Ce este un teodolit și la ce poate fi el folosit?

Daniel Dimache -

Ce este un teodolit și la ce poate fi el folosit?

 

Este un aparat pe care cu siguranță l-ai văzut deja pe stradă, folosit de oameni care măsoară anumite distanțe. Pentru că asta este un teodolit, un instrument de măsurare care se folosește de către topografi și de constructori.

Ce face un teodolit mai exact? Ei bine este construit să te ajute să vezi dacă suprafața pe care o măsori este dreaptă sau nu, dacă planul este înclinat și cum sunt exact unghiurile. Este, dacă vrei, ca o nivelă mult mai profi. De obicei se montează pe un trepied, ca să poată fi poziționat perfect la orizontală.

Există două categorii principale de teodolite. În primul rând, există modelul optic, mai clasic. Este un model mai învechit și mai toate teodolitele din zilele noastre sunt acum digitale, așa că ne vom concentra pe acestea din urmă.

Cum se folosește teodolitul? Se așază pe trepied și ai nevoie să te asiguri să îl amplasezi la nivelul ochilor. E nevoie să măsori distanța dintre sol și teodolit, ca să te asiguri că ai referință și îl vei plasa la fel și în celelalte puncte în care vei mai măsura. Atunci când este pe poziții, trebuie să ajustezi în plan vertical prin folosirea plombei verticale care se află la baza teodolitului. Apoi alegi ținta și toate unghiurile și planurile ar trebui să fie pregătite pentru înregistrare. Există modele la care nu există această plombă verticală, ci este înlocuită dintr-un baston de centrare, construit din două tuburi metalice care culisează unul către celălalt.

Aceste modele de teodolit digitale, au un mic procesor, un display și o tastatură dar și memorie. Ceea ce le face inteligente și mult mai ușor de folosit decât cele clasice. Un teodolit cu memorie este cu coleg de echipă foarte bun care te va ajuta să îți faci treaba mai repede și mai bine.

Și teodolitele moderne pot fi de mai multe tipuri, așa că hai să vede care sunt principalele diferențe dintre ele:

Există teodolitul electronic digital, menționat de noi mai sus, unde vei primi măsurătorile în format digital. Acesta este ca un mic computer.

Un alt tip de teodolit este cel cu micrometric, care are o precizie foarte mare. Există și un model specializat pe unghiuri, care poate măsura unghiuri de până la 20” și se numește vernier.

Mai există încă două tipuri, cu tranzit sau fără tranzit. Ce presupune aste este practic să poată fi rotit în plan vertical. Cel cu tranzit se poate mișca și ale o linie de vizibilitate și un focus foarte mare, ceea ce îl face perfect pentru utilizarea în topografie. Cele fără tranzit nu mai sunt atât de folosite în zilele noastre, tocmai pentru că au unghiuri și capacități destul de limitate.

Așadar, dacă ai nevoie să măsori unghiuri orizontale sau verticale, să măsori unghiul dintre două linii, să faci hărți topografice sau să măsori diverse lucruri, de la clădiri la adâncimi, un teodolit este ceea ce vei avea nevoie în munca ta de zi cu zi. Este util într-o serie mare de meserii, de la măsurarea minelor, până la măsurarea serelor și a plantelor, a terenurilor, a drumurilor și a tunelelor. Ba chiar se poate folosi și în diverse studii astronomice.

Așadar, dacă ești în căutarea unui astfel de instrument care să te ajute în munca ta de zi cu zi, este recomandat să pornești de la nevoile specifice din meseria pe care o practici, ca să te asiguri că astfel vei alege un model de teodolit potrivit. Există foarte multe modele și o ofertă foarte variată. Ai opțiunea să mergi în magazine de specialitate, să ceri sfatului unui consilier. Dar te poți documenta și singur pe internet, citind despre cât mai multe modele. Ce îți recomandăm este să verifici mereu foarte bine și oferta de teodolite disponibilă online și să compari mereu prețurile. Deși te ajută la muncă și poate fi considerat o investiție, vrei să te asiguri că obții cel mai bun raport calitate preț.