Ce nereguli au găsit autorităţile în magazinele şi hypermarketurile din Prahova

Redactia -

Ce nereguli au găsit autorităţile în magazinele şi hypermarketurile din Prahova

O serie de controale efectuate în Prahova în perioada Paştelui au scos în evidenţă numeroase nereguli în ceea ce priveşte comerţul cu carne şi produse alimentare. Rezultatele acţiunii au fost prezentate de către instituţiile respective într-un raport care a fost remis presei de către Prefectura Prahova. Iată care sunt deficienţele constatate de către inspectori:


DIRECTIA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR

 

In perioada premergatoare Sarbatorilor Pascale, inspectorii din cadrul DSVSA Prahova au verificat si controlat un numar de 530 unitati autorizate/inregistrate sanitar veterinar (abatoare, unitati de procesare carne, piete agroalimentare, carmangerii, macelarii, magazine alimentare, supermarketuri etc.) din judetul Prahova, din care:

              abatoare carne rosie: 5

              unitati de procesare carne: 7

              depozit frigorific: 1

              unitati procesare peste: 1

              depozit alimentar: 6

              carmangerii: 24

              macelarii: 64

              magazine alimentare: 183

              supermarketuri: 23

              unitati alimentatie publica: 18

              centre prelucrare lapte integrate in exploatatii: 10

              pescarii: 48

              laboratoare cofetarie-patiserie: 19

              laboratoare cofetarie: 3

              laboratoare patiserie: 12

              piete agro-alimentare: 5

              brutarii: 5

              producatori particulari-produse de origine animala: 91

 

In controalele efectuate au fost verificate:

              respectarea conditiilor de igiena in spatiile de depozitare, prelucrare si comercializare a produselor alimentare de origine animala si non animala;

              respectarea obiectului de activitate inscris in documentul de inregistrare/autorizare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor;

              modul de marcare ( stampilare ) a carcaselor de miei sacrificati in abatoare autorizate sanitar veterinare;

              existenta documentelor comerciale si sanitare veterinare obligatorii in vederea stabilirii trasabilitatii produselor alimentare;

              asigurarea lantului frigorific stabilit de producator in spatiile de depozitare si expunere in vederea comercializarii;

              modul de ambalare si etichetare a produselor alimentare, inclusiv termenul de valabilitate;

              existenta carnetelor de sanatate/fiselor de aptitudini a personalului angajat, precum si echipamentul de protectie al acestora;

              pentru producatorii particulari, care comercializau produse alimentare de origine animala, existenta adeverintelor de sanatate pentru animale, vizate de medicul veterinar de libera practica imputernicit, precum si a certificatului de producator.

Neconformitati depistate:

  • etichetare/ambalare necorespunzatoare;
  • nerespectarea conditiilor de igiena in spatiile de depozitare, expunere si comercializare;
  • expunerea la comercializare de produse alimentare cu termenul de valabilitate expirat.
  • Masuri dispuse:
  • sanctiuni ccontraventionale – 28 in valoare totala de 77.800 lei;
  • confiscari – 268,77 Kg produse de origine animala
  • 207 buc. oua consum
  • ordonanta de suspendare temporara a activitatii – 1 (laborator patiserie).

In perioada 08.04-19.04.2014 au fost sacrificati un numar de 638 miei in unitati de abatorizare autorizate sanitar veterinar.

 

COMISARIATUL JUDETEAN PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR PRAHOVA

                  

In perioada 01.04-14.04.2013 comisarii CJPC Prahova au desfasurat actiunea tematica de control privind modul de respectare a prevederilor legale, conformitatea, şi modul de etichetare, prezentare publicitate şi comercializare a produselor alimentare specifice sărbătorilor pascale (carne preambalată, ouă, vopsea de ouă, ciocolată şi produse din cacao, tablete şi figurine pe bază de cacao şi grasimi vegetale, produse de patiserie, cozonac, pască, chec, fursecuri, vin).

S-au verificat 46 de operatori economici de pe raza judetului Prahova dintre care s-au depistat cu abateri 25 operatori economici.

S-au controlat in total 4176 kg produse alimentare specifice sarbatorilor pascale, dintre care 295 kg produse alimentare cu abateri :

                     Carne 789 kg, dintre care cu abateri 129 kg

                     Oua de consum -115, fara abateri

                     Vopsea de oua – 111 kg, fara abateri

                     Produse de patiserie 711 kg, cu abateri 151 kg

                     Ciocolata -156 kg, cu abateri 5 kg

                     Vin 2294 litri, cu abateri 10 litri

S-au aplicat in total 25 sanctiuni contraventionale dupa cum urmeaza :

                     13 amenzi in valoare de 135.000 lei si

                     12 avertismente

S-au oprit temporar de la comercializare 230 kg produse alimentare pascale in valoare totala de 4041 lei si s-au oprit definitiv de la comercializare 33 kg de produse alimentare specifice sarbatorilor pascale in valoare totala de 396 lei.

 

A. Calitatea produselor alimentare comercializate

 

1. Carne preambalată şi produse din carne existente la comercializare :

S-au verificat 789 kg carne, din care 129 kg carne cu abateri.

S-au oprit temporar de la comercializare 80 kg carne, in valoare de 778 lei si s-au oprit definitiv de la comercializare 28 kg carne, in valoare de 320 lei .

S-au aplicat 14 sanctiuni – 6 amenzi in valoare de 90.000 lei si 8 avertismente.

La SC Complex Hotelier Busteni SRL si SC Andremi Matserv SRL Busteni s-au depistat la comercializare produse din carne cu data durabilitatii minimale depasita, astfel ca cele 8 kg au fost oprite definitiv de la comercializare.

Deficiente privind caracteristicile organoleptice s-au depistat la SC Pastraviorul Euro Fish SRL Ploiesti – produsele au fost oprite definitiv de la comercializare, procedandu-se la distrugerea acestora.

Deficiente de informare – pulpe pui congelate fara elemente de identificare, caracterizare, carne porc, fara informare privind data expirarii, carne tocata amestec fara informare privind specia animala si a procentajului amestecului, – s-au depistat la urmatorii operatori economici: SC Dorel Prod Impex 92 SRL Ploiesti, PFA Gh Maria Iordacheanu, SC Saga Deaconeasa SRL Ploiesti, SC Maricost SRL Albesti Paleologu, II Barbu Ion Ploiesti, PF Marcian Robert, II Minculescu Georgiana Ploiesti, SC Ritoli Marprest SRL Ploiesti, SC Vilma SRL Campina.

La magazinul SC Salsi SRL Sinaia se informa ca produsele din carne se afla la promotie dar nu se informa si durata promotiei.

La I.I. Uruc Vasile Ploiesti – cantarul nu era verificat metrologic

Nu s-au depistat deficiente privind depozitarea, pastrarea produselor, afisarea preturilor la carne.

Nu s-au identificat abateri privind starea ambalajelor (integritate, etanşeitate), respectiv la încadrarea în cantitatea netă declarată de producător.

 

2. Ouă de consum

S-au verificat in total 115 kg oua. Nu s-au identificat abateri.

 

3. Vopsea de ouă

S-au verificat 11 kg vopsea de oua. Nu s-au identificat deficiente.

 

4. Produse de patiserie (cozonac, pască etc.):

S-au verificat 711 kg produse de patiserie, dintre care 151 kg cu abateri.

S-au oprit temporar de la comercializare 145 kg in valoare de 3063 lei si s-au oprit definitiv de la comercializare 2 kg, in valoare de 52 lei.

Deficiente de informare s-au depistat la SC Voiaj Interegio SRL Valenii de Munte si la SC Compact Import Export SRL Valenii de Munte (la produsele de patiserie nu se informa asupra gramajului aferent acestora si a datei valabilitatii).

La Kaufland Sud Ploiesti – se aflau expuse la comercializare produsele CakeMania Panettone cu stafide şi coji de portocale confiate 500 grame, CakeMania Panettone cu fructe si rahat 450 grame, CakeMania Panettone cu ciocolata 450 grame – 147 buc, respectiv 69 kg, in valoare de 1164 lei, produs de Hlebozavod TIMS SRL Bulgaria. Produsele prezentau deficiente de etichetare – desi produsele contin in denumire cuvinte ca stafide, rahat, ciocolata, coaja de portocala, la rubrica ingrediente, producatorul nu declara cantitatea, exprimata in procente, determinata la momentul introducerii acestora in fabricatie.

Aceste ingrediente sunt accentuate si prin imagini pe ambalaj, ceea ce incalca art. 8 din Norme Metodologice privind etichetarea alimentelor aprobata prin HG106/2002. Operatorul economic a fost sanctionat contraventional pentru incalcarea prevederilor legale ale art 8 coroborat cu art 18 din OG 21/1992 rep cu 10.000 lei si s-a dispus masura opririi temporare a 69 kg produse in valoare de 1164 lei pana la remedierea deficientelor.

La SC Elsor Com SRL Ploiesti s-au depistat neregului privind afisarea preturilor la loc vizibil si lizibil si s-au oprit temporar de la comercializare.

La SC Radione International SRL Ploiesti, la diverse produse de patiseri, in cantitate de 4 kg preturile nu erau afisate in mod corespunzator – deficienta s-a remediat in timpul controlului.

La SC Norma SRL Campina s-au gasit la comercializare 2 kg pateuri cu data durabilitatii minimale depasita; produsele au fost oprite definitiv de la comercializare.

S-au prelevat probe de pufuleti de la SC Poenixy SRL Baicoi in vederea stabilirii caracteristicilor organoleptice, umiditate, continut de sare si de grasimi.

 

5. Ciocolată, produse din ciocolată, produse pe bază de cacao si grăsimi vegetale (tablete, figurine etc)

S-au verificat 156 kg ciocolata dintre care 5 kg cu abateri care au fost oprite temporar de la comercializare in valoare de 200 lei.

La SC Carion SRL Ploiesti preturile la ciocolata si produse din ciocolata nu erau afisate.

 

6. Vin 

S-au verificat 2294 litri vin, dintre care 10 litri cu abateri. S-au oprit temporar de la comercializare 3 litri de vin in valoare de 24 lei pentru neafisare pret.

La II Dragan Elena Draganesti s-au gasit deficiente privind afisarea preturilor.

La PF Toma MI Alina Valea Calugareasca se comercializa vin vrac care prezenta deficiente privind provenienta acestuia, drept pentru care s-a procedat la prelevare de probe.

La SC Ana Shop 93 SRL Bucov pentru vinul vrac comercializat evidenta in registrul de intrari iesiri nu era tinuta la zi.

 

B. Condiţii la depozitare, comercializare

Deficiente privind depozitarea, pastrarea produselor alimentare nu au fost gasite.

 

C. Modul de indicare a preţurilor

Modul de indicare a preturilor pe unitatea de masura la produsele vandute în vrac si la produsele alimentare preambalate – s-au depistat neconformitati la SC Elsor Com SRL Ploiesti, la SC Radione International SRL Ploiesti – produse de patiserie, la SC Carion SRL Ploiesti – ciocolata, la II Dragan Elena Draganesti –vin.

 

D. Modul de respectare a prevederilor Legii nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementărilor cu legislaţia europeană privind protecţia consumatorilor

Fara abateri.

 

E. Legalitate

Fara abateri.