Va fi, la iarnă, actualul căpitan al Petrolului, Valentin Țicu, primul produs vandabil în cel dintâi eșalon fotbalistic, din propriul centru de copii și juniori? Dar, chiar o vrea finanțatorul CSU Craiova să-l cumpere pe internaționalul de tineret al clubului găzarilor?

Dragos Trestioreanu -

Va fi, la iarnă, actualul căpitan al Petrolului, Valentin Țicu, primul produs vandabil în cel dintâi eșalon fotbalistic, din propriul centru de copii și juniori? Dar, chiar o vrea finanțatorul CSU Craiova să-l cumpere pe internaționalul de tineret al clubului găzarilor?

Duminică, 20 noiembrie, una dintre știrile tari ale zilei, de pe www.gsp.ro, a fost cea referitoare la posibila trecere, la iarnă, a căpitanului Petrolului, Valentin Țicu (foto sus, în dreapta), la CSU Craiova, grupare mai mult ca sigură de calificarea în play-off-ul Superligii, aflată, de altfel, și în prezent pe o astfel de poziție. Siteul cotidianului de sport central insistă asupra informației potrivit căreia finanțatorul oltenilor, Mihai Rotaru (foto mijloc), are de gând să facă o ofertă, dacă nu cumva o fi și făcut-o, deja, pentru achiziționarea fundașului stânga, aflat sub contract cu FC Petrolul. Scopul tranzacției ar fi dublarea postului mai sus-menționat, pe care nu mai poate juca, după intervenția chirurgicală la ligamentele încrucișate ale unui genunchi a lui Nicușor Bancu, decât Bogdan Vătăjelu, internațional de seniori și el. În contextul unei absențe de posibil cel puțin șase luni a lui Bancu, „Craiova lui Rotaru” s-o fi gândit că petrolistul Țicu ar fi ideal de transferat, mai ales că este și „under”.

Dacă știrea chiar are acoperire în realitate, atunci conducătorii Petrolului probabil că ar acționa conform tiprului arhicunoscut că „toții jucătorii pot pleca în eventualitatea unei oferte bune, pentru ei și pentru club”. Inclusiv, deci, și în cazul căpitanului echipei clasate în prezent pe poziția a VII-a a ierarhiei Superligii! Că nu sunt bani la club se știe foarte bine, de fapt nu au ascuns-o, de la o vreme, cei de acolo. Că o vânzare pe prețul corect – care o fi și acela numai Dumnezeu o ști – a lui Vali ar însemna o gură de oxigen pentru găzari e limpede. Nu la fel de limpede este însă ce se va spune la loc, cel puțin la nivelul lui Valentin Țicu, dacă nu și mai bun. Înlocuitorul lui este, într-adevăr, în lot și nu cred că s-a întors la echipa de suflet a lui – chiar este cu adevărat! – să fie rezervă la nesfârșit. OK, Mihai Velisar, căci desăre el s-a înțeles că-i vorba, este viitorul titular ca fundaș stânga. Dar cine va fi rezerva lui, apoi? Un jucător liber de contract adus tot la iarnă? Mă gândesc astfel deoarece mă îndoiesc că s-ar da bani pe un vreun tânăr de perspectivă. De un senior nici nu s-ar pune problema, desigur. În atari condiții, știți cum se zice, nu cumva ceea ce se va lua pe mere o să se ajungă a se da pe pere ori, și mai sigur, ce se ia pe mere se va cheltui, total, pentru a se mai stinge din datorii.

Odată cu eventuala plecare a lui Țicu, FC Petrolul ar pierde „underul” titular. Cine ar fi viitorul? Probabil că Mario Bratu, mijlocaș de meserie, care poate acoperi orice post din spatele vârfului de atac. Internațional și el, ca și Velisar și ca și Vali Țicu, cel din urmă folosit de la început, recent, de către selecționerul de la „U 21”, Emil Săndoi, Bratu a avut și el aceeași bucurie din  partea celui de la „U 20”, Daniel Pancu. La prima vedere, ar fi rezolvabilă problema „underului”. Numai că, una-i una, iar alta-i alta: dacă pe Țicu îl va înlocui Velisar, acum cu statut de senior, Mario ar scoate din echipă un… senior. Care va fi acela? Marius Cioiu? Căci pe Grozav mă îndoiesc că o va face. Cum-necum, din echipa de start va „zbura” un senior. Din bandă va fi aproape cert, nevăzându-l pe un alt post acum pe Mario Bratu. Asta în condițiile în care Nae Constantin joacă în modulele 1-3-4-3 sau 1-5-3-2. Este o vorbă cu „banii vin și se duc”, așa și fiind, desigur.Însă, depinde și ce-ai făcut cu ei, atunci când se va constata că s-au cheltuit cu totul. Dacă își freacă unul sau altul, bucuros, mâinile că poate se vinde Valentin Țicu, ar trebui totuși să se gândească la un… alt oltean. Adrian Mititelu, mai precis, care era fericit că l-a vândut pe bani foarte mulți pe golgheterul echipei, italianul Andrea Compagno, acesta fiind acum și cel al campionatului. Dar, finanțatorul echipei FC U 1948 Craiova s-a trezit că, după un debut apreciat de campionat, în Superligă, ulterior despărțirii de atacant s-a ajuns pe loc de… baraj, ci nu de play-off, așa cum visa înainte de start. Așa se întâmplă, de regulă, la echipele care promovează în Liga 1 (Superligă) numai cu visul că se vor vinde jucători și se va rezista. Financiar, poate că da, cât de cât, dar sportiv, avem exemple destule, mai deloc spre deloc. Știu că se vor supăra pe mine conducătorii Petrolului, în eventualitatea că și au, într-adevăr, intenția de a-l lăsa pe căpitan să plece, pe bani, la CSU. Dacă echipa lor, ca și a altora, slăbită, se va întoarce de unde a venit, atunci vor dispărea și resursele posibil de câștigat prin prezența în cel dintâi eșalon. Deci…

Foto: www.hepta.ro, www.spotmedia.ro și www.fcpetrolul.ro

Publicitate