Ce rost are, acum, ca Marius Stan să declanșeze un război cu o „multinațională”? Mai ales după ce a acceptat, în vară, să rămână la Petrolul chiar și după ce i se ratase instalarea oficială!

Dragos Trestioreanu -

Ce rost are, acum, ca Marius Stan să declanșeze un război cu o „multinațională”? Mai ales după ce a acceptat, în vară, să rămână la Petrolul chiar și după ce i se ratase instalarea oficială!

Vara trecută, în ziua în care CEO Veolia România, Mădălin-Jorj Mihailovici, venise la Ploiești pentru a-l prezenta oficial, într-o conferință de presă, pe Marius Stan drept nou președinte executiv al FC Petrolul, o remarcă a unui suporter prezent la fața locului apreciată drept jignitoare la adresa domniei sale l-a determinat să se ridice de la prezidiu și să anunțe că, din acel moment, clubul găzarilor a rămas fără finanțator! Apoi, a părăsit incinta de la etajul 1 al tribunei oficiale, lăsându-l pe Stan în… aer, neinstalat și între suporteri și jurnaliști! Peste mai bine de o săptămână și ceva s-a revenit la sentimente mai bune, iar gălățeanul a… rămas bun instalat, acceptând să treacă peste momentul ciudat și având astfel prilejul de a-l prezenta el însuși pe Flavius Stoican ca fiind noul antrenor principal al Petrolului!

În pofida incidentului verbal de-atunci, din afară a părut, în toamnă, că relația de comunicare dintre Mădălin Mihailovici și Marius Stan ar fi fost una OK. Ca și cea dintre cel din urmă și principalul responsabil tehnic al „lupilor”, despre care a declarat mult mai târziu, însă, că nu a fost alegerea sa! La terminarea meciurilor oficiale din 2020 s-a dovedit că președinte și antrenor stăteau pe un butoi cu pulbere, cel dintâi criticându-l pe al doilea și grăbindu-se, după despărțirea de acesta, să întocmească o listă a disponibilizaților plină mai ales de favoriții tehnicianului! Partenerul finanțator nu a obiectat public, atunci, pe motivul adesea precizat că nu se bagă niciodată peste deciziile Executivului. Deși ar fi putut – și trebuit chiar – s-o facă, fiindcă fără banii Veoliei România existența Petrolului ar fi fost pusă în mare pericol. Și nici Marius Stan nu ar mai fi avut ce să conducă fără resursele materiale alocate de mai-sus amintitul furnizor!

Cu toate acestea, în urma demiterii sale, la cererea partenerului finanțator – vezi comunicatul emis imediat după ce Stan își anunțase, într-o conferință de presă, candidatura lui pentru alegerile locale din acest an de la… Galați, la postul de primar – s-a reunit Adunarea Generală a Asociaților (AGA) și s-a votat, din câte am auzit, în unanimitate, eliberarea din funcția de președinte executiv a fostului edil din mandatul 2012-2016 al municipiului de la Dunăre. Un vot absolut firesc, pe care l-ar fi dat orice om cu scaun la cap, fiindcă Galațiul nu-i Ploieștiul, fiindcă nu poți conduce, de la 200 de kilometri, un club de fotbal care atacă promovarea, când ai de făcut campanie electorală și nici nu o poți face dacă ești pe la birou și pe la meciuri! Pe scurt, ar fi trebuit ca Stan să știe că nu poți amesteca politica cu sportul sau că, popular vorbind, nu poți ține doi pepeni în aceeași mână! Cu atât mai mult devine de neînțeles decizia lui de a-l da în judecată pe Mădălin Mihailovici, pentru simplul fapt că acesta a semnat un comunicat, care oricum se justifica la modul absolut. Afirmă ex-președintele că i s-ar fi afectat imaginea prin solicitarea eliberării din funcție a sa, în urma acelui comunicat. Dar, dacă votul electorilor a fost unanim, atunci de ce nu i-ar fi chemat pe toți la bară? De ce numai pe Mihailovici sau Veolia România? Cât privește condiționarea post-factum a AGA, de către candidatul la Primăria Galațiului, de a nu vota demiterea, deoarece urma să-și depună demisia, asta seamănă cu a fi forțat mâna celor care l-au ales dintr-o listă și l-au votat favorabil, vara trecută. De ce nu și-a depus demisia Marius Stan înainte de a fi plecat la Galați, pentru a fi susținut acea conferință de presă? Ce dovadă mai mare de onoare ar fi fost să procedeze astfel? Oare, crede domnia sa că un astfel de proces, chiar dacă îl va pierde în mod normal, nu va afecta și clubul care numai de așa ceva nu ar avea nevoie până la finele ediției actuale?

Se spune că ar fi tare încurcate (și) căile fotbalului, dar să auzim că un președinte de club vrea să îl acționeze în instanță pe CEO-ul firmei finanțatoare, deoarece și-ar fi permis să aprecieze drept incompatibilă conducerea unei echipe de fotbal, repet, care se bate la promovare cu o campanie electorală susținută pentru obținerea postului de primar într-un alt oraș, așa ceva mi se pare de-a dreptul incredibil! Oare, i s-ar fi părut normal fostului șef al Executivului Petrolului să fie și președinte, și primar? Chiar ar fi putut să fie ubicuu?!? Nicidecum! Mai degrabă, pe cale de consecință, Marius Stan ar trebui să-și cheltuiască banii pe campanie decât prin sălile de judecată. Eu așa cred. Și/sau ar fi foarte bine să se gândească, neapărat, că și în cariera de până acum a domniei sale au fost episoade cu adevărat jignitoare la propria-i adresă, dar pe care le-a trecut totuși cu vederea! Deci, ce rost ar avea, acum, să facă tam-tam cu un proces fără sorți de izbândă? Or să fie la mijloc vreun alt scop a cărui înțelegere ar fi de nepătruns? Vom vedea…

Foto: www.digisport.ro și www.fcpetrolul.ro