Ce trebuie să ştiţi atunci când vă faceţi cumpărăturile pentru masa de Paşte
Redactia -
In perioada premergatoare sarbatorilor Pascale ,comisarii CJPC Prahova desfasoara activitati de control pentru verificarea respectarii prevederilor legale la comercializarea produselor specifice acestei perioade: peste, carne si preparate din carne,oua, vopsea de oua, vin, produse de patiserie si cofetarie.Actiunea va continua pana dupa terminarea sarbatorilor.
Dintre deficientele constatate pana la acest moment amintim:
– Nerespectarea conditiilor de depozitare prescrise de producator la peste ,carne si preparate din carne;
– Lipsa etichetarii produselor cu elementele de identificare si caracterizare ale acestora;
– Lipsa afisarii preturilor la produsele expuse la comercializare;
– Nerespectarea bunei vecinatati la depozitarea produselor alimentare;
– Lipsa inscriptionarii denumirii si adresei producatorului pentru produsele importate din afara Uniunii Europene;
– Jucarii care insotesc produsele de patiserie fara elemente de identificare;
– Dubla etichetare pentru o serie de produse alimentare.
Recomandari pentru consumatori:
CARNEA DE MIEL
-cumparati carne numai din locuri si spatii special amenajate;
-carnea trebuie sa fie stampilata cu stampila sanitar-veterinara;
-carnea sa fie elastica si sa nu prezinte suprafata lipicioasa si urat mirositoare;
-carnea achizitionata se va transporta in conditii igienice cat mai rapid si se va depozita la temperaturi de refrigerare, respectiv 0-4 grade C.
PESTE
-la cumparare verificati daca pestele proaspat prezinta urmatoarele modificari:solzi care se desprind usor, corpul acoperit cu mucus urat mirositor, branhii de culoare cenusie sau bruna .In aceste cazuri pestele este alterat si poate prezenta un pericol pentru sanatateaconsumatorilor.
-pestele proaspat trebuie pastrat si expus la comercializare in vase cu gheata fiind partial acoperit cu fulgi de gheata.
OUA
-evitati achizitionarea oualor din locuri si spatii neamenajate si neautorizate in acest scop;
-nu cumparati oua a caror coaja este crapata, murdara sau Sparta;
-la spargere ouale nu trebuie sa prezinte albusul tulbure sau amestecat cu galbenusul;
Verificati data durabilitatii minimale inscriptionata pe ambalaj , in cazul oualor ambulate sau pe un afis alaturat, impreuna cu alte informatii precum categoria de calitate , categoria de greutate , o mentiune a metodei de crestere;
VOPSEA DE OUA
-cumparati vopsea de oua numai din spatii autorizate;
-urmariti incadrarea produsului in data durabilitatii minimale;
-nu utilizati vosea pentru textile la vopsirea oualor,deoarece poate prezenta pericol pentru sanatate.
PRODUSE DE PATISERIE SI COFETARIE
-cumparati produse numai din locuri si spatii autorizate;
-Spatiile comerciale in care se vand aceste produse trebuie sa fie curate in permanenta si bine intretinute;
-verificati data durabilitatii minimale inscriptionata pe eticheta produselor si aveti in vedere faptul ca produsele de patiserie neambalate au valabilitate 24 de ore de la data fabricatiei.
VIN
-achizitionati vin numai din locuri autorizate;
-nu cumparati produse care se vand in recipiente PET refolosite de la vanzatorii ambulanti;
-verificati etanseitatea recipientelor;
-vinul care prezinta depuneri este impropriu consumului uman.