Avea nevoie FC Petrolul de lobbyistul cu numărul unu al jucătorilor de la a treia clasată în ierarhia Superligii?!? De apreciat reacția imediată a clubului găzarilor, care a demontat „vrăjeala”

Dragos Trestioreanu -

Avea nevoie FC Petrolul de lobbyistul cu numărul unu al jucătorilor de la a treia clasată în ierarhia Superligii?!? De apreciat reacția imediată a clubului găzarilor, care a demontat „vrăjeala”

Nu de azi, de ieri, fostul șef al Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir (foto sus), căruia i se mai zice și „Oracolul de la Bălcești”, este mana cerească a media din România, și la fotbal, dar nu numai. Iar asta, mai ales, pentru diversele-i previziuni din sportul rege, adesea fantasmagorice, făcute cu precădere asupra viitorului unor jucători de la a treia clasată, din acest moment, din ierarhia Superligii. Totuși, nu mă așteptam ca domnia sa a se băga în seama și cu FC Petrolul. Mai precis, săptămâna trecută, atunci când, din senin, a scos una tare de tot. Nici mai mult, nici mai puțin că – împreună cu un grup de investitori, că așa li se zice acum câte unora – a fost aproape să preia clubul găzarilor, dar a renunțat! Fără să-și dea seama că nimeni nu îl va crede atâta vreme cât a vorbit nu numai de primar, ci și de… prefect, că ar trebuie să fie alături de echipă!!! Deși, niciodată și nicăieri, nu a fost vorba despre vreun prefect implicat în fotbal, căci nu avea cum și de ce. Ce mi-a plăcut a fost că, pe o rețea de socializare bine cunoscută, nu am văzut nici măcar un comentariu pozitiv vizavi de anunțul celui numit și Corleone. Nu a crezut cineva ceva. Orice om cu scaun la cap s-a prins că-i ” vrăjeală”, nemarșând deloc la un astfel de anunț să-l numesc hilar.

Îmbucurător, clubul vizat a reacționat pe loc, aproape, pe propriul site, demontând, așa cum era firesc, inepția, ca sa fiu elegant, și lăsând însă loc de discuții altor amatori, dar cu intenții serioase de a investi. Interesați ferm de Petrolul, mai exact. Nu dintre cei care să mimeze că ar fi vrut o preluare, dar clubul vizat nici nu avea habar de așa ceva!!! Pare a fi devenit o modă, de la o vreme, printre diverși oameni de afaceri din capitala țării de a se face că vor să bage bani la clubul fanion al Ploieștilor și al Prahovei. Cel de săptămâna trecută nu a făcut altceva decât lobby, așa cum face, de altfel, pe rând, când pentru unii, când pentru alții. În cazul acesta, lăudând suporterii, arena, condițiile etc., ba chiar, glumind puțin, și scăzând dintr-un condei din cuantumul datoriilor un milion de euro. Asta chiar dacă din interior s-a afirmat, public, nu pe la colțuri, cu totul altă sumă datorată. Dar, asta-i tragedia destulor cluburi autohtone – mai ales din eșalonul secund și al treilea – care, dacă nu ar fi ale primăriilor, nu ar trece nici de cinci etape dintr-un sezon. La primul, se „înghesuie” afaceriști de carton, pentru a-și face reclamă lor și firmei/firmelor. După cum văd că i se întâmplă Petrolului, în formă continuată, împrumutând un termen din Drept. Bine că informația de săptămâna trecută nu a ținut capul de afiș decât o zi, de a doua așternându-se praful. Toți au uitat-o, scârbiți de ridicolul situației.

Ceea ce trebui să știe cei din globul de sticlă de la ” Ilie Oană” sau – mă rog – de (încă) lângă banca de rezerve, precum noul președinte executiv, Claudiu Tudor (foto mijloc, în prim-plan), este că, apelând la finanțatori/împrumutători care azi dau și… ieri cer înapoi, bașca nu oferă nici mult, căci nu au de unde, nu s-ar întâmplă nimic altceva decât o amânare de scurtă durată a unui inevitabil moment, pe care nici nu vreau să îl pronunț. Dacă se așteaptă bani și înțelegere pentru chirii, de la municipalitate, ar fi cam tot pe acolo, poate puțin mai mult. Nu știu, acum, în ce măsură va fi atras cineva de un loc 8, când mai sunt nouă meciuri de bifat din sezonul regular, dintre care cinci, mai mult de jumătate, deci, cu echipe din zona play-off. E drept, restul de patru este cu patru formații clasate sub FC Petrolul, acum, în play-out. Dar, nici cu acestea nu poți băga mâna în foc că le vei învinge, pe când cu trupe din play-off, tocmai când se luptă pentru ocuparea primelor șase locuri, nici nu mai trebuie să insist cât de dificil va fi. OK, am înțeles că, pentru că nu dau grămadă investitori, finanțatori, împrumutători, șansele fiind aproape de zero în privința lor, trebuie renunțat la fotbaliști. Pe bani, desigur, doar nu gratis. Ultimul intrat ” pe listă”, dacă nu o fi ” băgat în ele” cineva, de pe undeva, este Gicu Grozav (foto jos), dorit se zice de către Adrian Mutu. Și care ar fi atras de soție – handbalista Sorina Grozav, una dintre vedetele Rapidului – la echipa care joacă lângă Gara Basarab. Recapitulând, Marian Huja, Valentin Țicu, Jair Tavares da Silva și Gheorghe Grozav, deocamdată, ar fi atras atenția unor cluburi autohtone și externe. Deci, patru din 11. Unii ar zice că sunt puțin, alții, că dimpotrivă. Ar spune că și un titular dacă pleacă s-ar șubrezi ansamblul, darămite patru. Pe lângă ei, cred însă că vor mai părăsi clubul găzarilor și alții, nu neapărat pe bani, ci și gratis. Se adună totuși fonduri, se plătesc datorii, mai bine-zis o parte dintre ele, căci nu cred că iarna asta Petrolul va vinde în sumă de 2,6 milioane de euro. Așa cum s-a declarat că ar fi cuantumul banilor datorați colo și colo. Ce s-ar pune în loc? Jucători cu statut de liber de contract, asta-i clar. Nu înseamnă însă că un nou-venit sau mai mulți nu ia/iau salariu/salarii și ce-or mai avea prin contract. Dacă se vor aduce ieftini, îmi pare rău, ieftină va fi și echipa, Doamne, iartă-mă!

Foto: www.digisport.ro și www.fcpetrolul.ro