Chiar nu era nevoie de un back-up și pentru Arnăutu și Cioinac? De ce au fost ignorați francezii propuși de un agent ex-director sportiv al Petrolului?!? Dar un portar cu „școala PSG”?

Dragos Trestioreanu -

Chiar nu era nevoie de un back-up și pentru Arnăutu și Cioinac? De ce au fost ignorați francezii propuși de un agent ex-director sportiv al Petrolului?!? Dar un portar cu „școala PSG”?

Deoarece trecerea printr-un club de fotbal nu se uită niciodată, agentul FIFA francez de origine română Mihai Joița (foto sus, în text), fost director sportiv pentru o scurtă perioadă, dar nu din vina lui, la SC FC Petrolul Ploiești, la începutul sezonului falimentării clubului găzarilor, a trecut peste momentele neplăcute de-atunci – jucătorii străini aduși de el, printre care și… Harlem-Eddy Gnohere, fiind fie refuzați, fie împinși să plece, vezi cazul „Bizonului”! – și, în pauza competițională de iarnă a întrecerilor din Liga a II-a, a mai propus fotbaliști francezi la noul Petrolul. Însă, paradoxal, deși colaborase bine cu team managerul „lupilor” în sezonul 2015-2016, devenit președinte executiv, în urmă cu trei ani, cel din urmă l-a… ignorat! Total!

Odată cu schimbarea din fruntea Executivului „galben-albaștrilor”, consemnată în urmă nu cu mult timp, mai nou-instalatului președinte i s-au propus, înainte de reunirea echipei, de către același Joița, iar acesta trecând peste ofensă, să îi zic așa, fotbaliști francezi. Ba chiar, pe un post pe care era imperios nevoie. Răspunsul? Niciunul, din nou! Dar, să vedem pe cine a recomandat Mihai Joița la L1, el fiind, se va observa mai jos, un agent FIFA cu procentaj ridicat de reușită în ceea ce privește fotbaliștii francezi legitimați în campionatul Ligii 1: Abdellah Zoubir (ex-SC FC Petrolul, 2015-2016, apoi la RC Lens, în Ligue 2, iar ulterior, la Qarabag Agdam, echipă de frunte din Superliga Azerbaidjanului, cotă actuală de 1,3 milioane de euro), Lyes Houri (câștigător al Supercupei României, recent, cu Viitorul Constanța), Kevin Boli (fost la Viitorul și CFR Cluj, în prezent iar în China, la Guizhou Hengfeng, cotă personală de 1,4 milioane de euro), Mike Cestor (fost la Astra Giurgiu, acum la CFR Cluj), Yacouba Sylla (și el, de-acum, la CFR Cluj) sau Hamidou Keyta (ex-Dunărea Călărași, în prezent tot la Viitorul).

Acum, să vedem pe cine a recomandat Mika – așa cum îi spun apropiații – Petrolului, vara aceasta, nemaiinsistând asupra numelor celor din iarnă, faptul fiind deja consumat. Să încep cu un atacant având „școala Lens”, Bilal Bari (foto, la titlu și a doua din text, de sus în jos, în prim-plan; 21 de ani). Este un francez de origine maghrebiană, marocană mai precis, bun prieten al mai sus-menționatului Houri. A debutat la RC Lens B, a trecut apoi, cu titlul de împrumut un sezon, în prima ligă a din Maroc, la Renaissance de Berkane, a revenit la echipa a doua lui Lens, la final de detașare, iar devenind liber de contract, a fost propus președintelui Petrolului. Ca și un alt vârf de atac, francezul de culoare Hophni-Ulrich Cher Yandokouzou (foto jos, în text; tot 21 de ani), cu rădăcini de prin zona centrală a Africii. Cher Yandokouzou, fost la Tours B, în Franța, a mai jucat în eșaloane inferioare ale Elveției, la La Chaux-de-Fonds, mai cunoscută pe vremuri, și FC Fully. În sfârșit, al treilea recomandat înainte de reunire a fost francezul de origine tunisiană, Yanis Hamzaoui (foto, a treia din text, de sus în jos; 23 de ani), un mijlocaș central, trecut pe la Valenciennes U 19 și B, Troyes B, Troyes (prima echipă), toate din Franța, și Patro Eisden Maasmechelen (eșalon inferior din Belgia). Ignorați cu toții, deși propuși pentru a da probe, cu excepția lui Bari, un vârf tânăr de mare viitor, cei trei „cocoși” au fost recomandați la o altă divizionară secundă, retrogradata Concordia Chiajna. Acolo au prins meciuri-test atât în țară, cât și în cantonamentul din străinătate. Cei care urmăresc atent siteul www.liga2.ro au putut vedea că Bilal Bari a devenit golgheter al Concordiei, ultimul succes din stagiul din străinătate fiind decis de „dubla” lui, una absolut spectaculoasă! Drept urmare, atât el, cât și Hamzaoui, remarcat la rândul său, au semnat contracte cu trupa ilfoveană, însă la Cher s-a renunțat, apreciindu-se că nu era mai bun decât Bilal, în club mai existând, oricum, un atacant. Doi din trei propuși, iată un nou procent bun pentru Mihai Joița! Când i-am cunoscut, la arena Ilie Oană, după Supercupă, cei trei mi-au spus că le-a plăcut mult stadionul și atmosfera de acolo!

Și mai interesant devine faptul că același prolific agent FIFA a mai recomandat pe cineva la Petrolul, dar cu același efect, adică… nul! Ignorat din nou, pe șleau! Este vorba despre un portar provenit de la școala celebrului club Paris St.Germain, goal-keeper care a mai jucat la FC Évian, în 2014, alături de actualul căpitan al lui Dinamo București, Dan Nistor. Se numește Mickaël Salamone, este francez, are 27 de ani, 1,90 de metri, și a mai evoluat, în ultimii ani, la Aubrevilliers și Entente SSG, în eșaloane de unde, odată, a apărut la Petrolul un Damien Boudjemaa, ca să fau numai un singur exemplu! Hai să zicem, în acest caz, că s-a apreciat că pe postul de apărător al buturilor „lupii” stăteau bine, cu unul fost în primul eșalon, Cezar Lungu, cu cel mai bun portar al sezonului trecut din L2, Raul Avram, și cu un internațional de tineret din Republica Moldova, Cristian Apostolachi, toți la fel de… înalți ca și Salamone! Totuși, depinde acum și când au apărut variantele Lungu, Apostolachi și Avram, fiindcă la reunire nu era prea grozav! Dar, hai să zicem că nu de portar cu „școala PSG” avea nevoie Petrolul, acum!

De o rezervă sau – cine știe? – un titular ca vârf de atac, oare, nu era absolut necesar? Dar, de un back-up pentru Ionuț Cioinac, mai de curând operat la menisc, tot nu? Îmi aduc aminte că, într-o iarnă, pe unul dintre terenurile cu iarbă artificială de la Parcul Vest, Petrolul a bifat un meci amical în care au fost testați și doi străini, unul dintre ei marcând un gol frumos. Însă, nu au fost opriți la echipă. L-am întrebat pe președintele executiv de-atunci de ce au mai fost testați dacă și un remarcat de toată lumea nu a fost reținut. Replica a fost că, în uzanțele fotbalului, dacă îți recomandă cineva un jucător, bunul simț face să-l vezi și pe teren! Acum, de ce nu o fi fost la fel?!? Și uite-așa, cu mai puțin de o săptămână înainte de startul L2, Petrolul nu are o rezervă pentru Sergiu Arnăutu și nici una competitivă cu adevărat pentru Ionuț Cioinac, cel care mai are nevoie de timp să ajungă iar la 100% din punct de vedere fizic! Ar fi stricat o testare a francezilor, așa cum s-a întâmplat, tot… degeaba ca și în iarna aceea, cu a lui Fabio da Rocha Vieira, Willian Pozo-Venta și Andrea Compagno? Cel puțin, iată că Bari și Hamzaoui au dovedit că merită să fie… viitori adversari ai Petrolul, în ediția 2019-2020! Rămâne de văzut dacă Joița va mai… pierde timpul cu clubul găzarilor, și pe viitor! Așa cum și fanii „galben-albaștrilor” vor vedea ce se va întâmpla în campionat și Cupa României cu lotul ales acum!

Foto: www.maligue2.fr, Facebook personal, captură Lens TV, www.mercato365.com și www.footballdatabase.eu