Cazul UZTEL: administratorul judiciar, obligat să returneze un comision de 500.000 euro

Redactia -

Comunicat de presă

AVOCATUL REMUS BORZA ESTE OBLIGAT DE INSTANŢĂ SĂ DEA ÎNAPOI APROXIMATIV 500.000 DE EURO, BANI LUAŢI ILEGAL DE LA UZTEL SA Ploieşti (13 februarie 2013) – Asociaţia ”Uztel” Ploieşti, acţionarul majoritar al SC Uztel SA, aduce la cunoştinţa publicului şi investitorilor faptul că a caştigat în mod irevocabil procesul prin care a contestat practica abuzivă a administratorului judiciar Remus Borza în privinţa comisioanelor încasate. Pe data de 5 februarie, Curtea de Apel Craiova a admis recursul prin care comisionul de 3% e declarat nul de drept şi a cerut restituirea banilor cuveniţi ilegal (ANEXA 1).
Suma pe care avocatul Remus Borza trebuie sa o returneze este de aproximativ 500.000 de euro, echivalentul onorariului încasat din data de 22.09.2011 până în prezent (ANEXA 2).
În momentul de faţă, Uztel SA este în proces de reorganizare, după ce şi-a declarat insolvenţa în 2010. Societatea este administrată, în mod ilegal, de un consortiu de administratori judiciari, format din EUROINSOL CONSULTING SPRL PLOIEŞTI, PRIN ALINA MAER, ŞI EURO INSOL SPRL BUCUREŞTI, PRIN REMUS Borza. Conform Legii Insolventei (85/2006) şi Planului de Reorganizare aprobat de Judecatorul Sindic, administrarea şi conducerea societaţii revin administratorului special, iar administratorul judiciar are doar rolul de supraveghere. ADMINISTRATORII JUDICIARI IŞI BAZEAZA POZIŢIA NUMAI PE O PRESUPUSĂ MODIFICARE A PLANULUI DE REORGANIZARE DINTR-O ADUNARE GENERALĂ A CREDITORILOR, CÂND S-A ACŢIONAT ÎMPOTRIVA PROCEDURILOR ŞI LEGILOR DE ORGANIZARE A UNOR ASTFEL DE ADUNĂRI. ACEASTA SITUAŢIE FACE OBIECTUL UNOR PROCESE CARE SUNT ÎNCA PE ROL.
_„Este inadmisibil ca, într-un proces de reorganizare, un personaj, fie el şi Remus Borza, să joace un rol dublu – şi de administrare şi de supraveghere. Incompatibilitatea este evidentă”_, a declarat DAN RĂDULESCU, ADMINISTRATOR SPECIAL S.C. UZTEL S.A..
Asociaţia Uztel aminteşte că, pE DATA DE 16.01.2013, AGENŢIA NATIONALĂ DE ADMINISTRARE FISCALĂ, PRIN DIRECŢIA GENERALĂ A FINANTELOR PUBLICE PRAHOVA, CA PRINCIPAL CREDITOR, A recunoscut dreptul administratorului special de a conduce activitatea societaţii, în conformitate cu prevederile legale şi cu planul de reorganizare. (ANEXA 3)

SCURT ISTORIC:2008 – Se pune în miscare un mecanism de falimentare intenţionată a Uztel SA, cu scopul lichidării activelor industriale la preţ de fier vechi, în dauna acţionarilor şi a industriei româneşti. Directorul general Dinu Ion angajează credite de la ING Bank în valoare de 3 mil. Euro, pe care le garantează cu toate activele societăţii, în mod evident subevaluate. Creditul nu este rambursat în mod deliberat, pentru a permite executarea ipotecilor.
2010 – Se declară insolvenţa SC Uztel SA. Dinu Ion o nominalizează pe Alina Maer, reprezentant al EUROINSOL CONSULTING SPRL PLOIEŞTI, drept administrator judiciar. Într-un raport, Alina Maer propune trecerea la faliment, în pofida faptului că debitoarea şi-a manifestat expres întenţia de reorganizare, dispunând de toate condiţiile tehnice şi comerciale de realizare de profit, printr-un management de bună-credinţă şi profesional.
2011 –În aprilie, este adus ca administrator judiciar şi Euro Insol Bucureşti, reprezentat prin Remus Borza;
În iulie, Administratorul Special Radulescu N. Dan PFA depune Planul de Reorganizare, în numele debitoarei;
2012 – Instanta confirmă Planul de Reorganizare propus de Administratorul Special. Administratorul judiciar îl împiedica, în mod ilegal, pe administratorul special să pună în aplicare Planul de Reorganizare, invocând o neconcordanţă între motivarea şi dispozitivul sentinţei.

BACKGROUND- SC UZTEL SA are 110 ani vechime pe piaţa de utilaje petroliere, atestari tehnice româneşti şi internationale, dotări de ultimă generaţie, oferte din piaţa internă şi externă, care permit prezenţa companiei în circuitul economic şi pastrarea a sute de locuri de muncă.
– SC UZTEL SA este o societate privatizată în 2004, în condiţii legale, obligaţiile asumate de cumpărător fiind îndeplinite conform contractului, stare de fapt confirmată de AVAS.
– Asociaţia ”UZTEL” Ploiesti, cu sediul în strada Mihai Bravu, nr. 243, Ploieşti, Judeţul Prahova, este acţionar majoritar al SC Uztel SA, cu un pachet de 83,84%.

 

Asociaţia Uztel