Ce meci! Ce final! Ce calificare! Pentru DADO! Asesoftul, în ultimul act din LNBM!

Dragos Trestioreanu -

Ce meci! Ce final! Ce calificare! Pentru DADO! Asesoftul, în ultimul act din LNBM!

Numai cardiac să nu fii fost la cel de-al patrulea meci din semifinala play-off-ului Ligii Naționale de Baschet Masculin, dintre Energia Târgu Jiu și CSU Asesoft Ploiești! Mai erau patru secunde din joc, când fenomenalul Marius Runkuaskas, eroul finalului de partidă, care reușise cu mult „de afară” un coș fabulos, cu puțin înainte, a luat pe cont propriu o acțiune, a ajuns aproape sub coș și a scos, pe lângă Miloșevic, în spate, la Ivan Zigeranovic, sârbul locuind aproape de granița cu România a pus – cu toată opoziția disperată a lui Troupe – mingea deasupra inelului, acolo de unde a căzut pentru 2 puncte (foto, www.digisport.ro) – era 86-86 înainte de aruncarea lui – și pentru o calificare absolut meritorie în finala campionatului! Imediat, fără a ști să piardă onorabil, gorjenii s-au repezit la masa oficială, acuzând că timpul regulamentar ar fi expirat, obligându-i astfel pe comisarul FRB și pe arbitri sa urmărească, minute bune, finalul jocului, oferit de televiziunea care a transmis duelul, „DigiSport”! Și pe micile ecrane, în tot acest timp de așteptare, faza a fost reluată de câteva ori, observându-se clar că, atunci când mingea a plecat din mâinile lui Zigeranovic, mai erau câteva fracțiuni de secundă din meci!

Odată ce arbitrul buzoian Laurențiu Grigoraș a revenit pe teren și a fluierat finalul, arătând cine-i învingătorul, președintele executiv al Asesoftului, Ionuț Georgescu, a fugit în fața camerelor de luat vederi, pentru a arăta tabla antrenorului Sașa Ocokoljic, pe care oficialul ploieștean scrisese: „Pentru DADO” și scorul general al semifinalei! Într-adevăr, această calificare – pentru a 12-a oară consecutiv – în finala campionatului primului eșalon baschetbalistic național a fost încă un cadou pentru Vladimir Arnautovic, aflat în mare suferință, acasă, în Serbia!

Meciul al patrulea a avut sferturi total diferite. Primul a fost la îndemâna oaspeților, care l-au terminat cu multe puncte bifate, 31, dar și cu 25 primite. Al doilea nu prevestea, mai pe la început, revenirea fantastică a gazdelor, care după ce avuseseră parte de un run al adversarilor de 9-0 și au fost conduși chiar și cu 15 puncte (25-40), au reușit, la rândul lor, 11 puncte consecutiv. În actual al treilea, după 19-18 și 44-49, la pauza mare, Energia a avut și mai multă… energie, reușind să răstoarne tabela și a încheiat cu un parțial de 16-10. Dar, in fața jucătorilor lui Antonis Constantinides – revenit în spațiul tehnic după ispășirea suspendării pentru un meci – se afla o echipă mare, capabilă să reziste extroardinar tensiunii induse de către o sală ostilă. Una cu suporteri locali care nu au aveau nimic din eleganța altora, obișnuiți cu un comportament decent, așa cum se întâmplă, aproape de regulă, la o confruntare de baschet. În decisiv, foarte bine dirijați de Ocokoljic, cel care ia examen după examen, de când asigură interimatul ca antrenor principal – el motivându-și jucătorii cu un discurs pe un ton ridicat, dar mobilizator, la unul din time-out-uri! -, Flowers, Burlacu, Runkauskas, Zigeranovic și ceilalți au reușit să câștige, în pofida antipatiei generale din sala de la Târgu Jiu. Localnicii nu au avut fair-play-ul nici ca, după ce s-a anunțat valabilitatea coșului pentru 88-86 – după ultimul parțial de  29-26 – în favoarea campionilor en-titre, să-i aplaude pe învingători. Dar, față de altădată, parcursul mai rfecent foarte bun al Energiei din ediția 2014-2015 a competiției FIBA EuroChallenge Cup a născut… energii negative, cu precădere în rândul fanilor acestei echipe, altfel cu adevărat competitivă. Cu o zi mai puțin de odihnă și de pegătire a finalei mari din play-off-ul LNBM, cu BC Mureș Târgu Mureș, bravii baschetbaliști ploieșteni visează la săli pline cu prilejul primelor două partide din ultimul act al campionatului primului eșalon. Le merită cu prisosință acești baschtebaliști minunați!

Punctele victoriei de la Târgu Jiu au fost semnate de Flowers (19; 2×3), Burlacu (18; 3×3), Zigeranovic (17), Runkuaskas (16; 4×3), Pelekanos (9; 1×3), Pot (4), Cooper Williams (3) și Szijarto (2). De la învinși, cei mai buni realizatori au fost Watson (20; 3×3), Darby jr. (16; 1×3), Mack (15; 4×3) și Troupe (14; 2×3). Partida a patra, și ultima din această semifinală, a fost condusă de Laurențiu Grigoraș (Buzău), Ciprian Stoica (Sibiu) și Sorin Drugău (Brașov), cam depășiți în unele momente ale jocului, când le-au permis gazdelor să facă (și)… lupte libere cu adversarii lor, sub ochii comisarului FRB clujean Viorel Constantinescu! Luni, 18 mai 2015, la 20.00, și a doua zi, de la aceeași oră, se vor consemna primele două meciuri din finala mare a play-off-ului LNBM, în sala Olimpia, fiind așteptați la fața locului ploieștenii iubitori de baschet și de CSU Asesoft. Cei care să arate că actuala capacitate este prea mică pentru o dragoste atât de mare!