Ce au arbitrii cu echipa „lupilor”? – numai despre ce se întâmplă la FC Petrolul, echipa de suflet a ploieștenilor și a prahovenilor (episodul 32)

Dragos Trestioreanu -

Ce au arbitrii cu echipa „lupilor”? – numai despre ce se întâmplă la FC Petrolul, echipa de suflet a ploieștenilor și a prahovenilor (episodul 32)

Potrivit statisticienilor de fotbal, FC Petrolul Ploiești și Pandurii Târgu Jiu sunt singurele echipe din actuala ediție a campionatului Ligii a II-a de fotbal care, până înaintea ultimei etape a turului, nu au primit, în favoarea lor, nicio lovitură de pedeapsă. Sigur că nu e absolut obligatoriu ca o formație să aibă un penalti, dacă nu s-au întrunit condițiile regulamentare pentru a fi acordată o lovitură de la „11 metri”. Numai că, în cazul prahovenilor, pe gorjeni neurmărindu-i îndeaproape, au fost câteva situații, în deplasare, dar și pe propriul teren, când diverși arbitri, chiar și din lotul Ligii 1, au trecut cu vederea faze în care s-a demonstrat, ulterior reluărilor oferite din carele de transmisie, că petroliștii ar fi trebuit, regulamentar, să aibă parte de penalti. Ba chiar, nu numai de unul singur, ci și de mai multe!

În condițiile în care Petrolul nu este o echipă alcătuită din fotbaliști nervoși, duri, care să reacționeze ireverențios la deciziile arbitrilor, ba dimpotrivă, neocupându-se, ca la case mai mari, cu simulările, este absolut de neînțeles, căci explicabil nu are cum să fie, de unde și până unde această ostilitate. Nu mă feresc de o astfel de afirmație, fiind prea pe față o antipatie cu privire la trupa ploieșteană. La clubul găzarilor, la urma-urmei. Nu știu cine face, în prezent, delegările la eșalonul secund, dar trimiterea cu obstinație parcă la meciurile Petrolului a centralului vâlcean Cătălin Buși, cel care, la cum vedem că o arbitrează pe trupa lui Flavius Stoican, nu se sfiește deloc să arate că are, repet ce am mai scris, un dinte contra „galben-albaștrilor”! Culmea, el este și președintele Comisiei Județene de Arbitri Vâlcea! De când se întâmplă astfel cu Buși o cam știu. Adică, nu de azi, de ieri, ci de mai multă vreme! Cum de face așa ceva – și, mai ales, cum de i se permite – nu mai cunosc! Dar sigur există vreun motiv, unul deloc singular, totuși! Așa cum îl cunosc pe președintele executiv al FC Petrolul, Marius Stan, un veritabil domn, nu cred că – nici în acest campionat și nici în trecut – ar fi avut vreo ieșire necontrolată față de acest arbitru, de vreun coleg al lui sau de vreun oficial al FRF. Mai mult, deși cunoscut ca având, în spațiul tehnic, un temperament coleric, fiind și suspendat nu o dată, antrenorul principal al ploieștenilor, Flavius Stoican, a fost adesea în tur chiar și de un… calm olimpian. Pesemne, tocmai din dorința ca vreun gest al său să nu se perpetueze, punitiv, și asupra propriei echipe. Deci, revin și afirm că nu exista niciun motiv pentru acei arbitri să nu fi aplicat regulamentul la fazele cu pricina, dar nu numai, însă mai ales loviturile de pedeapsă trebuind acordate!

Cum membru în Comisia Centrală de Arbitri este și un ploieștean, fost asistent cu ecuson FIFA și actual director al clubului sportiv al municipalității, Cristian Nica, poate că, fără ca el să fie acuzat de vreun parti-pris ori de patriotism local, ar merita să pună în dezbatarea colegilor din CCA cazul acelor centrali care, prin omiterea luării unor decizii simple, ca și prin maniera de a conduce discreționar partidele Petrolului din acest tur de campionat, ajung să pericliteze obiectivul echipei găzarilor: promovarea! Ceea ce este foarte grav!

Foto: www.fanatik.ro și www.tribunavalceana.ro