Ce-a fost, ce nu a fost cu Astra, de joia viitoare trebuie obligatoriu cu totul altceva! În caz contrar, Petrolul „Masculului Alfa” poate aborda… play-out-ul și cu juniorii lui Roșca! Doar nu or retrograda, la ce reclamă le tot fac câte unii!

Dragos Trestioreanu -

Ce-a fost, ce nu a fost cu Astra, de joia viitoare trebuie obligatoriu cu totul altceva! În caz contrar, Petrolul „Masculului Alfa” poate aborda… play-out-ul și cu juniorii lui Roșca! Doar nu or retrograda, la ce reclamă le tot fac câte unii!

Deși venea după numai trei zile ulterior meciului câștigat en-fanfare la Târgu Jiu, în dauna Pandurilor, din campionatul ligii secunde, cel contra Astrei Giurgiu, de la Ploiești, din Cupa României, nu trebuia abordat cu atât de mult respect, o repet, ca să nu zic, direct și franc, cu destulă teamă, de către Petrolul. Un joc urmărit de iubitori ai fotbalului nu numai obișnuiți ai celui de-al doilea eșalon, ci și ai celui dintâi, un joc în care Viorel Moldovan și jucătorii săi s-au făcut de rușine, oricum am da-o, ce să ne mai ascundem după deget! Un duel pierdut precum o echipă modestă dintr-o ligă inferioară, care se apără să nu ia gol o repriză, iar când revine pe teren, la reluare, parcă l-a și luat încă de la… vestiare!

O repriză, a doua, în care Lică i-a făcut un cadou incredibil lui Merloi (minutul 50), pentru o preluare perfectă și un șut violent, de era să facă… gaură prin Kitanov, Olaru și Meijers! Nu a fost destul, fiindcă – băgat pe teren, din minutul 46, de către un tehnician care numai el o fi știut de ce a făcut-o, schimbând un mijlocaș de bandă cu un… închizător (!!!???) – Silviu Pană a faultat, în careul mare, ca în curtea școlii și a ieșit astfel de un 0-2. Mai precis, dintr-un penalti pe care l-a transformat lejer Krpic (61). Parcă invidios pe mai noul său coechipier, a făcut-o lată, tot ca-n curtea școlii, și același Kitanov, ieșit prea mult dintre buturi și căzând și în genunchi, fără a mai putea astfel să-l salveze pe Meijers, a cărui săritură a fost… sub cea a lui Wüthrich (81). Astfel, „capul” elvețianului l-a lobat pe aiuritul portar bulgar și a fixat rezultatul final, unul de forfait! Vorba lui Moldovan, de după meci, trei cadouri făcute Astrei! Oare, însă, numai Lică, Pană, Meijers și Kitanov să fi fost singurii de vină pentru jenantul 0-3? Nu cumva,  a fost, mai ales, și „filozoful” de pe margine, care a cerut ca meciul cu Astra să fie uitat cât mai repede! Dar, ce te faci că nu știu câți or fi uitat că domnia sa a zis, ante-factum, că preferă… play-off-ul unei semifinale de Cupa României. Bingo!

Altfel, repet ceea ce am scris și ieri, mai exact că, ulterior acestui eșec drastic, se poate numi așa după diferența de valoare și jocul prestat, există riscul unei doze mărite de curaj din partea următoarelor trei adversare din sezonul regular al Ligii a II-a, în abordarea partidelor cu „lupii”. Poate, de ce nu?, au văzut, contra Astrei, unde sunt „găuri”, unde este o „pâine de mâncat”, cum se zice în folclorul fotbalistic, și se poate exploata astfel orice „fisură”. Sigur, așa cum a fost diferență mare între Petrolul și Astra, în favoarea giurgiuvenilor, tot așa cred că ar fi și între echipa înzestratului „Geană” Neagoe și cele ale lui Claudiu Niculescu, Alexandru Pelici și Costel Enache. Dar asta nu înseamnă că băieții echipați în galben și albastru se pot culca pe o ureche, ci dimpotrivă. Dacă vedete, așa cum pot fi numite la nivelul eșalonului secund, precum Vajushi, Buhăescu, Roigé Rodríguez, Romario Moise, Meijers, Lică, Kitanov, Constantinescu sau Silviu Pană, nu-și vor reveni urgent la valoarea lor reală, atunci degeaba joacă foarte bine Țicu, remarcatul de miercuri al unui ex-fotbalist al ploieștenilor, care le… lipsește fantastic acum, degeaba se zbate Olaru, cum poate și el, degeaba evoluează cum trebuie Lax! Nu am scris nimic despre Saim Tudor, pentru că nu avea când să arate prea mult, după ce a revenit post-accidentare. Poate că, în eventualitatea în care intra prin minutul 30, așa cum trebuia și permitea și regulamentul, de altfel, în locul protagonistului „telenovelei” de săptămâna trecută, avea mai mult timp să arate câte ceva. Se spune adesea în fotbal că o echipă este oglinda antrenorului său și chiar este un mare adevăr! „Umflat în pene” după trei succese, unul în Cupa României și alte două în campionat, în 2021, dar „dezumflat” în fața primului oponent cu adevărat mai tare, Astra Giurgiu, Viorel Moldovan a început să semene iar cu acela de… anul trecut! Ce înseamnă așa ceva știe toată suflarea fotbalistică ploieșteană, nu mai dezvolt, sperând numai să fiu contrazis de viitoarele trei „finale”! Și-acum, datoria de ieri, caseta tehnică a meciului cu Astra:

PETROLUL: Kitanov 5 – Olaru 5.5, Lică 4, Meijers 5, Țicu 6.5 – Lax 6 (81 – Balint), Roigé Rodríguez (cpt) 5.5 – Constantinescu 4 (46 – Pană 4), Moise 5 (71 – Saim Tudor 5), Vajushi 5 – Buhăescu 5. Colectiv tehnic: Viorel Moldovan (antrenor principal), Francisc Dican și Ciprian Pura (antrenori secunzi), Cătălin Grigore (antrenor al portarilor), Stelian Isac (preparator fizic).

ASTRA: Lazar (cpt) 8 – Raspopovic 5.5 (78 – Graovac), Hugo de Sousa 6.5, Jovanovic 7, Lamanje 7.5 – Canadjija 7.5, Boé-Kane 7.5 – Merloi 8 (62 – Stahl 7), Răduț 6.5 (78 – Wüthrich 7.5), Pahonțu (10 – Balaure 7.5) – Krpic 7.5 (62 – Montini 6.5). Colectiv tehnic: Eugen Neagoe (antrenor principal), Sebastian Moga (antrenor secund), Ionuț Boșneag (antrenor al portarilor), George Neagu (preparator fizic).

Au arbitrat: Andrei Florin Chivulete  6.5 (București) – George Florin Neacșu 7 (Câmpulung Muscel) și Andrei Constantinescu 7 (București).

Arbitru de rezervă: Sorin Costreie (Buftea).

Observatori: Dragoș Ionescu (București), pentru joc, și Dan Victor Berbecaru (Râmnicu Vâlcea), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene: Țicu (43), Meijers (75), Răduț (75), Buhăescu (77).

Despre Astra, cred că a spus TOTUL rezultatul final! A avut posesie, a pasat ca o echipă mare, și-a reglat tirul în repriza a doua, a avut fotbaliști de toate genurile, unii venind din campionate precum Franța, Elveția, Portugalia etc., fotbaliști care pot fi decisivi și cărora li se alătură un „puști” de mare viitor, cred eu, George Merloi, fost la Academica Clinceni în sezonul trecut. Un fapt interesant, la fel ca în urmă nu cu mulți ani, dar la cealaltă poartă de pe arena Ilie Oană, portarul de-acum al Astrei, David Lazar, atunci între buturile Pandurilor Târgu Jiu, a apărat un penalti. Unul executat cu… „scăriță” de către fosta mare speranță Gicu Grozav. De ce l-a apărat Lazar? Pentru că nu s-a aruncat la noroc, ci a așteptat, pe picioare, momentul execuției, reținând astfel facil! Miercuri, a stat tot pe picioare și a observat clar în ce direcție va trage Vajushi de la punctul cu var, a plonjat și a reținut balonul. Parcă tot… facil!

În altă ordine de idei, Petrolul va juca, peste exact o săptămână, de la ora 17.00, pe arena cu teren sintetic de la Chiajna, contra Concordiei lui… Younes Hamza, cel care era să-i ajute pe foștii coechipieri, la ultima fază partidei de marți, cu FC U 1948 Craiova, încheiată cu scorul de 0-0. Găzarii vor evolua astfel în primul meci al etapei următoare celei din week-end, în aceasta din urmă stând, din cauza retragerii echipei Turris-Oltul Turnu Măgurele. Deci, „lupii” vor avea timp berechet pentru refacerea mentală și fizică după un joc pe care l-au abordat cu frică și fără tonus! În Ilfov, va fi un duel dificil, Concordia meritând să câștige în dauna liderului, pe teren propriu, dar s-a… mulțumit finalmente numai cu o remiză albă!  

Foto: www.fcpetrolul.ro