Ce trebuie să știi dacă îți dorești un loc de muncă în Germania

Vlad Preda -

Ce trebuie să știi dacă îți dorești un loc de muncă în Germania

Dacă îți dorești să lucrezi în străinătate, să beneficiezi de un salariu decent și să îți asiguri o anumită siguranță economică, atunci trebuie să faci o alegere potrivită. Din aceste motive, Germania poate fi locul potrivit pentru tine.

După ce vei lucra câțiva ani în Germania, poți economisi sume importante de bani. Un alt mijloc prin care îți poți spori economiile este prin recuperarea taxelor plătite acolo. Pentru aceasta, îți este foarte util să apelezi la servicii specializate de recuperare taxe Germania.

Publicitate

Însă, înainte de toate, care sunt salariile de acolo, cum poți fi plătit acolo în funcție de domeniul de lucru ales și cum sunt impozitați angajații în Germania?

Considerații generale asupra salariilor din Germania

Este cunoscut faptul că această țară se află în topul preferințelor multor români care vor să câștige mai bine. În termeni foarte generali, trebuie să știi că, în Germania, salariul mediu pe economie este de 44.074 de euro pe an.

Dacă te raportezi la clasificarea salarizării în funcție de criterii specifice, atunci trebuie să ai în vedere studiile și responsabilitatea personală. Astfel, un angajat fără studii universitare câștigă 41.509 euro pe an, iar absolventul de facultate are un salariu anual de 58.602 euro.

Referitor la posturile care necesită responsabilitate personală, dacă lucrezi pe un post fără responsabilitate personală vei obține un venit anual de 41.143 euro. Situația se îmbunătățește dacă postul pe care ești încadrat necesită responsabilitate personală, iar tu vei ajunge în acest caz la un salariu de 41.509 euro pe an.

Dacă îți dorești neapărat să te angajezi în Germania, îți va fi relativ ușor să prinzi o programare pentru un interviu de angajare acolo. Există numeroase situații în care angajatorii din Germania au căutat forță de muncă direct în România.

Salarizarea în Germania în funcție de domeniul ales

Înainte de a căuta de lucru în Germania este bine să ai o perspectivă succintă asupra remunerațiilor oferite. Cele mai mici salarii sunt în următoarele domenii: HoReCa (34.195 euro brut anual), urmate de agricultură, silvicultură, pescuit și horticultură (36.141 euro brut anual).

Din punct de vedere al meseriilor slab plătite, în aceste categorii intră cele de casier, chelner, recepționer sau ajutor de bucătar. Dacă ai pregătire universitară și o bună cunoaștere a limbilor germană și engleză, atunci poți obține un post în domeniul educației, unde salariile sunt mai mari.

Un alt domeniu din societatea germană în care angajatorii caută în permanență dezvoltatori de software și aplicații de securitate este cel al securității IT. Astfel, dacă ești o persoană care deține bune cunoștințe de IT, există posibilitatea să te angajezi pe segmentul acesta pe un post bine plătit.

Există totuși trei domenii foarte bine plătite în spațiul german pentru care poți să aplici dacă ești absolvent de studii superioare și experiență relevantă. Dacă optezi pentru un post în domeniul bancar, poți câștiga un salariu mediu brut anual de 57.631 de euro.

În cazul în care ești absolvent de studii tehnice, atunci poți aplica pentru un post în industria aerospațială. În acest domeniu profesional poți ajunge la un salariu mediu de 56.153 de euro brut pe an.

În topul celor mai bine plătite persoane active în câmpul muncii din Germania intră cele din domeniul medical. Acolo, salariul mediu brut anual atinge cuantumul de 93.793 euro.

Cum este impozitat angajatul în Germania

În afară de valoarea salariului propriu-zis este necesar să deții și câteva informații de bază privitor la impozitare. Dacă ne referim la procente, există diferențe de impozitare în funcție de statusul marital al unei persoane și dacă aceasta are sau nu copii.

În afară de un impozit pe venit, o persoană căsătorită și având doi copii, plătită cu un salariu mediu pe economie, va mai plăti 7,65% impozit pentru asigurare medicală, 9,3% pentru fondul de pensii, 1,25% pentru asigurarea de șomaj și 1,5% pentru asigurarea de îngrijire.

O persoană necăsătorită și fără copii, având același salariu ca și persoana căsătorită și cu doi copii, va plăti mai mult impozit. Aceasta va mai trebui să plătească și o contribuție de 5.5% la fondul de solidaritate, având în final un venit net mai mic.

Nu în ultimul rând, angajatul poate fi taxat și în funcție de denominațiunea religioasă din care face parte. Astfel, dacă una dintre cele două persoane enumerate mai sus este de confesiune protestantă sau catolică, aceasta va fi taxată în plus, această contribuție fiind virată direct bugetului administrației cultului respectiv. 

Atunci când îți dorești să câștigi un salariu lunar peste oferta de pe piața muncii din România, poți alege să lucrezi în Germania. Această țară îți poate oferi un loc de muncă bine plătit și o anumită siguranță economică.

Dacă te vei decide după o anumită perioadă de timp să te întorci în România, îți vei putea recupera o parte din sumele plătite acolo apelând la o echipă specializată în recuperare taxe străinătate.

Înainte de alegerea unui post pentru care dorești să candidezi, se recomandă să îți faci o idee despre salarizarea din Germania în funcție de domeniul ales. Nu în ultimul rând, informează-te și asupra modului în care vei fi impozitat ca angajat în țara respectivă.

❗️De pe 2 și până pe 11 august, 1️⃣8️⃣ echipe naționale, printre care și cea a României, se vor întrece la Ploiești și…

Publicată de Federatia Romana de Baschet pe Luni, 29 iulie 2024

Swisso
Swisso