De când se alege, la FC Petrolul, a se renunța la o rezervă cu 60 de meciuri și 2 goluri marcate în primul eșalon, în favoarea uneia cu 3 jocuri, la același nivel? Management de… Liga 3 la un brand bine cunoscut din SuperLigă?

Dragos Trestioreanu -

De când se alege, la FC Petrolul, a se renunța la o rezervă cu 60 de meciuri și 2 goluri marcate în primul eșalon, în favoarea uneia cu 3 jocuri, la același nivel? Management de… Liga 3 la un brand bine cunoscut din SuperLigă?

Deși au trecut cinci zile de la eșecul de acasă, al doilea consecutiv din 2023, al Petrolului, mizând că s-a așternut, oarecum, calmul în sufletele suporterilor mult încercați în acest debut de an, intenționam să trec peste impedimentele abordării unei partide pe un teren mizerabil, și să repet analiza „om cu om” a băieților lui Nae Constantin. Așa cum o făcusem și după cea de la CS Mioveni. De ce aveam această intenție? Deoarece, chiar și un joc care se pierde are și părți bune în el. Nu îmi place absolut deloc generalizarea de tipul „am pierdut, fiindcă nu am jucat nimic”. Nu, și în Argeș, și pe teren propriu, au fost bucăți, adunate fiind cam de o repriza și ceva, în care „lupii” au jucat, chiar au jucat! Totuși, o informație oferită astăzi, joi, 2 februarie, pe www.fcpetrolul.ro, m-a făcut să-mi schimb intenția, așa, din mers. Și o să vedeți de ce.

Despre plecarea, sub formă de împrumut până la vară, a fundașului Mihai Velisar (foto sus, în text, în dreapta), back-up al căpitanului Valentin Țicu în L2 și SuperLigă, se știe deja. Băiat la locul lui, Velisar, ex-aequo cu Alberto Olaru ca vechime în club, nu a făcut valuri, cu acest prilej. Dar nici nu s-a simțit dator să confirme ori să infirme că el a cerut să plece la Concordia Chiajna, pentru a juca mai mult. Încă de la acest anunț, volens-nolens, am rămas cu un semn de întrebare. OK, știu că nu-i ușor de suportat, pentru un tânăr de 24 de ani, să fie rezervă cvasi-perpetuă a altuia și mai tânăr, ba și cu mai puține meciuri în cel dintâi eșalon, deocamdată. Dar, mai cunoștean, chiar foarte bine, că Veli își dorise enorm să revină la FC Petrolul, club a cărui simbolistică și-o „imortalizase” pe trup. Da, și astfel, își exprimă unii fotbaliști dragostea enormă pentru o echipă, nu numai vocal. Adăugând că el a acceptat un salariu așa și așa, în eșalonul secund, și bănuiesc că nici în cel imediat superior nu a fost prea mare, cred că am spus deja totul despre marea lui iubire. Și-atunci, tocmai acum, când era în discuție, nu știu dacă o mai și fi, o vânzare a lui Vali Țicu, pentru – știți clișeul – „prețul corect”, în cazul unei „oferte bune și pentru club, și pentru el”, la o echipă ba din Superligă, ba din străinătate, Mihai Velisar a cerut să plece. Și unde? Taman la Concordia Chiajna, o echipă deocamdată nici în zona de play-off a Ligii a II-a! Dați-mi voie să-mi pun semne de întrebare mari cât casa. Mai mult, văzând astăzi cine ar putea să-i devină rezervă lui Țicu, dacă nu o va mai părăsi pe Petrolul, am început să mă întreb, oare, ce management se face la clubul găzarilor.

Pentru a-l înlocui pe Velisar este testat începând de-acum, făcând deja primul antrenament pe terenul sintetic tocmai de la complexul olimpic de la Izvorani (foto jos, în text), un fost fundaș stânga al Astrei Giurgiu. Unul cu trei meciuri în Liga 1, toate bifate la echipa de-atunci a lui Ioan Niculae. De aceea, mă și întrebam mai sus în legătură cu managementul, iar în titlu îl decretam de… al treilea eșalon! Asta pentru că Robert Riza (foto la titlu), care este cu un an mai mic decât Veli, a evoluat îndeosebi la Astra II, pe vremea când era în Liga a III-a. Nu ar fi exclus, dar nu bag mâna în foc, să fi fost adus acolo de către factotum-ul de la clubul „dracilor negri”, actual director sportiv la Petrolul, jurnalistul Marian Dima. Și cel care, de ce nu?, profitând că Riza a fost dat afară, după numai șase luni, de către o divizionară secundă, nici ea din zona de play-off, CSC Șelimbăr, și a devenit astfel liber de contract, să-l fi recomandat să dea o probă la echipa fanion a Ploieștilor. O fi vorba, probabil, de o eventuală remunerație, așa cum se zicea pe vremuri, și mai mică – dacă o trece de probe – față de a celui plecat la Concordia, cine știe? Adică, să se fi urmărit o scădere, întru optimizarea bugetului de salarii. Dar, chiar să nu mai conteze valoarea unui jucător, CV-ul lui? Chiar deloc, deloc?!? Sigur, mi se poate replica, poate, că de ce mă grăbesc, că de unde știu că va fi oprit Robert Riza. Am, așa, un feeling că el va fi alesul. În acest context, adică după două înfrângeri putând veni și a treia, pe terenul unei echipe cu 6 din 6, în acest an, mai precis FC Botoșani, pregătită de un tehnician care nu a „făcut purici” la Ploiești mai mult de șase luni, nu se crede că s-ar putea astfel apropia intrarea – Doamne, ferește! – în cazanul cu smoală al subsolului ierarhiei SuperLigii? A fost decalaj convenabil, încă mai este, însă, după un nou eșec, nu va mai fi! Și-atunci, așa se fac transferurile? Antrenând în Turcia un tânăr care s-a legitimat acum la o contracandidată din SuperLigă, Marius Ciobanu-Vanghele (FCU 1948 Craiova) sau testând jucători având în CV mai mult al treilea eșalon, decât primele două? Înțelegeți, sper, de ce mă gândeam la management de Liga 3! Adică, dai unul cu 60 de meciuri în primul eșalon și două goluri pe unul cu trei partide și fără vreo reușită?!?

Foto: www.fcpetrolul.ro