Ce riscaţi dacă sunteţi prinşi cu petarde

Redactia -

Ce riscaţi dacă sunteţi prinşi cu petarde

Polițiștii prahoveni au intensificat acțiunile pentru prevenirea și combaterea deţinerii şi utilizării ilegale de materiale pirotehnice, precum şi cu privire la legalitatea desfăşurării actelor de comerţ cu astfel de produse.

În perioada Sărbătorilor de iarnă, Poliția Prahova a intensificat acțiunile în domeniul utilizării şi deţinerii de materiale pirotehnice, precum şi cu privire la legalitatea desfăşurării actelor de comerţ cu astfel de produse.De la începutul sezonului polițiștii prahoveni au întocmit 7 dosare penale pentru operaţiuni cu articole pirotehnice, efectuate fără drept.

Exemplu:

La data de 10.12.2015, în jurul orei 18:45, o patrulă de siguranță publică din cadrul Secției 1 Poliție, în timp ce desfășura activități de patrulare pe str. Dumbravei din mun. Ploiesti, a depistat un minor de 16 ani, domiciliat în Mun.Ploiești, care avea asupra sa 57 bucăți petarde inscripționate și 41 de bucăți petarde, fără a avea inscripționată marca sau clasa de risc.

Din verificări a rezultat că acesta le-ar fi achiziționat o persoană necunoscută, achitând suma de 5 lei pentru întreaga cantitate.

Persoana depistată a fost condusă la sediul Secţiei nr. 1 Poliţie.

În cauză a fost întocmit dosar penal, iar toate cele 98 bucăti petarde au fost ridicate în vederea cercetărilor.

 

 

Polițiștii vă reamintesc că este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile F2, F3 şi F4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine și siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului.

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.

Nu este permisă folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situaţii:

  1. a) între orele 24.00 şi 06.00, cu excepţia evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;
  2. b) la o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu peste 4 niveluri;
  3. c) la o distanţă mai mică de 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze.

Totodată, în conformitate cu legislația în vigoare, este interzisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 şi 4 este permisă numai în condiţiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean şi avizul inspectoratului judeţean de poliţie pe a cărui rază se execută jocurile respective.

Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an.

De asemenea, comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile F1 şi P1 de către persoane cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 16 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.