Cercetează cineva legătura dintre managementul ștăbărimii locale și tragedia de la Centrul pentru Persoane cu Handicap Călinești?

Daniel Dimache -

Cercetează cineva legătura dintre managementul ștăbărimii locale și tragedia de la Centrul pentru Persoane cu Handicap Călinești?

COMUNICAT DE PRESĂ

În vederea oferirii informațiilor necesare pentru clarificarea cu obiectivitate a situației din cadrul Centrului de Recuperare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Handicap Călinești, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Prahova, aduce la cunoștința opiniei publice, următoarele precizări referitoare la demersurile întreprinse:

În continuarea măsurilor dispuse de către D.G.A.S.P.C. Prahova s-a stabilit ca începând din data de 10.08.2021, directorul Centrului de Recuperare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Handicap Călinești să nu mai îndeplinească atribuțiile de conducere în cadrul acestui centru, urmând a fi detașat într-o altă unitate din subordinea D.G.A.S.P.C. Prahova.

Totodată, având în vedere acțiunile desfășurate de către organele de poliție, D.G.A.S.P.C. Prahova va aplica măsurile legale corespunzătoare în ceea ce privește dispunerea suspendării activității angajatului care a fost implicat în evenimentul produs în cadrul Centrului de Recuperare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Handicap Călinești.

DIRECTOR EXECUTIV,

ALEXANDRU ION BOCIOACĂ

 

Ce se cuvine a fi adăugat vizavi de această urâtă poveste care s-a petrecut la Centrului de Recuperare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Handicap Călinești, comuna Florești, în urma căreia un pacient, în vârstă de 61 de ani, și-a pierdut viața.

Reluăm pe scurt povestea, care a fost deja relatată:

Surse judiciare au declarat că pacientul mort a avut un conflict, în 1 august, cu un alt pacient din centru. Scandalul a fost aplanat de un angajat al centrului, care ulterior l-ar fi lovit pe cel decedat. La acel moment, medicul centrului era în concediu şi a revenit la serviciu trei zile mai târziu, în 4 august, când a constatat faptul că pacientul se simţea rău. El a fost dus la spital, dar nu a rămas internat, revenind în centrul din Călineşti, iar a doua zi starea i s-a agravat, survenind decesul.

Surse din cadrul DGASPC Prahova au declarat că bărbatul decedat se afla în centrul de la Călineşti de şapte ani şi suferea de afecţiuni grave, fiind încadrat în grad de handicap. Decesul a fost anunţat la Secţia de Poliţie Floreşti pe 5 august de personalul medical din cadrul Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihică Călineşti.

Ulterior, în spațiul public au fost lansate o serie de declarații oficiale în sensul că, în paralel cu ancheta penală, se dorește clarificarea și rezolvarea rapidă și pe cale administrativă a situației, prin sancționarea celor care se fac vinovați, președintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu solicitând imperativ acest lucru forului tutelar, DGASPC Prahova. Răspunsul, a venit prompt, așa cum se poate observa și din comunicatul de presă pe care l-am publicat în debutul articolului.

Aduceți specialiștii să conducă instituțiile de sănătate și protecție socială!

Numai că, situația nu se rezolvă atât de simplu și rapid la Florești, cu sancțiuni și detașări.

Directorul Centrului de la Florești a fost, la momentul producerii incidentului, doamna Elena Adriana Barbu (nu i s-a menționat numele în niciun comunicat), întâmplător sau nu, soția unui consilier local PNL, pusă pe post după alegerile locale de anul trecut și acum detașată, după tragicul eveniment.

Anterior, postul de director al Centrului l-a deținut doamna Simona David, care a câștigat funcția de primar al localității Florești și a eliberat locul de conducere de la Centru. Deci, anterior, postul de manager al instituției a fost ocupat, de (întâmplător sau nu) soția fostului primar PNL, Eugen David.

Nu suntem noi în măsură să ne pronunțăm asupra calității managementului Centrului, nici asupra corectitudinii procedurilor derulate pentru ocuparea funcțiilor respective, ci forurile competente care ar trebui să verifice cu atenție situația, dincolo de măsurile administrative luate pe repede înainte. Se poate însă observa ușor, iar localnicii știu cel mai bine, că nu numai în cazul  Centrului de Recuperare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Handicap Călinești, ci și al altor instituții de pe raza localității, ar putea fi vorba despre o sinecură pentru oameni influenți la nivel de comună, nu neapărat politică, ci mai degrabă transpartinică de grup, pentru că situația perpetuează din timpul când social democrații dețineau controlul județului și chiar guvernarea. Rămâne de văzut dacă un eveniment atât de dramatic va pune capăt acestei stări de fapt!