Ce avem voie să facem şi ce e interzis, începând din 15 mai, pe perioada stării de alertă

Daniel Dimache -

Ce avem voie să facem şi ce e interzis, începând din 15 mai, pe perioada stării de alertă

Vă precizăm că, începând cu data de 15.05.2020, ora 00.00, prin Hotărârea nr. 24/ 14.05.2020, a fost instituită, pe teritoriul României, STAREA DE ALERTĂ, pentru o perioadă de 30 de zile.

Acest act normativ, prevede, printer altele, obligativitatea purtării măștii pentru acoperirea nasului și gurii, în spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în alte spații închise.

Se reiau activitățile în cabinetele stomatologice, în ambulatorii, cu condițiile respectării măsurilor de Prevenire și control a răspândirii infecțiilor. 

În această perioadă, pentru toți cetățenii, care vin în România din străinătate, se instituie măsura carantinării/izolării la locuință împreună cu familia/aparținătorii cu care locuiesc împreună, iar pentru cele care nu au posibilitatea îndeplinirii condițiilor pentru măsura menționată sau solicit acest lucru pentru a nu își expune familia, se poate opta pentru măsura carantinei instituționalizate, în spații special destinate puse la dispoziție de autorități. Persoanele care nu respect măsurile de carantină/izolare la domiciliu vor fi introduce în carantină instituționalizată pentru o perioadă de 14 zile și obligate să suporte contravaloarea cazării și hranei pe perioada carantinei instituționalizate.

Este permisă circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în interiorul localităților, cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecției și evitarea formării grupurilor pietonale mai mari de 3 persoane care nu aparțin aceleiași familii. Parcurile pentru public se redeschid, cu excepția locurilor de joacă pentru copii și cu respectarea măsurilor generale de prevenire și protecție.

Nu mai este necesară completarea declarației pentru deplasări în interiorul localității, dar se menține această obligativitate pentru ieșiri în alte localități.

Se reiau activitățile organizate de slujitorii cultelor religioase cu participarea publicului, care se desfășoară doar în exteriorul lăcașurilor de cult, precum și practicile și ritualurile cu character privat în interiorul lăcașurilor de cult cu participarea a maxim 16 persoane și respectarea măsurilor de prevenire și protecție stabilite.

Se prelungește cu 14 zile măsura suspendării curselor aeriene spre Austria, Belgia, Elveția, Germania, Iran, Italia, Marea Britanie, Olanda, Spania, Statele Unite ale Americii, Turcia și Iran.

Informațiile integrale despre Hotărârea nr. 24/2020 care reglementează instituirea stării de alertă pe teritoriul României, le puteți găsi și pe site-ul oficial al Prefecturii Prahova: https://ph.prefectura.mai.gov.ro/starea-de-alerta-hotararea-nr-24-14-05-2020-a-comitetului-national-pentru-situatii-de-urgenta/

Cetățenii sunt sfătuiți să se informeze doar din surse oficiale, dar și să apeleze pentru recomandări sau alte informații la TELVERDE – 0800.800.358.

 

INSTITUȚIA PREFECTULUI – JUDEȚUL PRAHOVA

15 MAI 2020