Chiar dacă se zvonește că se va renunța la regula „U 21” în campionatul SuperLigii, FC Petrolul a chemat la reunire o „echipă” de underi! Posibil și pentru că numărul lor mai mare ar putea deveni o… sursă bună de bani!

Dragos Trestioreanu -

Chiar dacă se zvonește că se va renunța la regula „U 21” în campionatul SuperLigii, FC Petrolul a chemat la reunire o „echipă” de underi! Posibil și pentru că numărul lor mai mare ar putea deveni o… sursă bună de bani!

După o vacanță de trei săptămâni, fotbaliștii de la FC Petrolul Ploiești – echipă care a terminat al doilea sezon consecutiv de prim eșalon, de data aceasta ]ns[ pe locul 11, mai exact o cădere de trei poziții față de ediția precedentă a SuperLigii – se vor reuni luni, 3 iunie 2024, în vederea reluării antrenamentelor și astfel a pregătirii următorului campionat. Așa cum se aude, în afara seniorilor rămași pe loc, inclusiv prin prelungirea contractelor, Seto Takayuki, Paul Papp și Lucian Dumitriu, deocamdată, conducerea tehnică ar fi chemat, la revenire, și un număr important de fotbaliști tineri incluși în categoria „U 21”, eligibili (și) în noua ediție.

Interesant este că decizia – care nu-i totuși chiar o noutate, numărul underilor fiind destul de mare și în trecutele campionate, la reuniri – vine acum, însă, pe fondul unui zvon cu privire la o eventuală renunțare la obligativitatea folosirii a cel puțin un jucător „sub 21 de ani”, pe toată durata unui meci din SuperLigă. Chiar dacă o hotărâre în acest sens nu a fost încă luată, sau mai bine-zis neanunțată oficial, se spune că, din cauza protestelor cluburilor din Liga 1, FRF și LPF ar intenționa totuși să abroge „legea”. La schimb să ofere alternativa ca includerea tinerilor în lotul pentru campionat, cel de 25 de fotbaliști, să fie premiată cu o anumită sumă de bani. Cu cât mai mulți tineri, cu atât mai mulți bani se vor primi, pe cale de consecință.

În acest context, se scoate sau nu se scoate din regulament utilizarea obligatorie a unui „U 21”, FC Petrolul a gândit bine convocând la reunire în jur de opt underi. Mai precis, fie, în caz de abrogare, va primi bani numai buni în condițiile unui buget „subțire”, fie se poate lăuda că „balta are pește”, referitor la numărul de jucători „U 21” drept ofertă viabilă pentru primul „11” și/sau pentru bancă. Desigur însă că a-i include în lotul de 25 pe – dau un exemplu – Mario Bratu (foto, la titlu, în stânga), Mihnea Rădulescu, Mario Ioniță (foto sus, în text, în dreapta), Alin Boțogan (foto jos, în text), David Paraschiv, Augustin Dumitrache, Juan Pătrașcu, Andrei Jercălău, Iustin Răducan (foto mijloc, în text) sărind din schemă, acum, din cauza unei accidentări serioase (identică cu a lui Bratu, de anul trecut), ar incumba totuși și un anumit risc. Nota bene, evident că pot apărea și alte nume, iar unele să dispară. Revenind, să zicem că, având opt, pot fi și mai mulți, desigur, pentru… bani mai mulți, s-ar reduce semnificativ numărul de seniori din efectiv, ajungându-se undeva pe la 17, 16 sau, chiar, 15.

Cum, și cu „lege”, și fără „lege”, experiența ne arată că antrenorii, sub presiunea obiectivului impus de către conducere, optează predilect pentru seniori în formula de bază, fiind normal așa ceva, cred, există riscul ca numărul mai redus de seniori să-l dilueze pe cel al jucătorilor „+21” de pe bancă. Implicit, să apară o ofertă calitativă mai scăzută. Se poate, deci, câștiga pe o parte, dar și pierde, pe de alta. E clar însă că-i nevoie de bani în plus, dar cine își va asuma riscul ca echipa – care, și așa, s-a cam chinuit, pe final de sezon, să scape de barajul de retrogradare/promovare – va mai fi capabilă, în contextul dat, să-și îndeplinească obiectivul, anticipându-l a fi unul superior „performanței” din ediția 2023-2024. Iată o dilemă: cum o fi mai bine, oare, banii sau obiectivul?

Foto: www.lpf.ro, www.fcpetrolul.ro și www.liga2.prosport.ro

❗️De pe 2 și până pe 11 august, 1️⃣8️⃣ echipe naționale, printre care și cea a României, se vor întrece la Ploiești și…

Publicată de Federatia Romana de Baschet pe Luni, 29 iulie 2024