Ce șanse și argumente are Petrolul să elimine încă o echipă de Liga 1 din Cupa României? Pe care întreceri va miza mai mult Astra Giurgiu: campionatul sau competiția KO?

Dragos Trestioreanu -

Ce șanse și argumente are Petrolul să elimine încă o echipă de Liga 1 din Cupa României? Pe care întreceri va miza mai mult Astra Giurgiu: campionatul sau competiția KO?

După cum se știe deja, astăzi, 15 februarie 2021, la sediul Casei Fotbalului, secretarul general adjunct al FRF, Gabriel Bodescu, și șeful departamentului de competiții al aceleiași instituții, Felix Grigore, unul fără mască, respectiv altul, cu mască, au procedat la operațiunea tragerii la sorți a sferturilor de finală ale ediției actuale a Cupei României, întreceri organizate de către forul coordonator al sportului rege din țara noastră. Astfel, a rezultat următorul țintar: Petrolul Ploiești – Astra Giurgiu; Chindia Târgoviște – CS Universitatea Craiova; Dunărea Călărăși – Dinamo București; Pandurii Viitorul Târgu Jiu – Universitatea Cluj. Drept urmare, eșalonul secund va avea sigur o echipă calificată în semifinale, dar suporterii Petrolului visează să fie… două, adică și echipa lor să ajungă la un pas (doi pași, dacă ne gândim că penultimul act se va desfășura în dublă manșă) de a juca cu trofeul pe masă! Bine, are șansa ei și Dunărea Călărași! Vor fi, deci, dueluri între două divizionare secunde și tot atâtea din Liga 1, un meci le va avea drept combatante pe formații din L1, iar altul, din L2. Confruntările, ale căror gazde vor fi echipele trecute primele, mai sus, se desfășoară în zilele de 2, 3 și 4 martie, ora oficială stabilită de FRF fiind 14.30. Însă, zilele și orele de disputare ale tuturor jocurilor vor fi fixate de comun acord între FRF și televiziunile ce dețin drepturile exclusive de transmisie ale acestei competiții, Digisport, Telekomsport și Look Sport.

Între Petrolul și Astra – ce vor reînvia fostul derbi ploieștean de pe prima scenă a fotbalului autohton, cât și cea reconstruită în același loc, desfășurat atât pe vechea arenă Ilie Oană și pe cea reconstruită în perioada 2010-2011 – se numără mai bine de 10 partide directe, atât în campionat, cât și în Cupa României. Primul duel a avut loc, pe fostul „Ilie Oană”, la data de 8 august 1998, și s-a încheiat cu scorul de 2-1 pentru gazde, FC Petrolul, trupă care s-a văzut condusă la pauză, 0-1, dar a răsturnat, în repriza a doua, rezultatul de pe tabelă, scorul final fiind de 2-1! Îmi aduc aminte cu nostalgie de acel meci, comentându-l, împreună cu teleastul Marian Pușcaș, pentru un post de televiziune local. Condițiile de-atunci ne-au obligat s-o facem de pe două scaune așezate pe acoperișul fostei cabine a presei, de pe arena demolată! De-atunci, au mai fost destule alte întâlniri, cum scriam mai sus, fie oficiale, fie amicale. De altfel, ultimul a fost un joc-test, pe actualul stadion Ilie Oană, încheiat cu o remiză albă, 0-0. Asta deși Petrolul era, ca și acum, în Liga a II-a, iar Astra – mutată de ceva timp la Giurgiu, acolo unde-și desfășoară numai partidele oficiale, antrenamentele făcându-se tot la Ploiești, pe arena centrală din cartierul 9 Mai -, în primul eșalon.

Ce șanse, dar și argumente, ar avea acum Petrolul de a elimina din Cupa România încă o grupare din L1, după ce a scos-o din competiție, în „optimi”, pe ACSM Politehnica Iași, „lanterna” celui dintâi eșalon? Ca și Iașiul, și Astra se află, în prezent, pe locuri de play-out, cu mențiunea că giurgiuvenii nu sunt pe unul retrogradabil, precum moldovenii, ci pe o poziție, dintre cele două, de baraj. Deci, diferența dintre ACSM Poli și Astra, ca locuri în ierarhie, nu este mare, însă, din punctul de vedere al jocului și chiar al efectivului, trupa lui Eugen Neagoe este și mai puternică, și mai periculoasă. Cu toate acestea, chiar dacă, sigur, omologul lui Neagoe, fostul internațional Viorel Moldovan, o va decreta pe Astra drept favorita duelului de la debutul lui martie, Petrolul va avea șansa ei de a se lupta pentru o nouă surpriză! Cum o va face? Atât cu șanse, cât și cu argumente: un lot bun, primul „11” și „banca” completate eficient, defensivă mai rezistentă decât anul trecut, fostul portar al Astrei, Georgi Kitanov, dorind să le arate conducătorilor tehnici adverși că au greșit când nu i-au dat mai multe șanse, mijlocul găzarilor, atât din punct de vedere defensiv, cât și ofensiv, apt de a face față unor oponenți direcți, destui fiind străini, cu experiență, iar în atac, fie Vasile Buhăescu, fie Valentin Balint dând speranțe? La ce? Că se pot duela serios cu o defensivă cu fundași laterali portughezi, Hugo Sousa și David Bruno, cu un fundaș central bosniac, Daniel Graovac, și cu singurul român din acest compartiment, Valerică Găman, revenit în acest sezon din Superliga Arabiei Saudite. Dacă va fi folosit junele goal-keeper Mihai Maximilian Popa la Astra, eroul meciului dintre Petrolul și… Rapid, din play-off-ul campionatului trecut, se va avea parte de un alt duel interesant, cel dintre un actual și un fost astrist!

La ce se va gândi, luna viitoare, mai mult Astra: la campionat sau la Cupa României? Obișnuită să evolueze, aproape an de an, în cupele europene, este lesne de înțeles că viitorii adversari ai Petrolului nu se vor da la o parte, nici acum, de la a tranșa meciul direct de pe arena Ilie Oană. Asta chiar dacă actuala clasare pe loc de baraj, reamintesc, apasă greu asupra viitorului echipei lui Ioan Niculae. Nelipsită din play-off, odată cu trecerea la acest sistem, Astra nu se va mai afla, cu siguranță, în viitorul sextet din faza superioară a întrecerilor din L1. Implicit, va pierde bani mulți din drepturile TV, un procent ridicat contribuind, după cum se cunoaște, la bugetul pe un sezon al unei formații din Liga 1. În plus, dacă – după play-out, acolo unde aproape cert va ajunge Astra – nu se va sălta de pe poziția actuală, i se va încărca finalul de sezon și i se va scurta vacanța de vară, ulterior celei foarte condensate de anul trecut. În atare condiții, cred că poate anticipa că Astra, care are un lot bogat, și  cu destui tineri talentați, va miza pe ambele competiții, în egală măsură. Deci, va fi, drept urmare, un adversar foarte dificil pentru Petrolul. Infinit mai greu decât a fost ACSM Politehnica Iași!

Foto: www.frf.ro și www.fcpetrolul.ro