Ce soluţie are deputatul Vlad Cosma la problema persoanelor cu handicap

Redactia -

Ce soluţie are deputatul Vlad Cosma la problema persoanelor cu handicap

Deputatul PSD Vlad Cosma a depus, luni, 20 mai a.c., o interpelare prin care solicită Ministerului Muncii să emită un ordin care să permită Direcțiilor Județene de Asistență Socială să trimită prin poștă certificatele permanente pentru persoanele cu handicap a căror afecțiune a generat deficienţe funcționale și/sau structural-anatomice într-un stadiu ireversibil şi care nu pot urma programe de recuperare.    

„Sunt persoane cu handicap ireversibil care s-au prezentat la evaluare înainte de emiterea Legii 136, din iulie 2012, drept pentru care au primit, pe vechea lege, un certificat temporar. Pentru aceste persoane ar fi o soluție civilizată să li se trimită certificatele permanente prin poștă. În acest fel nu mai e nevoie să se prezinte la Direcția Județeană de Asistență Socială și nici nu riscă să ajungă în situația de a-și pierde drepturile până vine comisia de evaluare la domiciliul lor”, a declarat Vlad Cosma.

Potrivit reprezentantului PSD, dosarele persoanelor cu handicap se află la Direcțiile Județene de Asistență Socială, care pot astfel să identifice persoanele cu afecțiuni care au generat deficiențe ireversibile. Pe baza acestor dosare Direcțiile Județene de Asistență Socială pot emite în regim de urgență certificate permanente conform Legii 136/2012, fără a mai fi nevoie de o nouă evaluare la sediile județene. Certificatele emise în acest fel ar putea fi apoi trimise prin poștă la domiciliul titularilor. 

„Cei pe care îi vedem acum că vin la Direcțiile de Asistență Socială sunt cei care au primit ultimul certificat pe Legea lui Boc, adică înainte de 23 iulie 2012. Ultimul lor certificat era temporar, iar ei vin acum pentru a primi unul permanent. Este o perpetuare a efectelor nocive pe care le-a produs Legea lui Boc”, a completat Vlad Cosma.

După ce toate persoanele aflate în această situație vor primi certificatul de handicap cu termen permanent de valabilitate nu vom mai exista cazuri asemănătoare cu cele petrecute săptămâna trecută la Direcția de Asistență Socială Prahova.