Centenar, Unirea Basarabiei cu România

Redactia - Magazin

Centenar, Unirea Basarabiei cu România

 Luni, 26 martie 2018, s-a desfasurat o noua etapa in cadrul parteneriatului «  Patriotismul, foaie de temperatura a natiei ! ».  Coordonatorii parteneriatului sunt : doamna profesor director, Vulpe Floarea  de la Scoala Gimnaziala Gheorghe  Panculescu , Valenii de Munte, domnul profesor director  Ion Popa de la Scoala Gimnaziala Platon Mocanu – Drajna si domnul profesor Marian Zaharia de la Liceul Tehnologic Cerasu. Tema din acest an a  parteneriatului este : 100 ani de la Marea Unire ! Sunt asociate  acestui parteneriat 15 scoli din Romania si din  Republica Moldova.

O contributie insemnata in reusita activitatii au avut-o, doamna director a scolii gimnaziale Magurele, Claudia Iliescu, directorul Caminului Cultural Drajna, Marin Vacarelu,  precum si doamna director a Liceului Teoretic Hyperion de la Gura Galbenei din Republica Moldova,doamna Ludmila Casian. In caminul cultural din comuna Drajna s-a desfasurat o activitate incarcata de emotie si de patriotism adevarat, legata de  implinirea a 100 ani de unirea Basarabiei cu Romania ! In acest scop a fost prezentat un sondaj de opinie , desfasurat in Basarabia, in legatura cu parerea basarabenilor despre posibila unire cu Romania, realizat de prof. Marian Zaharia.

Programul a fost continuat de o frumoasa prezentare artistica realizata de  doamnele  prof. Dan Ioana si Tatarciuc   Anda -Maria .

Acest parteneriat nu isi propune sa idealizeze, sa exagereze sau sa cosmetizeze ideea de patriotism, cuvant care se indreapta catre banalitate si tinde sa nu mai fie o stare de spirit!

Există patriotism cu forta şi patriotism natural? Işi dă patriotismul duhul în vecinătatea fenomenului globalizării? Este bucurie, este suferinţă, este şi una şi alta? Ce este omul fără conştiinţa apartenenţei la o familie, la un neam, la o naţiune? Se învaţă ca aritmetica sau te naşti cu el ca dragostea de mama? O sonda coborâtă în gândul despre patriotism al membrilor unei comunităţi este ca o radiografie pulmonară, foaie de temperatură a unei naţii.

Patriotismul se afla azi pe toate mesele: se nutresc din el si scamatorii politici si bufonii si demagogii si diversionistii, dar si tinerii si batranii si marile spirite !

Deoarece analiza de nevoi, indică o motivare mai slabă şi un nivel relativ modest al cunoştinţelor de istorie, acest proiect oferă elevilor şi cadrelor didactice posibilitatea de a cunoaşte mai bine eroii şi personalităţile reprezentative ale istoriei românilor şi contribuţia acestora la dezvoltarea culturii şi a civilizaţiei europene şi universale. Integrarea cetăţenilor români în Uniunea Europeană nu înseamnă doar preluarea, de către aceştia, a valorilor comune, ci şi promovarea valorilor şi a identităţii naţionale româneşti în cadrul multiculturalismului european.

Prof.: Marian-Teodor Zaharia