Cebotari de la Petrolul a câștigat duelul cu… Cebotari de la Aerostar! Buhăescu a stabilit scorul final cu o „dublă” în repriza secundă. Vajushi a adus spectacolul, la reluare! Ambii au fost golgheterii trupei găzarilor

Dragos Trestioreanu -

Cebotari de la Petrolul a câștigat duelul cu… Cebotari de la Aerostar! Buhăescu a stabilit scorul final cu o „dublă” în repriza secundă. Vajushi a adus spectacolul, la reluare! Ambii au fost golgheterii trupei găzarilor

Cum bănuiesc că majoritatea suporterilor Petrolului, aceia adevărați care mai sunt, au vizionat, pe FCP TV, ultimul meci al „lupilor” din ediția 2020-2021 a campionatului Ligii a II-a de fotbal, cel contra „lanternei roșii” și din play-out-ul Grupei B, Aerostar Bacău, apreciez că nu ar mai avea niciun rost să mă refer la fazele din partida terminată cu scorul de 2-0 (0-0). Rezultat care a fost stabilit de „dubla” lui Buhăescu, al doilea marcator din acest sezon (6 goluri în sezonul regulat și 2 în play-out). Dar, bineînțeles, în ceea ce privește fazelor golurilor trebuie să mă aplec. Primul, din minutul 59, a venit la capătul celei mai frumoase și bine gândite acțiuni a „galben-albaștrilor”, cu Mondragón recuperând un balon și avansând mai adânc în terenul advers, acolo de unde i-a pasat puțin în stânga lui Vajushi. Angajarea acestuia de manual pentru Buhăescu și-a găsit finalizarea dorită de către fani. S-a modificat tabela în urma unui șut bine plasat în colțul din stânga al porții lui Cebotari, de la Aerostar. Goal-keeper care începea, atunci, să piardă duelul cu… Cebotari de la Petrolul, neînvins nici la Ploiești, după Slobozia!

Mai puțin de 120 de secunde au mai trecut și moldoveanul de peste Prut, compatriotul omologului dintre buturile trupei găzarilor, a trebuit să scoată din nou mingea din plasă (61). Dar, atunci, dintr-o fază litigioasă! Scăpați pe un contraatac, Arnăutu și Buhăescu l-au încadrat pe aceeași linie pe un apărător băcăuan, cel din urmă rămas în calea lor. Cel dintâi a întârziat însă pasa spre partenerul de tandem ofensiv și i-a trimis obiectul joc abia când colegul îl depășise deja pe oponentul din apărarea Aerostarului! Asistentul de la tușa unu, Constantin Mihai Cantemir, a fost derutat și l-a lăsat pe Buhăescu să avanseze singur, cu balonul la picior, și să puncteze, apoi, în același colț, ca și în urmă cu nici două minute, pentru un 2-0 final! Dacă în prima repriză, Aerostarul a avut cu o ocazie mare mai mult decât Petrolul, în cea secundă, odată cu intrarea lui Vajushi, terenul s-a „aplecat”cu totul spre poarta lui Lucian Cebotari, venind astfel momentele unui fotbal mai bun și al unui șut în bara stângă al lui Pană, un maestru al acestor lovituri. Evident, și al celor două goluri.

Absolut de neînțeles, deși trecuseră două săptămâni de la partida de la Slobozia, cu Unirea, scor final: 1-1, pesemne că Octavian Grigore și-o fi zis să îl… menajeze, așezându-l între rezerve, pe cel mai bun echipier al său, singura vedetă adevărată din efectiv – Armando Vajushi!!! Bine totuși că l-a trecut măcar în raportul de joc, fiindcă opțiunea-i aiuritoare de început era să-l coste victoria și, implicit, primul loc – chiar dacă palidă consolare – din ierarhia de sfârșit a Grupei B din play-out! Însă, cum i-a „trecut glonțul” pe la ureche, de două ori, în primul mitan, Tavi Grigore și-a călcat pe suflet și l-a scos la încălzire pe albanez înainte de pauză și l-a trimis pe teren imediat la reluare. A fost salvarea lui, deoarece chiar dacă nu a marcat, dar tot a terminat ca prim golgheter al Petrolului, cu  7 reușite în sezonul regular și 2 în play-out, Vajushi a limpezit jocul Petrolului. Și, din acest punct de vedere, fostul internațional s-a dovedit decisiv! Iar ideea de a fi folosit la creație – odată cu trimiterea în banda stânga a promițătorului Boțogan, în locul albanezului – a arătat tuturor că a fost descoperit în sfârșit… play-maker-ul de care aveau nevoie „lupii” și care le-a lipsit atât de mult timp! Pentru sezonul viitor, așezarea lui Armando în acea poziție ar trebui să fie obligatorie și ar putea rezolva cea mai mare problemă din ultimele trei sezoane ale Petrolului.

În același context, ținând cont că, în campionatul următor, va fi obligatoriu de evoluat 90 de minute cu un jucător născut în anul 2001 și altul în 2003, utilizarea lui Alin Boțogan (2004) vreme de 20 de minute, nu două precum la debutul de la Reșița, contra CSM-ului local, a demonstrat că unul dintre posturi s-a și… rezolvat, deja! Căpitanul echipei „U 17” a Petrolului, din Liga Elitelor, este un fotbalist complex, extrem de inteligent pentru vârsta lui, cu o mobilitate incredibilă și un curaj și o voință de a cere să intre în combinații demne de un jucător de peste 20 de ani. Sincer, în 65 de ani de urmărit fotbal, nu am văzut la 17 ani un tânăr atât de dotat. Poate, hai, numai o dată, dar nu vreau să se spună ca exagerez! Dacă va fi ajutat să progreseze încontinuu și nu va exista grabă de a fi considerat o… „marfă” degrabă vandabilă, Petrolul va beneficia, nu peste multă vreme, de unul dintre cei mai buni tineri fotbaliști din România. E cuminte și știu că nu-mi va înșela așteptările! Îl aștept și pe Adrian Nicolae, un fundaș central și el de mare viitor, îl aștept și pe Petru Marinache, rezerva lui Nicolai Cebotari din meciul cu Aerostar, un posibil viitor Pecanha, ca alură și alonjă, poate și pe alții, ale căror nume nu le mai înșir acum, dar o voi face când vor apărea cu toții, pe rând, la rampă. Cu ei, dar promovați și folosiți când și cât trebuie, cu Vajushi și alți seniori din efectivul actual se poate spera la un viitor sezon al promovării. Însă, EXCLUSIV după alegerea unui antrenor fără cine știe ce mare nume și CV, de preferință însă local, sub supervizarea unui director tehnic legat de istoria mare a Petrolului! Așa să îi ajute Dumnezeu pe suporterii Petrolului!

PETROLUL: N. Cebotari 7 – Olaru (cpt) 6.5, Lică 6.5, Huja 6.5, Manolache 6.5 – Constantinescu 6 (78 – Saim Tudor), Mondragón 7 (73 – Ekollo 6), Pană 7, Bratu 6 (46 – Vajushi 8) – Buhăescu 8.5 (78 – Balint), Arnăutu 5.5 (73 – Boțogan 7). Colectiv tehnic: Octavian Grigore (antrenor principal), Gheorghe Liliac și Ciprian Pura (antrenori secunzi), Cătălin Grigore (antrenor al portarilor).

AEROSTAR: L. Cebotari 6 – Danale 5.5 (69 – Mureșan 5.5), Ardei 5.5, Chirilă 5.5, Alecsandru 5.5 – Burlacu 5.5 – Vraciu (cpt) 6.5, Ilie 5.5 (87 – Belciu), Gavrilă 6 (62 – Popescu 6), Oteliță 6.5 (87 – Tofan) – Zaharia 6. Colectiv tehnic: Mihai Ionescu (antrenor principal), Andrei Vatra (antrenor secund).

Au arbitrat: Ovidiu Robu 6.5 (Chitila) – Constantin Mihai Cantemir 5 (Făgăraș) și Ionus Erchian 7 (Medgidia).

Arbitru de rezervă: Vasile Buzea (București).

Observatori: Dorinel Dincă (Călărași), pentru joc, și George Mihalache (Buzău), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene: Lică (4), Alecsandru (45), Olaru (47).

După ce a fost contestat, la triunghiularul în familie de la Pleașa, din această săptămână, că nu folosește mai mulți tineri din propria pepinieră, antrenorul principal al Petrolului, Octavian Grigore, a părut a fi plecat urechea la doleanțele exprimate în bannerul acuzator și a început meciul cu Aerostar cu trei „underi”! Cu unul în plus față de numărul care este impus de regulamentul FRF: Manolache, Constantinescu și Bratu. La pauză însă, fiindcă victoria părea a fi mai dificil de obținut, l-a scos pe ultimul și în locul acestuia a intrat omul decisiv, o repet, Armando Vajushi. Mai târziu, l-a scos și pe Constantinescu, apelând la Boțogan, alături de Manolache, un integralist folosit după mai multă vreme. Nu-i chiar așa de simplu să faci pe plac unora, lucrul cu juniorii și foarte tinerii jucători necesită o experiență specială și o pedagogie la fel. Dar, de unde nu-i, atunci nu cere nici Dumnezeu! Exagerările pot să nu ierte! Să fi fost o cenușă aruncată în cap și punerea banderolei, în același meci, pe brațul lui Alberto Olaru, un tânăr fotbalist din producția propriei pepiniere? 

Foto: www.fcpetrolul.ro  (www.sportpictutes.eu – Răzvan PĂSĂRICĂ)