Ce vremuri pentru FC Petrolul! În săptămâna altui meci dificil, cel de la „Craiova lui Rotaru”, golănie cât cuprinde într-un dialog telefonic, a se citi jigniri la foc continuu!

Dragos Trestioreanu -

Ce vremuri pentru FC Petrolul! În săptămâna altui meci dificil, cel de la „Craiova lui Rotaru”, golănie cât cuprinde într-un dialog telefonic, a se citi jigniri la foc continuu!

FC Petrolul a început noul sezon din Superligă, primul al său după șase ani de eșalon secund, cu două eșecuri, mai exact unul pe teren propriu și altul în deplasare. Din ambiție, din ce, din ne ce, a urmat o seria incredibilă de șapte meciuri fără să se fi pierdut vreunul. Astfel încât, după nouă apariții pe prima scenă, nou-promovata Petrolul se putea lăuda cu diverse poziții din zona play-off, ba chiar și cu ultimul  loc al podiumului, grație celor 17 puncte bifate până atunci. Dar, au venit partidele cu echipele mai grele ale campionatului și, odată cu acestea, au reapărut înfrângerile, ba chiar patru la rând. Ultimul succes a fost consemnat la începutul lunii trecute, pe 4 septembrie 2022 mai precis, la acel 2-1 – de pe „Ilie Oană” – cu FC Botoșani. Cinci victorii, două remize, șase eșecuri, 11 goluri marcate, 15 primite, 17 puncte, după 13 jocuri – acesta este bilanțul „lupilor” dinaintea unul alt meci dificil, cel de la Craiova, contra CSU, de sâmbătă, 15 octombrie, ora 21.00. Un duel cu siguranță influențat – vom vedea astăzi și în ce mod – de mizeriile revărsate din gura unui de-acum fost petrolist, protagonist al episodului „Gabi Tamaș și acțiunea lui din… dos asupra suporterilor, antrenorului și conducătorilor clubului de la FC Petrolul”!

Dacă la început a apărut în media numai un pasaj din înregistrarea convorbirii telefonice dintre Tamaș și Nae Constantin, totuși unul suficient pentru a-i urca în cap jucătorului pe toți cei vizați de lipsa de respect a lui, ieri a fost dat publicității și restul. S-a întregit astfel tabloul jenant care i-a făcut să se răsucească în morminte pe FOTBALIȘTI DE LEGENDĂ ai PETROLULUI ORIGINAL, precum mult regretații Mișu Ionescu, Gică Pahonțu, Gică Florea, Mocky Mocanu, Petrică Dragomir, Costică Moldoveanu, Sandu Badea, Virgil Dridea, Mitică Munteanu, Tavi Dincuță și mulți alții, cei anteriori campioni ai ultimilor campioni ai Petrolului. Sau le-a crăpat obrazul de rușine lui Mircea Dridea, Sandu Boc și Edi Iuhas de cum a ajuns, în prezent, clubul vieții lor! Un club, în istorie, cu titluri, Cupe ale României, prezențe apreciate în Europa, cu selecționați în echipele naționale, atunci când fotbalul era fotbal, practicat de oameni educați, cu mult respect pentru suporterii lor și nu numai. Nu ca acum, când a ajuns ca unul dintre favoriții fanilor să se… pe ei! Completați dumneavăastră, vă ro0g, restul! Urmărind Petrolul încă din 1956, când abia înțelegeam jocul cu balonul rotund, la cei 4 ani pe care îi aveam, nu am trăit rușine mai mare ca aceasta niciodată, vă rog să mă credeți!

Am relații reci cu antrenorul principal, după cazurile lui Armando Vajushi și Senad Jarovic, dar – urmărind reacțiile post-factum – nu cred că a fi băgat gunoiul sub preș i-ar fi fost cea mai bună decizie a lui Nae Constantin. Că s-a întâmplat acum, tot urma să se mai întâmple și altădată. Fapt pentru care, am convingerea că, până la urmă, tot ar fi dat pe dinafară. Motiv, să mă ierte cei care l-au blamat, dar nu au avut dreptate, Nae Constantin a făcut exact ceea ce trebuia în situația de față. Nu a ascuns mizeria! Niciunul dintre noi, petroliștii, nu ar fi înghițit „pledoaria” aceea de gang din înregistrarea telefonică, în condițiile în care le era lezat clar, în mod direct, orgoliul. Cine ar suporta așa ceva? Deși s-a mai exteriorizat dezgustul în privința gestului tehnicianului, știu că, de fapt, asta s-a întâmplat pentru că existau suporteri care nu aveau, atunci, toate datele al dispoziție. Bref, jucătorul s-a comportat lamentabil, a jignit pe toată lumea, trebuia să plece, punct! Și încă, să nu uit, ceva: mi-e drag Daniel Chiriță, am o anumită sensibilitate pentru el, dar nu pot să nu scriu că greșește când susține că stoperul ar fi fost provocat și era și așteptat la cotitură. Dacă era așa, ar fi fost plecat încă de când a cerut-o prima oară. Și nu a fost! Dimpotrivă, a fost ținut pe loc. Iar scuza că a băut un pahar, iar fiecare reacționează diferit la un șpriț, asta ține la fiecare acasă, niciodată în public, Doamne, iartă-mă!

Parțială sau integrală, înregistrarea cu pricina a arătat care este realitatea, bipolaritatea – reală sau nu – făcându-i mereu rău și unui om simplu, darămite unei persoane publice. Așa cum este jucătorul de fotbal. În cazul de față, unul care care nu și-a făcut nicio problemă că a iscat un  scandal cât casa cu doar câteva zile înaintea a trei meciuri importante ale de-acum fostei sale echipe. Partide care ar putea stopa seria de eșecuri sau – să ne ferească Dumnezeu! – o poate prelungi până la șapte. Exact de așa ceva nu avea nevoie Petrolul înaintea celui dintâi joc, din Bănie mai precis, acolo unde nici CSU nu stă pe roze, clătinându-se chiar și scaunul ex-selecționerului Mirel Rădoi. Antrenor care și-a atenționat fotbaliștii să nu pice însă în capcana scandalului de la Ploiești. Nae Constantin, debutant pe noua arenă Ion Oblemenco, la fel ca și echipa pe care o antrenează, a anunțat schimbări. Urmează să sară din schemă, firesc, Tamaș, dar – la fel de firesc, poate – și Gicu Grozav, aflat într-o nesfârșită criză de formă, dar și de atașament, gurile rele acuzându-l că ar fi plecat de la stadion imediat ce-a fost înlocuit în meciul cu FCSB. Ar mai fi încă un caz, însă fiind vorba despre un jucător tânăr, probabil căzut, accidental, pradă adrenalinei din timpul partidei, nu îl mai dezvolt, știindu-se de altfel off the records. Fără a o mai lungi, iată formula pe care cred că o va folosi Nae, astă-seară, de la nouă: Vâlceanu – Meijers, Mathaus, Huja – Pașov, Seto, Jair, Velisar – Bratu, Irobiso, Cioiu. Pe bancă, probabil, portarul Leitner și jucătorii de câmp Olaru, Horj, Țicu, Cebotaru, Dumitriu, Tucaliuc, Grozav, Ivanovski, cu precizarea că – împrumutat de la CSU – Borța are, mai mult ca sigur, clauză de neutiliizare la meciul direct.

În ceea ce privește componența brigăzii de arbitri de la meciul de pe „Ion Oblemenco, aceasta este aproape „full” de bucureșteni. Mai că îți vine să crezi că împotriva „Craiovei lui Rotaru” urmează, potrivit „obiceiului delegărilor”, să joace… FCSB sau Rapid, ci nu Petrolul. Iată: centralul Marcel Bârsan, asistentul de la tușa unu Radu Ghinguleac, rezerva Cristina Mariana Trandafir și arbitrul VAR Bogdan Dumitrache! Din afara capitalei țării sunt asistentul de la tușa a doua Marius Marchidanu (Brăila), arbitrul AVAR Stelian Slabu, din Brașov, dar și observatorii – Ioan Mironaș (Piatra Neamț) și Nicolae Grigorescu, din Timișoara, ultimii doi, pentru joc, respectiv arbitraj. Încheind, scandalul iscat de Gabriel Tamaș se lasă, s-ar părea, și cu alte mari dificultăți pentru FC Petrolul: sponsori care și-ar fi manifestat, notează www.sport.ro, intenția retragerii sprijinului material acordat clubului găzarilor și jucători care nu ar mai avea, potrivit aceluiași site, încredere în antrenorul principal al lor. De unde pesemne și ideea avansată, tot în mass-media, că pasămite Nae Constantin ar juca astăzi cu sabia lui Damocles deasupra capului, în meciul de la Craiova. Nu prea cred, dar cine știe?

Foto: www.fcpetrolul.ro, Facebook și Ionuț CĂRBUREANU