Ce trebuie să ştiţi atunci când vă faceţi cumpărăturile pentru masa de Paşte

Redactia -

                   In perioada premergatoare sarbatorilor Pascale ,comisarii CJPC Prahova desfasoara activitati de control pentru verificarea respectarii prevederilor legale la comercializarea produselor specifice acestei perioade: peste, carne si preparate din carne,oua, vopsea de oua, vin, produse de patiserie si cofetarie.Actiunea va continua pana dupa terminarea sarbatorilor.

                 Dintre deficientele constatate pana la acest moment amintim:

–         Nerespectarea conditiilor de depozitare prescrise de producator la peste ,carne si preparate din carne;

–         Lipsa etichetarii produselor cu elementele de identificare si caracterizare ale acestora;

–         Lipsa afisarii preturilor la produsele expuse la comercializare;

–         Nerespectarea bunei vecinatati la depozitarea produselor alimentare;

–         Lipsa inscriptionarii denumirii si adresei producatorului pentru produsele importate din afara Uniunii Europene;

–         Jucarii care insotesc produsele de patiserie fara elemente de identificare;

–         Dubla etichetare pentru o serie de produse alimentare.

 

Recomandari pentru consumatori:

CARNEA DE MIEL

-cumparati carne numai din locuri si spatii special amenajate;

-carnea trebuie sa fie stampilata cu stampila sanitar-veterinara;

-carnea sa fie elastica si sa nu prezinte suprafata lipicioasa si urat mirositoare;

-carnea achizitionata se va transporta in conditii igienice cat mai rapid si se va depozita la temperaturi de refrigerare, respectiv 0-4 grade C.

PESTE

-la cumparare verificati daca pestele proaspat prezinta urmatoarele modificari:solzi care se desprind usor, corpul acoperit cu mucus urat mirositor, branhii de culoare cenusie sau bruna .In aceste cazuri pestele este alterat si poate prezenta un pericol pentru sanatateaconsumatorilor.

-pestele proaspat trebuie pastrat si expus la comercializare in vase cu gheata fiind partial acoperit cu fulgi de gheata.

OUA

-evitati achizitionarea oualor din locuri si spatii neamenajate si neautorizate in acest scop;

-nu cumparati oua a caror coaja este crapata, murdara sau Sparta;

-la spargere ouale nu trebuie sa prezinte albusul tulbure sau amestecat cu galbenusul;

Verificati data durabilitatii minimale inscriptionata pe ambalaj , in cazul oualor ambulate sau pe un afis alaturat, impreuna cu alte informatii precum categoria de calitate , categoria de greutate , o mentiune a metodei de crestere;

VOPSEA DE OUA

-cumparati vopsea de oua numai din spatii autorizate;

-urmariti incadrarea produsului in data durabilitatii minimale;

-nu utilizati vosea pentru textile la vopsirea oualor,deoarece poate prezenta pericol pentru sanatate.

PRODUSE DE PATISERIE SI COFETARIE

-cumparati produse numai din locuri si spatii autorizate;

-Spatiile comerciale in care se vand aceste produse trebuie sa fie curate in permanenta si bine intretinute;

-verificati data durabilitatii minimale inscriptionata pe eticheta produselor si aveti in vedere faptul ca produsele de patiserie neambalate au valabilitate 24 de ore de la data fabricatiei.

VIN

-achizitionati vin numai din locuri autorizate;

-nu cumparati produse care se vand in recipiente PET refolosite de la vanzatorii ambulanti;

-verificati etanseitatea recipientelor;

-vinul care prezinta depuneri este impropriu consumului uman.