În urmă cu aproape o săptămână, o informație despre Sory Diarra, de pe o rețea de socializare, a făcut vâlvă. Urmată de explicații din club, dar nu numai de acolo, după precizările reprezentantului jucătorului s-or sparge de mal „valurile” cât casa, inițiale?

Dragos Trestioreanu -

În urmă cu aproape o săptămână, o informație despre Sory Diarra, de pe o rețea de socializare, a făcut vâlvă. Urmată de explicații din club, dar nu numai de acolo, după precizările reprezentantului jucătorului s-or sparge de mal „valurile” cât casa, inițiale?

Cazul „Sory Ibrahim Diarra”, rezumat prin refuzul golgheterului ediției trecute a Ligii a II-a de a mai reveni la Ploiești, vara aceasta, este știut deja de toată suflarea petrolistă. Într-o ordine cronologică, faptele arată astfel: la finele sezonului precedent, unul în care a înscris 15 goluri, dar a și lipsit destul de pe teren, cu precădere în toamna trecută, Diarra a plecat în vacanță, acasă, în Mali. Urma să se se întoarcă în România odată cu reluarea pregătirilor, cele care au debutat pe 6 iunie 2022. O zi în care, pe www.fcpetrolul.ro, se preciza că Sory Diarra figurează pe lista scurtă a fotbaliștilor învoiți.

Déjà vu după pauza de iarnă, atacantul malian tot întârzia să revină, deși se apropia data plecării în cantonamentul din Turcia, 20 iunie mai precis. Spre deosebire de iarnă, când nu a primit viza de intrare la turci, neavând pașaportul reînnoit la timp, dar a ajuns totuși în România și s-a pregătit o perioadă cu echipa CS Blejoi (L3), acum nu a mai revenit deloc. Pe un fond de rumoare, pică vestea trăsnet că Diarra ar fi vizat pentru un transfer la prim-divizionara bulgară ȚSKA 1948 Sofia. Asta deși de la clubul găzarilor se cunoștea că-i încă sub contract. Cu toate acestea, africanul nu avea niciun gând să se mai întoarcă. Off the records, un fost apropiat al „lupilor” îl cauționa pe Diarra pentru gest, motivând că salariul mic pe care îl avea, circa 2.000 de euro/lună, ar fi fost explicația obiectivă a lipsei dorinței de a reveni la Ploiești. Poate să fi fost și acesta un prilej de supărare al lui Sory, de ce nu?

Când suporterii începuseră să-și exteriorizeze vădit supărarea pentru recidiva comportamentului incorect al favoritului lor, acesta fiind criticat aspru pentru nerespectarea contractului avut cu FC Petrolul, se amorsează o „bombă”. Una care explodează duminică, 17 iulie, la ora 7.30! Astfel, un bine cunoscut șef de galerie din „P1 – Ilie Oană”, Bogdan Dinu, alias Sponsoru, postează pe o bine cunoscută rețea de socializare câteva facsimile după o discuție dintre președintele clubului bulgar ȚSKA 1948, Dobrin Gionov (foto, în sacou și cravată), și unul dintre reprezentanții fotbalistului, din firma „CAS Scouting”: „Las și eu astea aici (n.r. – pe rețeaua de socializare), să rezolvăm și misterul Diarra Sory, unde se explică clar de către președintele celor de CSKA Sofia. Jucătorul are acceptul clubului Petrolul Ploiești să semneze cu echipa bulgară. Cum, oare, explică conducerea echipei noastre să pierzi golgheterul echipei gratis? Hoție sau prostie?”. Se cunoaște deja, în urma apariției acestor facsmilie, preluate de siteul www.sport.ro, că Gionov îl informa pe cel de la „CAS Scouting” că ar exista un acord neoficial obținut de la conducerea Petrolului, datând din iarna acestui an, pentru ca Sory Ibrahim Diarra să fie transferat la formația din capitala Bulgariei. De altfel, tocmai un site din această țară a și anunțat prima oară că Diarra este aproape de a ajunge la ȚSKA 1948. Și-așa a început hai să-i spun iureșul.

În aceeași zi, președintele executiv al FC Petrolul, Costel Lazăr (foto sus, în dreapta, alături de Sory Ibrahim Diarra), a percutat, anunțând că, potrivit aceluiași site autohton, „eu nu am Facebook. Dacă s-a postat așa ceva, cei care au postat vor răspunde. Nu există un accept al Petrolului privind acest lucru. Sory Diarra are o notificare din partea clubului despre prelungirea contractului. O notificare care trebuia făcută până la data de 1 iunie, anul acesta. L-am notificat încă din decembrie trecut despre prelungirea contractului, când el a invocat că nu îi iese pașaportul și a întârziat la pregătire. L-am iertat pentru asta, nicio problemă. A ratat cantonamentul de iarnă, iar nicio problemă. Aceste lucruri s-au repetat și acum. L-am notificat din nou la 1 iunie a.c. și aș vrea să cunoască acei suporteri că ceea ce vorbesc eu, vorbesc pe hârtie. Știu un lucru: mortul se acopără cu pământ și viul cu hârtii! Am notificările, se află la avocat, iar acest caz va merge la Comisia de Disciplină, unde se va stabili dacă avem sau nu dreptate. Altfel, aceste acuze mizere nu le înghit și nu le voi tolera. Să știe acei suporteri, care sunt între ghilimele suporteri și vor să dezbine, că nu îi voi tolera. O să ne vedem în tribunal! Petrolul avea o clauză de prelungire automată, unilaterală, prin notificare cu Sory Diarra. I-am trimis această notificare încă din decembrie, repet, deci nu intrase în ultimele șase luni. I-am trimis acea notificare și actul adițional și la 1 iunie a.c., așa cum prevedea contractul. Deci, să nu mai vorbească cei care nu cunosc lucrurile, vor să agite apele la Ploiești și nu sunt mulțumiți niciodată de nimic. Nu știu dacă va semna cu CSKA Sofia. Oricum, va merge la comisii. Actele sunt la avocat, a fost notificat de trei ori în luna iunie să se prezinte în fața Consiliului Director și nu s-a prezentat. Sunt niște făcături, care nu vor sta în picioare și pe care cred că le voi clarifica foarte curând”. Pe 20 iulie, antrenorul principal Nicolae Constantin a vorbit și el: Din câte știu eu, Sory Diarra este acasă, în Mali. Este supărat pe Petrolul, pe conducere, pe antrenor, nu știu… Nu am reușit să vorbesc cu el. Conducerea spune că este încă sub contract, că a fost notificat și ar putea fi suspendat. Am citit că ar putea merge în Bulgaria. Ce vă pot spune este că în grupul de Whatsapp al jucătorilor, Diarra le-a urat baftă foștilor sau actualilor săi colegi”!

Tot pe 17 iulie, dar la ora 22.01, pe propria pagină de pe Facebook, Liubliana Nedelcu (foto), bine cunoscuta agentă de fotbaliști care activează cu succes și pe piața bulgară, și pe cea moldoveană, în afară de cea franceză, dar nu îl reprezintă pe Sory Ibrahim Diarra, a avut următoarea postare: „Niciodată nu a fost discuția ca Diarra să plece gratis la Sofia! Diarra, dacă va pleca, va pleca împrumut, cu opțiune de cumpărare! Împrumutul, tot cu bani! În loc să vedeți că președintele clubului (n.r. – Costel Lazăr) caută soluții pentru orice problemă (Diarra refuză să se mai întoarcă, indiferent de consecințe), voi (n.r. – suporterii sau www.sport.ro?) scrieți ce vă convine! În primul rând, Petrolul l-a notificat de foarte multe ori pe Diarra! În al doilea rând, nu a existat niciodată discuția ca el să plece liber! Multe cluburi din Liga 1 și-ar dori un președinte cum este Costel Lazar, care să aibă numai interesul clubului, ci nu interesul personal! Să ne ajute Dumnezeu pe toți în funcție de ce facem și ce spunem, nu vă mai lăsați pacăliți de toți neica-nimeni!”. S-ar deduce, după o logică simplă, că agenta ar fi implicată direct în cazul malianului, în caz contrar necunoscând atâtea detalii despre un fotbalist al cărei agentă nu este, totuși.

Descoperind numele de „CAS Scouting” în discuție, am investigat cine ar fi patron sau CEO al acesteia. Și astfel am aflat că firma este a unui fost atacant golgheter din primul eșalon de fotbal românesc, Adrian Câmpeanu (foto jos). Cel pe care l-am contactat pentru a-mi răspunde la trei întrebări, răspunsurile domn iei sale putând elucida, în mare măsură, situația de fapt. Amabil și recunoscând că este patron și CEO al firmei mai sus-menționată, Adi Câmpeanu a răspuns, succint, la întrebările mele: 1. Pe ce perioadă de timp a semnat contractul cu FC Petrolul fotbalistul Sory Diarra, pe care îl reprezentați? Adrian CÂMPEANU: Jucătorul a semnat un contract pe doi ani, plus încă un an opțiune din partea clubului; 2. Aveați cunoștință, dumneavoastră sau un angajat din firma dumneavoatră, despre un eventual acord neoficial de transfer în vara aceasta al jucătorului Diarra, acord dat de către conducerea clubului Petrolul președintelui clubului ȚSKA 1948 Sofia în iarna acestui an? A.C.: Despre acordul neoficial cu ȚSKA 1948 al Petrolului nu am avut cunoștință. Doar ceea ce am citit în presă, altceva nimic; 3. Avea, legal, dreptul fotbalistul să nu ia în considerare opțiunea clubului Petrolul de prelungire a contractului cu încă un sezon? A.C.: Da, jucătorul are acest drept de a refuza opțiunea de prelungire a contractului său.

În concluzie, a introduce într-un contract o opțiune din partea unui club este un mare risc pentru acesta, dacă jucătorul o poate refuza fără probleme, la final de contract! Ce siguranță a avut astfel clubul găzarilor că, prinzând viteză, așa cum se spune în jargonul fotbalistic, Diarra nu ar fi visat la mai bine sau, altfel spus, la mai mult și va spune… pas? Ar mai fi de mirare de ce nu a mai revenit în România? Nu cred. Un verdict în cazul său va fi dat de către Comisia de Disciplină a FRF. Până atunci, ce va face Sory Ibrahim Diarra! Va fi legitimat provizoriu, de FIFA, la ȚSKA 1948 Sofia, club care va și rămâne cu el, ulterior deciziilor interne și externe? De urmărit…

Foto: www.fcpetrolul.ro, www.facebook.ro, www.digisport.ro și www.bittv.ro