Ce probleme au descoperit inspectorii de la Protecţia Consumatorilor la comercianţii de carne din judeţ

Redactia -

Ce probleme au descoperit inspectorii de la Protecţia Consumatorilor la comercianţii de carne din judeţ

Comisarii CJPC Prahova au desfasurat actiuni de control pentru verificarea respectarii prevederilor legale privind protectia consumatorilor la comercializarea si etichetarea produselor din carne. Cu aceasta ocazie au fost verificati 30 de operatori economici din municipiul Ploiesti si de pe raza judetului Prahova controlandu-se cantitatea de 51654 kg produse din carne din care cu abateri 7404 kg.

     Au fost aplicate sanctiuni contraventionale in valoare totala de 230000 lei , s-a dispus masura de oprire temporara de la comercializare a cantitatii de 7386 kg produse in valoare totala de 146288 lei si oprirea definitive si retragerea din circuitul consumului uman a cantitatii de 18 kg in valoare totala de 246 lei.

       Dintre deficientele constatate amintim:

–         Produse cu data durabilitatii minimale depasita;

–         Produse expuse la comercializare fara ca pe eticheta acestora sa fie inscriptionate elementele de identificare, compozitia, data fabricatiei si termenul de valabilitate;

–         Lipsa preturi afisate la comercializarea produselor;

–         La indicarea ingredientelor compuse pe eticheta nu se respecta conditia ca aceste ingredient sa fie inscriptionate cu denumirea lor urmate de lista propriilor ingredient;

–         Depozitarea materiilor prime in sectiile de productie era necorespunzatoare , acestea fiind depozitate direct pe pavement,paviment neigienizat, materii prime depozitate in acelasi spatiu cu produsele finite;

–         Carne tocata cu proprietati organoleptice neconforme:miros ,culoare,aspect neconform;

–         Carne tocata vrac expusa la comercializare fara sa fie specificata pe eticheta specia animala de la care provine,iar la carnea toccata amestec nu se mentioneaza procentul speciei si termenul de valabilitate;

–         Nerespectarea vecinatatii produselor din carne si a conditiilor de depozitare prescrise de producator;

–         In lista cuprinzand ingredientele, pe eticheta apare cuvantul ,,contine” in loc de mentiunea ,,ingredient” ;

–         Nu se mentioneaza pe eticheta cantitatea in procente a ingredientului care apare in denumirea produsului;