Cel mai dificil moment pentru… cel mai așteptat meci al sezonului: Petrolul – FCSB

Dragos Trestioreanu -

Cel mai dificil moment pentru… cel mai așteptat meci al sezonului: Petrolul – FCSB

Duminică, 18 octombrie 2015, de la ora 20.30, pe arena Ilie Oană, din Ploiești, se va disputa cel mai așteptat meci al sezonului pentru suporterii Petrolului – cel cu „fosta Steaua”, de la o vreme numită FCSB. Întotdeauna, un astfel de joc a creat o emulație formidabilă nu numai printre fanii găzarilor, ci și printre favoriții lor. Este un fel de Everest al lor, dintr-un campionat. Asta indiferent pe ce loc se află Petrolul. Au fost, de-a lungul numeroaselor dueluri, și victorii, și remize, și eșecuri. Așa cum se întâmplă în orice întrecere sportivă. Au fost și rezultate așteptate, dar și destule surprize – tot ca și în orice competiție. Au fost și situații în care diferența din ierarhie a fost anulată, printr-o ambiție ieșită din comun. Au fost ș.a.m.d.

La finele săptămânii, noua confruntare însă va avea parte de un cadru cum nu a mai fost niciodată, în istoria partidelor bilaterale. O arenă superbă, dar cu un gazon fără vreo legătură cu primul eșalon, un lot al Petrolului printre cele mai slabe din edițiile Diviiei A sau Ligii I, o părăsire importantă a tribunelor și peluzelor de către fani… Nimic pozitiv, deci, în perspectiva meciului care, altădată, era catalogat drept un derbi al celui dintâi eșalon.  Nu va fi prima confruntare, cu FCSB, cu un Petrolul aflat în insolvență. Dar, cel puțin, la precedenta, în echipamentul galben-albastru se afișau fotbaliști cu o valoare net superioară celor de-acum. Deși în postură de outsideri, pe „Arena Națională”, în primăvară, ploieștenii au răsturnat calculul hârtiei și au dispus de viitorii campioni, cu 1-0, grație unui gol al lui Gevaro Nepomuceno și al assist-uui lui Rok Kronaveter. Doi dintre străinii dintr-un lot preponderent format din jucători din afara României. Kronaveter a avut un moment sublim, distrându-se realmente cu Fernando Varela, iar Nepomuceno  dovedit un calm olimpian când l-a executat, în minutul 90, pe internaționalul lituanian Giedrius Arlauskis, finalizând un contraatac letal. Dacă jucătorul din echipa națională a statului Curacao ar putea face parte duminică din primul „11” al Petrolului, slovenul – nu, el întorcându-se în țara natală. Rok Kronaveter a fost, de altfel, unul dintre cei mulți care au trebuit să plece în vară, pentru a se reconstrui un efectiv pe „gustul” procesului de insolvență!

În ultima zi a week-end-ului, în fața unui FCSB care și-a regăsit ritmul după un debut modest de tur al sezonului regular, transferul internaționalului marocan Houssine Kharja punând ordine în jocul „roș-albaștrilor”, Petrolul nu-i va mai opune pe Jean Sony Alcenat, Ioan Filip, Kristian Ipșa, Pablo de Lucas, Mourad Satli, Ciprian Vasilache, Rodrigo Pastorini sau Mohamed Tchite, printre învingătorii de-atunci, ci doar pe Peterson dos Santos Pecanha, Andrei Peteleu, Laurențiu Marinescu, Toto Tamuz și… rezervele utilizate Nepomuceno și Kronaveter. Atunci, în raportul de joc, din 18 fotbaliști ai găzarilor, 10 au fost străini. Duminică, cu siguranță, Pecanha va fi între buturi, Peteleu poată că va reveni ca fundaș dreapta, nu stânga, așa cum a fost folosit în primăvară, tandemul de fundași centrali se va alege între Alexandru Benga, Viktor Genev și Alexandru Tudose, Jeremy Faug-Porret va reintra pe postul lui obișnuit, perechea de închizători Dan Bucșa-Adrian Ropotan pare a fi de neschimbat, pe benzi, probabil că Gevaro Nepomuceno și Abdellah Zoubir îl vor încadra pe căpitanul Marinescu, iar atacantul împins se va va fi alege între Tamuz și Sofien Moussa. Ce va opune FCSB-ul? Un alt portar, Florin Niță și un alt fundaș dreapta, posibil… Alcenat, aceiași Varela și Alin Toșca, plus… Guilherme Haubert Sitya, în defensivă, mai vechiul Lucian Filip și noul Kharja – ca pereche de mijlocași centrali, un trio ce pare de neschimbat, în absența lui Jugurtha Hamroun, adică Adrian Popa, Nicolae Stanciu și Alexandru Chipciu, avându-l – de ce nu? – drept vârf de lance pe junele Alexandru Tudorie. E greu de prevăzut rezultatul unui astfel de duel? La prim vedere, (mai) deloc!

În fotbal, nu numai pentru că… mingea este rotundă, cum se zice, se ma întâmplă și minuni, e drept. Miracole, de genul lui David, care l-a învins pe Goliath. Dacă FCSB nu este acum chiar un Goliath, Petrolul – cert – e un David. Fani vor fi pe „Ilie Oană” mai mulți decât la alte jocuri din acest sezon, rămânând totuși de văzut câți vor fi, finalmente, de fiecare tabără. Asta deoarece aici ar putea fi cheia unui meci în care favorita, de la vestiare, pare a fi, deocmdată, campioana en-titre. „Buturga mică” trebuie doar să dovedească nimic altceva decât că se adaptează mai bine unui teren precar și poate astfel să amorseze bomba. Căci, bomba ar fi ca „lanterna roșie” să treacă de echipa de pe locul 2! Nimic nu-i imposibil pe lumea aceasta, nu-i așa?