De la „minim” spre „maxim”, la FC Petrolul? Un fotbalist retrogradat din SuperLigă și doi din play-out-ul L2 – primele transferuri. Garutti, Mitrov și Gavrilaș au fost prezentați oficial, în ziua plecării în Slovenia. Speranțe mari pentru Valentin Țicu la turneul final!

Dragos Trestioreanu -

De la „minim” spre „maxim”, la FC Petrolul? Un fotbalist retrogradat din SuperLigă și doi din play-out-ul L2 – primele transferuri. Garutti, Mitrov și Gavrilaș au fost prezentați oficial, în ziua plecării în Slovenia. Speranțe mari pentru Valentin Țicu la turneul final!

Abia astăzi, 15 iunie 2023, mai exact în ziua plecării spre Slovenia, țară în care FC Petrolul va face primul cantonament de pregătire al verii, conducerea clubului găzarilor a făcut publice, pe siteul propriu, primele achiziții din mercato de vară. Au fost astfel prezentați oficial, de către președintele executiv Claudiu Tudor, în ordinea posturilor, trei fotbaliști: portarul George Gavrilaș (foto sus, în text; Metaloglobus București, divizionară secundă care s-a salvat de la retrogradare, după executarea loviturilor de departajare, în barajul contra concitadinei Prograsul Spartac), fundașul central stânga Guilherme Gomes Garutti (foto, la titlu; de la CS Mioveni, echipă de-acum în Liga 2) și mijlocașul ofensiv Zoran Mitrov (foto mijloc, sus, în text; trecut pe la UTA Arad – juniori, Sassuolo, din Italia, CSC Dumbrăvița și FC Brașov, ambele din L2). Luându-mă după o declarație destul de recentă a lui Marius Șumudică, autodeclarat prieten al împrumutătorului Petrolului, Marian Copilu, cum că ar putea fi transferați de către ploieșteni patru-cinci jucători de valoare, privindu-le pe primele trei, cele de mai sus, mi-aș pune întrebarea, cred că firească, dacă nu cumva a fost gândită o campanie de achiziții pornindu-se de la… „minim” spre „maxim”!

Odată cu semnătura pusă pe un contract cu echip0a fanion a Ploieștilor și a Prahovei, Garutti a devenit al doilea brazilian cu prenumele de Guilherme, la Petrolul, după Guiherme Haubert Sitya, ex-fundaș stânga al falimentatei SC FC Petrolul. Dacă, într-o vreme, brazilienii erau atractivi pentru echipele din România de la mijloc în sus, hai și în poartă, acum ajung la noi și apărători utili. Rămâne de văzut și cu ce contribuție în următorul sezon pentru nou-venitul „cariocas”.

Gavrilaș a fost artizanul salvării de la retrogradare a formației pregătite de fostul jucător și antrenor al mai sus-amintitei SC FC Petrolul, Eusebiu Tudor. Este însă de așteptat ca el să devină al treilea sau, hai, al doilea goal-keeper al „lupilor”, după cehul Lukas Zima ori după acesta și… Silviu Lung jr., un nume care ar putea să se afle între cei patru-cinci despre care vorbea Șumudică, fostul lui antrenor de la Al-Raed, din Arabia Saudită.

În sfârșit, Mitrov ar fi al treilea under, în afara lui Bratu și Bucur, intrând pesemne într-o rotație, în funcție de necesități și momente ale meciurilor. Așa cum se întâmplă, aproape de regulă, la formațiile din SuperLigă, tânărul de 21 de ani cu nume de sorginte bulgărească sau macedoneană are ca post de bază partea laterală dreaptă a suprafeței de joc. Dar și, e drept, dacă va fi cazul, cea din spatele vârfului de atac. Totuși, concurența va fi mare, pentru același post punându-și de-acum candidatura, și mai serios, atât Mihnea Rădulescu, cât și Cătălin Tolea. Asta dacă nu cumva cei doi vor fi împrumutați la eșalonul secund, ci nu la cel terț, precum în iarnă. Atunci când dâmbovițeanul a fost trimis la FC Pucioasa.

Fără căpitan, în Slovenia, poate și în Austria, dacă România „U 21” va merge „zeiss” la EURO!

Spre bucuria suporterilor Petrolului, căpitanul echipei ploieștene, Valentin Țicu (foto mijloc, jos, în text), a fost ales, împreună cu „eternul” său concurent de post, Andres Dumitrescu (Sepsi Sfântu Gheorghe), de către selecționerul Emil Săndoi, să facă parte din echipa națională ce va participa la turneul final „EURO U 21”, organizat de România și Georgia. Din acest motiv, fiind plecat cu lotul în Italia, în pregătiri, Țicu nu a putut fi prezent la reunirea de pe 12 iunie 2023 a Petrolului. Ba mai mult, el absentează și de la cantonamentul din Slovenia, acolo unde „lupii” vor bifa primele trei meciuri-text, dar posibil fiind chiar și la ultimele două, din Austria. Asta dacă România „U 21” va accede în fazele superioare ale competiției continentale, putând adăuga și zilele de odihnă necesare post-turneul final. Cel puțin, așa s-ar întâmpla dacă privim programul jocurilor amicale, respectiv oficiale:

22 iunie 🆚 KF Skendija Tetovo (🇲🇰 Macedonia de Nord);

26 iunie 🆚 FK Sarajevo (🇧🇦 Bosnia-Herțegovina);

30 iunie 🆚 NK Aluminij Kidricevo (🇸🇮 Slovenia);

4 iulie 🆚 Panathinaikos Atena (🇬🇷 Grecia);
 
5 iulie 🆚 NK Osijek (🇭🇷 Croația).
 
După cum se observă, dintre adversarele din Slovenia și Austria, țări în care vor ajunge, se speră, și jucătorii învoiți, Jair (despre care se speculează că ar fi fost ofertat de CSU Craiova, dar cluburile nu se înțeleg la preț), Jefferson și Irobiso, numărul unu este fără doar și poate, Panathinakos, în penultimul test. Probabil că vineri, 16 iunie, va fi dat publicității și efectivul de fotbaliști care au făcut deplasarea astăzi, 15 iunie, în Slovenia. Acolo unde, este de așteptat, ca și în Austria, de altfel, să mai apară și alte achiziții, cele de… „maxim”!