Cel mai amplu exerciţiu antiterorist organizat în România a avut loc la Staţia Călăreţi CONPET S.A.

Vlad Preda -

Cel mai amplu exerciţiu antiterorist organizat în România a avut loc la Staţia Călăreţi CONPET S.A.

Primul exercițiu de intervenție antiteroristă de mare anvergură a avea loc vineri, 17 iunie, la una dintre cele mai mari stații de pompare a țițeiului din Europa, Stația Călăreți – CONPET S.A., situată la 50 de kilometri de București. Un eveniment spectaculos prin amploarea forţelor concetrate acolo cât şi prin complexitatea scenariului care a demonstrat capacitatea de intervenţie în astfel de cazuri. 

La locația situată în apropierea localității Călăreţi funcționează o staţie de pompare intermediară, complet automatizată, prin care se vehiculează ţiţei provenit din import sau extras din platforma continentală a Mării Negre. Stația este situată pe principala rută de transport ce face legătura între Constanţa şi rafinăriile, respectiv depozitele petroliere amplasate în Ploieşti şi Piteşti, fiind o subunitate modernă care deține, pe lângă automatizarea tehnologică, sisteme inteligente antiefracție și de detectare a intrușilor, respectiv de protecție la incendii.

Tema aplicației a fost „Intervenția specializată a forțelor din cadrul Sistemului Naţional de Prevenire și Combatere a Terorismului pentru rezolvarea unui incident complex, de natură teroristă, la un obiectiv din cadrul Sistemului Național  de Transport al Ţițeiului prin Conducte, aflat în competenţa Jandarmeriei Române pe linie de pază şi protecţie .

Iată care a fost scenariul aplicaţiei la care au asistat jurnalişti atât din presa scrisă cât şi audio-vizual, alături de oficiali de rang înalt şi reprezentanţi ai unor instituţii centrale şi companii naţionale – Ministerul Energiei, Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Serviciul Român de Informaţii, Agenția Naţională pentru Resurse Minerale, Transgaz SA, Transelectrica SA, Romgaz SA şi Oil Terminal SA:

În data de 17.06.2016, la ora 05.30, un grup infracțional care revendică eliberarea unor membri ai săi, aflați în spații de detenție din România, pătrund în forță, cu un autoturism, în Stația de pompare Călăreți. Alertați de sistemul de detecție perimetrală, angajații stației încearcă să îi oprească, însă infractorii se baricadează într-o clădire de unde amenință că vor detona o încărcătură explozivă plasată în autoturism.

 Apelate prin Sistemulul Național Unic pentru Apeluri de Urgență (SNUAU 112), forțele de intervenție din cadrul Sistemului Național de Prevenire și Combatere a Terorismului (SNPCT) sosesc la locul amenințării. Efectivele specializate ale Jandarmeriei Române reușesc capturarea răufăcătorilor , dar nu înainte ca aceștia să încerce incendierea unuia dintre rezervoarele de petrol.

 Imediat după capturarea infractorilor, echipa de intervenție pirotehnică antitero a Direcției Județene de Informații și un detasament al  Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Călărăşi intervin pentru rezolvarea amenințării cu bombă și iau măsurile necesare pentru stingerea incendiului, respectiv înlăturarea pericolului de explozie la rezervorul de petrol.

 Dispozitivul exploziv este extras din interiorul autoturismului și neutralizat, iar incendiul este lichidat înainte să afecteze elemente sensibile de infrastructură din cadrul stației.