Luându-ne după meciurile din Superbet International Cup, „Primvs Derby” ar părea mai abordabil decât o arată ierarhia la zi a Superligii autohtone, favorabilă Rapidului. Dar, nu trebuie omis că FC Petrolul nu este nici Fiorentina, nici Borussia Dortmund!

Dragos Trestioreanu -

Luându-ne după meciurile din Superbet International Cup, „Primvs Derby” ar părea mai abordabil decât o arată ierarhia la zi a Superligii autohtone, favorabilă Rapidului. Dar, nu trebuie omis că FC Petrolul nu este nici Fiorentina, nici Borussia Dortmund!

Deoarece s-a desfășurat cu numai patru zile înaintea „Primvs Derby”, adică a returului din sezonul regular dintre Rapid și FC Petrolul, am fost foarte interesat de „mini-meciurile” (2 reprize x 30 de minute) ale turneului Superbet International Cup, găzduit de bucureșteni pe „Arena Națională”. Mai precis, cele contra Borussiei Dortmund (locul 6 în 1.Bundesliga) și AC Fiorentina (poziția a X-a din Serie A), ambele adjudecate de oaspeți. Dacă s-ar face însă eroarea de a se ghida cineva după acele partide amicale, crezând astfel că jocul de miercuri ar fi unul mai abordabil, deși diferența dintre combatante, în ierarhia la zi, este de 5 puncte și patru locuri în favoarea Rapidului, ar însemna nimic altceva decât a se fura căciula. De ce? Pentru că viitoarele gazde ale Petrolului, tot de pe „AN”, au pierdut totuși la limită cu trupa germană, care și-a adus vedetele la București, scor: 1-2, numai în fața italienilor clacând: 0-3.

Ce-am văzut la formația antrenată de către fostul petrolist Adrian Mutu? Două formule de echipe, prima – cu un joc destul de curajos, cu atacuri curajoase la poarta polonezului dintre buturile Borussiei, Lotka și o reușita, a lui Ioniță de 1-1, spectaculoasă: lovitură de cap din plonjon, la colțul scurt. În rest, e drept, greșeli în defensivă, ca la deschiderea scorului de către neamțul Pohlmann, dar reușita americanului Reyna, proaspăt venit de la CM din Qatar, a fost de generic TV, stabilind rezultatul final. În schimb, împotriva Fiorentinei – cea care a trecut și de germani cu 2-0 – nu au fost șanse, reușitele lui Kouame (foto jos, cu numărul 99 pe șort) și Benassi („dublă”) au fost ca în… Play Station. Însă, FC Petrolul nu-i nici Fiorentina, nici Dortmund, fiind departe de cele două. Automat, derbiul de pe cel mai mare stadion din țară anticipez că va fi foarte-foarte greu pentru Țicu & Co., turneul recent din capitala țării fiind un foarte bun antrenament pentru Rapid, pentru a afla unde este realmente acum. A fost clar, e mult până… departe și pentru o echipă românească din „buza” podiumului.

Totuși, nu trebuie abordat de către Petrolul „Primvs Derby” cu prea mult respect față de adversar. Așa cum s-a întâmplat, în turul sezonului regular, la Ploiești, atunci când a venit o echipă care nu se mai oprește din victorii, acasă și în deplasare, și în retur, sărind ieri seară peste Rapid în clasament, după ce a trecut de Chindia, lejer, cu 2-0 (1-0), pe arena Ilie Oană. Nu a fost cazul nici atunci să fi fost astfel, se speră că nici când se va juca returul, în deplasare. Revenin la meciul de miercuri, este cert că Nae Constantin nu mai are timp să lucreze, la viteză, ritm și posesie, ci doar să asigure un blocaj fără fisuri la mijlocașii și fundașii de bandă ai Rapidului, ca și un marcaj sever la înalții atacanți ai acesteia. Totodată, a încerca, pe cât se poate, și a ataca poarta oponenților. Numai așa s-a câștigat în tur cu 1-0, prin golul – norocos, e adevărat – al lui Grozav (foto sus). Dacă nu se atacă buturile lui Moldovan, de frica declanșării ulterioare a contraatacurilor, și se va merge pe mâna defensivei tot meciul, nu va fi deloc bine. S-a mai văzut că o greșeală, numai una, tot vine de undeva și poate fi gata meciul. Deci, Petrolului îi trebuie curaj, mai ales, și un joc… altfel decât până în prezent, dacă i-o merge! Asta mai ales pentru că nu mai poate fi depășită până la finele anului de nicio grupare, locul 8 fiindu-i garantat, însă, în schimb, mai poate urca în zona de play-off, dacă va mai aduna puncte!

Foto: www.gsp.ro și www.digisport.ro