Cea mai bună națională de juniori a țării noastre din ultimii mulți ani, România „U 19”, la un punct de accederea la turneul final al Europenelor! Meciul decisiv cu Ucraina este pe „Ilie Oană”

Dragos Trestioreanu -

Cea mai bună națională de juniori a țării noastre din ultimii mulți ani, România „U 19”, la un punct de accederea la turneul final al Europenelor! Meciul decisiv cu Ucraina este pe „Ilie Oană”

Astă-seară, de la ora 19.00, în direct pe Digisport 1 și Pro X, se va auzi primul fluier al meciului decisiv de calificare al unei echipe naționale românești la un turneu final de Campionat European. Pe arena Ilie Oană, din Ploiești, Vlad Dragomir și coechipierii lui de la România „U 19” vor da bătălia finală pentru a ajunge la vară în Finlanda, acolo unde se va combate cu trofeul continental pe masă. Căpitanul tricolorilor și alți colegi ai lui evoluează la echipe cu nume din Europa, dar cei mai mulți sunt jucători care au cunoscut deja botezul primului eșalon autohton, ba chiar au bifat și minute bune în această competiție. Cea mai bună națională de juniori din ultimii mulți ani, România „U 19”, are nevoie de doar un singur punct pentru a ajunge la ultimul act din țara nordică. Dar, așa cum declară într-un interviu pentru siteul oficial al Federației Române de Fotbal golgheterul Turului de Elită, Alexandru Mățan, „va trebui să abordăm meciul la victorie, deoarece – dacă vom juca pentru egal – este posibil să nu ne iasă și ar fi păcat să stricăm tot ceea ce am clădit până acum”!

Într-adevăr, înaintea disputei decisive cu Ucraina  „U 19”, de la Ploiești, tinerii tricolori au maximum de puncte, 6, după succesele din partidele precedente, susținute pe același stadion. Mai exact, 4-0 cu Serbia și 2-1 cu Suedia. Adversarii lor ucrainieni au acumulat doar 4, după o remiză la debut, 0-0 cu Suedia, și un succes obținut în prelungiri, 2-1 cu aceeași Serbia, ambele tot pe „Ilie Oană”. Deci, românii au două șanse de a se califica: victorie sau meci egal. Însă, ar fi o armă cu două tăișuri, așa cum recunoaște și Mățan, cel care a încântat în ambele meciuri, nu numai prin golurile marcate, ci și prin jocul deosebit. Nu întâmplător, un fost coechipier al lui, ex-petrolistul spaniol Pablo de Lucas Torres, îmi spunea despre el și Florinel Coman, ajuns între timp la FCSB, că au cel mai frumos viitor de la… Viitorul! De subliniat că Alex Mățan a înscris de două ori cu Serbia și o dată cu Suedia, dar mai are cinci reușite, în duelurile de până la Turul de Elită! Alături de el s-a remarcat și Olimpiu Moruțan, un produs al fotbalului clujean, ajuns însă la FC Botoșani, iar din vară, va trece la FCSB. Adrian Boingiu – selecționerul acestei naționale, ajutat de un fost tehnician secund al SC FC Petrolul, ex-jurnalistul de la „Gazeta sporturilor”, Răzvan Rotaru, principal colaborator în staff-ul tehnic al „lupilor” al lui Mihai Stoichiță – este un antrenor absolut privilegiat, el având la dispoziție tineri de mare talent și mare perspectivă, precum portarul Andrei Vlad, fundașii centrali Vladimir Screciu și Constantin Dima, mijlocașii centrali Tudor Băluță și Marco Dulca, cei ofensivi deja amintiți, Dragomir, Moruțan și Mățan, și atacanții Andrei Sîntean și Robert Moldoveanu. Împreună cu coechipierii lor, trebuie să facă meciul vieții, pentru a putea sa-i ofere României șansa ca tricolorul să fie ridicat din nou pe un catarg la un turneul final de Campionat European. Ploieștenii trebuie să le arate, în seara aceasta, că nu sunt singuri, ci vor fi susținuți din plin de mii de iubitori ai fotbalului din municipiu. Chiar dacă meciul decisiv a stârnit interesul televiziunilor, nimic nu se compară cu bucuria unei calificări trăite la fața locului, alături de cei care o vor obține! Iată mai jos și lotul României „U 19”, cu numele jucătorilor și clubul de proveniență:

Portari: Andrei Vlad (FCSB), Alexandru Costache (Concordia Chiajna), Marian Aioani (Chindia Târgoviște);

Fundași: Vladimir Screciu (CSU Craiova), Tudor Băluță (FC Viitorul), Constantin Dima (Sepsi Sfântu Gheorghe), Robert Neciu (FC Viitorul), Andrei Trușescu (AS Roma, Italia), Denis Haruț (ACS Poli Timișoara);

Mijlocași: Vlad Dragomir (Arsenal FC, Anglia), Radu Boboc (FC Viitorul), Marco Dulca (Swansea, Țara Galilor), Rareș Lazăr (CS Mioveni), Liviu Gheorghe (Dinamo București), Claudiu Micovschi (Genoa FC, Italia), Olimpiu Moruțan (FC Botoșani), Alexandru Mățan (FC Viitorul), George Merloi (Rennes,Franța);

Atacanți: Denis Drăguș (FC Viitorul), Andrei Sîntean (Slavia Praga, Cehia), Robert Moldoveanu (Dinamo București).

N.B. Fundașul central stânga Constantin Dima absentează de la meciul decisiv, el primind direct un cartonaș roșu în disputa precedentă cu Suedia.

Foto: www.telekomsport.ro și www.frf.ro (sus; Alexandru Mățan și grestul lui, „marcă înregistrată”, de a sărbători un gol personal, respectiv jos; Robert Moldoveanu, nr. 19, Robert Neciu, nr. 4, și Tudor Băluță, bucuroși după o victorie)