Ce putea aduce Petrolul ’52 în vară, ce a adus și ce-ar mai putea transfera în mercato de iarnă. De ce patroni bogați refuză să achiziționeze, pe bani, fotbaliști tineri de afară, cărora le explodează cota ulterior?

Dragos Trestioreanu -

Ce putea aduce Petrolul ’52 în vară, ce a adus și ce-ar mai putea transfera în mercato de iarnă. De ce patroni bogați refuză să achiziționeze, pe bani, fotbaliști tineri de afară, cărora le explodează cota ulterior?

Când siteurile centrale de sport din țara noastră au scris, destul de recent, că la CFR Cluj – campioana ultimelor patru sezoane din Liga 1 – a fost adus la probe atacantul franco-camerunez Maxime Biamou (foto sus; 30 de ani, 1,85 metri, cotă actuală: 300.000 de euro, cea maximă a lui) și refuzat ulterior de către mai de curând revenitul Dan Petrescu, mi-am adus aminte de un episod din vară, avându-l drept protagonist pe același fotbalist. Într-o discuție din faza „avem ținta asta, atacantul X, dar nu scrie de el, să nu ni-l sufle cineva!”, m-am uitat imediat pe „fișa” jucătorului, de pe www.transfermarkt.com. Și ce-am văzut? Sutton United și Coventry, ambele din eșaloanele secunde din Scoția, respectiv Anglia. Acum, dacă crede cineva că așa numitele Championship din țările Marii Britanii ar fi o apă și-un pământ cu Liga a II-a din România, chiar că se înșeală amarnic!

Maxime Gérard Biamou Ngapmou Yoke, pe numele și prenumele sale, cu așa echipe în CV nu a suscitat interesul unui tehnician care a jucat în Premier League! De ce l-o refuzat, numai „Bursucul” o cunoaște exact. Ceea ce știu sigur este că, făcîndu-i-se o ofertă de către ACS Petrolul ’52, înainte de cea a CFR-ului, deși era liber de contract după despărțirea de Coventry, de pe 1 iulie 2021, Biamou a fost ferm, anunțând că refuză să vină să joace și în eșalonul secund din România! Nici nu s-a mai ajuns astfel până la discuții despre salariu și alte condiții! Refuzat, la rândul lui, repet, de CFR Cluj, Maxime a semnat în „Premier”-ul din Scoția, acolo unde a ajuns în… premieră absolută. Acum este la Dundee United, de pe 6 octombrie 2021. Sincer, atunci când am văzut pe la ce echipe mai evoluase, nici nu am crezut vreo clipă că ar putea veni la Ploiești. Cum nu am crezut, tot așa, că un alt atacant cu un CV mult mai bun decât Maxime, argentinianul Facundo Ferreyra, ar ajunge la… Cluj, în „Gruia”!

Nereușind să-l atragă la Petrolul ’52 pe Biamou, conducerea găzarilor și-a îndreptat atenția asupra unui alt atacant străin, al cărui nume l-am aflat tot în „faza” mai sus-menționată, fiind obligat, drept urmare, să aștept și ziua posibilă a sosirii acestuia, și semnătura lui pe un contract. Evident, fără a putea scrie înaintea anunțurilor oficiale! Bine însă că Senad Jarovic (foto mijloc, 23 de ani) – germano-bosniacul născut la Langenfeld (Rheinland), în țara de adopție a sa, tânăr, înalt, puternic, cu o lovitură de cap excelentă și având și destul bagaj tehnic – a acceptat să vină să dea o probă. Era și el liber de angajament. Însă, nu-i mai puțin adevărat că s-a reușit cu mult noroc, pentru o vreme, blocarea lui în vederea unei eventuale semnături cu un alt club, ținând cont de statutul său. În prezent, Jarovic este un înlocuitor onorabil al titularului golgheter Sory Diarra. A pornit deja pe urmele acestuia, marcând două goluri consecutive – unul în campionat și altul în meciul amical cu Dinamo. Deocamdată, atacantul de 1,95 metri are avantajul că rezistă și 90 de minute pe teren, în absența unui alt vârf competitiv. Ceea ce lui Diarra îi era dificil, din cauza deselor accidentări musculare, mai ales. Chiar dacă nu a făcut pregătirea de vară cu echipa „lupilor”, Jarovic rezistă mult!

În sfârșit, un alt fotbalist din faza „top secret” a fost un bosniac, mijlocaș de creație internațional de la „U 16” la „U 21”, Zinedin Mustedanagić (foto jos). Liber de contract de la 1 iulie 2021, după ce a terminat angajamentul cu FK Sarajevo, formație bine cunoscută din prima ligă a țării de baștină, veritabilul număr 10 – de acceași vârstă ca și Senad Jarovic și cu 10 centimetri mai puțin înalt decât celălalt jucător de origine bosniacă – a preferat până la urmă să semneze, pe 30 august 2021, contractul oferit de către un club albanez de prim eșalon, KF Vllaznia. Se intenționa ca și Mustedanagić să fie chemat la probe, pentru a fi văzut de colectivul care decide orice transfer la ACS Petrolul ’52 Ploiești. Nu a mai fost să fie, deși Zinedin Mustedanagić ar fi putut rezolva, poate, postul pe care petroliștii s-au „temut”, parcă, să-l mai acopere la nivel competitiv, după plecarea lui Laurențiu Marinescu!

De ce se pierd oportunități favorabile de fortificare a lotului, nu numai la Petrolul, ci și la destule alte echipe din România, din primele două eșaloane? Fie nu se riscă a se cumpăra tineri străini pe bani, cazul de cândva al argentiniano-italianului David Lucas Pratto, tranzacționat la un moment dat în țara lui de origine, între două mari cluburi de acolo, pe suma de nu mai puțin de 11 milioane de euro, fie pur și simplu există patroni care preferă numai jucătorii liberi, cu ajutorul cărora speră să câștige cât de repede bani mulți, evitându-i astfel pe cei realmente valoroși, de pe urma cărora ar putea încasa mult mai mult decât ar investi – cazul ghanezului Mubarak Wakaso. Am oferit aceste două exemple mai vechi, din experiența de profil a celui care conduce acum executiv ACS Petrolul ’52, unele despre care nu s-a știut până în prezent, avându-l în „prim-plan” pe un patron aflat, în prezent, dincolo de gratii și cu echipa lui aproape de desființare! Dacă, în alți ani, se mai cumpărau fotbaliști de valoare, de către CFR Cluj, defunctele FC Vaslui și Poli Timișoara sau chiar Steaua lui Becali, de câtva timp nicio echipă nu mai detonează vreo bombă adevărată pe piața transferurilor. Nu mai sunt bani, realmente, sau se țin mai bine la… ciorap? La Petrolul, dacă nu a mers cu Veolia, se credea că ar fi mers cu… SC Hale și Piețe? În acest context, mercato de iarnă va fi cam sărac și la Ploiești, dar nu numai!

Foto: www.bbc.uk.com, www.fcpetrolul.ro și www.spor-avaz.ba