui Ateltico Madrid. După startul ratat, Franța a schimbat continuu raportul posesiei, dar s-a văzut că doar individual îi era superioară României, nu și ca o echipă. Ai noștri s-au luptat cu toate forțele și au mers la cabine, în pauză, cu scorul dorit: 0-0. Important devenea, pe cale de consecință, sfertul de oră de la reluare, știindu-se că, în fotbal, echipa aflată sub presiune maximă, dacă nu marchează repede, își cam pierde luciditatea.

Băieții lui Didier Deschamps au fost cât pe-aici să ajungă într-o astfel de situație, însă au avut noroc. Omul meciului, Dimitri Payet, a centrat de pe dreapta, din fața lui Răzvan Raț, masivul și înaltul bărbos Olivier Giroud a sărit cu coatele cam sus, Tătărușanu a apreciat oarecum greșit traiectoria (foto; www.gsp.ro), iar balonul i-a trecut pe lângă mănuși, prilej pentru numărul 9 din echipa naționala Franței să devieze, cu capul, în poarta goală. Oricum o fază care a suscitat discuții, mai ales după meci. Doar două minute mai lipseau și trecea sfertul de oră de care scriam mai sus! Din fericire, o combinație în careul mare al gazdelor de la EURO l-a adus pe Nicolae Stanciu (65), altfel cvasi-inexistent până atunci, în situația de a-i fi pusă o piedică de către experimentatul Patrice Evra. Ajutat, se pare, și de adiționalul de la acea poartă, centralul Viktor Kassai a arătat punctul cu var, acolo de unde Stancu a marcat cu siguranță, spre disperarea lui Lloris, cel care, inițial, alesese tocmai locul spre care a tras românul, dar s-a răzgândit, apoi. La 1-1, scor meritat, de altfel, fotbaliștii lui Anghel Iordănescu au prins mai mult curaj și le-au dat iar emoții francezilor de pe teren și din tribune. Au dovedit destulă siguranță în defensivă și la mijlocul terenului, au mia și ataact, iar asta într-un moment în care Deschamps scosese din joc două vedete, Griezmann și Pogba, riscând totul pe mâna tinerilor și foarte iuților Kingsley Coman și, respectiv, Anthony Martial. Însă nu ei au decis meciul, aproape de spartul târgului (minutul 89), ci un super fotbalist de 29 de ani, despre care Basarab Panduru a spus, la televiziunea Dolcesport, că – dacă ar fi avut 26 de ani, valora cu siguranță 100 de milioane de euro: Payet! Mijloca;ul ofesniv a șutat senzațional, de la 20 de metri, cu stângul, după o preluare dificilă, mingea ducându-se, aproape ireal, sub bară, aproape de vinclul drept! La câteva minute, a ieșit în lacrimi, primind aplauzele freneticilor suporteri farncezi. Erau lacrimi de fericire amestecate cu emoție! Nu cred că West Ham United îl va mai putea ține prea mult pe loc pe acest extraordinar jucător!

România a pierdut la limită meciul cu Franța, scor: 1-2 (0-0), dar i-a provocat destule probleme formației cotate drept una dintre marile favorite la trofeul suprem de la EURO 2016. Prilej să sperăm că acest debut, apreciat, va fi confirmat de partidele decisive pentru ieșirea din grupe – cele cu Elveția, de pe „Parc des Princes”, și Albania, de la Lyon. După cum a arătat vineri noapte, România merită să joace mai mult de trei partide la turneul final al Campionatului European!

FRANȚA: Lloris (cpt) 7 – Sagna 6.5, Rami 6.5, Koscielny 6.5, Evra 6 – Pogba 6.5 (77 – Martial), Kante 7, Matuidi 6.5 – Griezmann 6.5 (66 – Coman 7), Giroud 7, Payet 9 (90+1 – Sissoko). Selecționer: Didier Deschamps.

ROMÂNIA: Tătărușanu 5 – Săpunaru 6, Chiricheș (cpt) 6, Grigore 6.5, Raț 6 – Hoban 6.5, Pintilii 7 – Ad. Popa 5.5 (82 – Torje), Stanciu 6 (71 – Chipciu 6), B. Stancu 6.5 – Andone 6 (61 – Alibec 6). Selecționer: Anghel Iordănescu.

Au arbitrat: Kassai Viktor 6 – Ring Gyorgy 6.5 și Toth Vencel 6.5 (toți trei din Ungaria).

Arbitri adiționali: Bognar Tamas și Farkas Adam (ambii din Ungaria).

Arbitri de rezervă: Bjoern Kuipers, pentru central, și Sander van Roekel, pentru asistenți (ambii din Olanda).

Cartonașe galbene: Chiricheș, Raț, Ad. Popa/Giroud.

Viitorul meci al echipei naționale a României, cel cu Elveția, se va desfășura miercuri, 15 iunie 2016, de la ora 19.00, pe a doua arenă din Paris, cea mai importantă a capitalei Franței de până la construirea Stade de France. Pentru a se califica mai departe, tricolorii noștri au nevoie de o victorie, iar asta pentru a-și simplifica ecuația ultimei partide din grupă, cea contra Albaniei.