Chifteluţele suedeze s-au întors la IKEA Băneasa

Redactia -

Chifteluţele suedeze s-au întors la IKEA Băneasa

Mai multe magazine IKEA din lume încep să servească din nou chifteluţe suedeze.* Începând cu 3 aprilie, acestea se vor regăsi şi în magazinul IKEA din Băneasa. Vânzarea va fi reluată mai întai în Restaurant urmând ca, în următoarea lună, să oferim clienţilor şi chifteluţe ambalate în Magazinul cu delicatese suedeze.Încrederea consumatorilor şi a angajaţilor noştri este deosebit de importantă pentru noi. Astfel, încă de la apariţia primelor informaţii legate de tema cărnii de cal, am decis să acţionăm cu maximă prudenţă în beneficiul clienţilor şi al angajaţilor noştri şi am retras de la vânzare chifteluţele atât din Restaurant, cât şi din Magazinul cu delicatese suedeze pentru verificări. 

Chiar dacă rezultatele analizelor derulate de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au infirmat prezenţa cărnii de cal în chifteluţele din magazinul IKEA România, investigaţiile pe plan global au fost continuate.

 Ca un prim pas, am analizat producţia de chifteluţe împreună cu un specialist din afara companiei şi cu furnizorul din Suedia. Ce a rezultat:

  • Am simplificat lanțul de aprovizionare prin reducerea numărului de furnizori de carne.
  • Am implementat un sistem suplimentar de securitate alimentară prin adăugarea unor teste de ADN, care vor fi efectuate atât asupra cărnii crude, cât şi asupra produsului final. Am luat această măsură pentru a ne asigura că întotdeauna chifteluţele noastre vor conţine doar ingredientele listate pe etichetă.

 

Următorii paşi:

  • În colaborare cu o companie externă de asigurare a calităţii dezvoltăm acum noi cerinţe pentru aprovizionarea şi prelucrarea tuturor produselor noastre din carne, cu scopul de a putea asigura urmărirea deplină a acestora.
  • Analizele ADN vor fi puse în aplicare ca o procedură normală pentru carnea tocată de la toți furnizorii, în toate unitățile de producție.
  • Prin analize realizate periodic şi de către o terţă parte ne vom asigura că furnizorii și sub-furnizorii respectă aceste stricte cerinţe.

În momentul acesta facem tot posibilul să găsim o soluţie sustenabilă cu privire la chifteluţele care au fost oprite de la vânzare. Deoarece acestea nu prezintă niciun risc de sănătate, verificăm ce posibilităţi avem ca să acţionăm într-un mod responsabil, în conformitate cu cerințele legale.

* În urmă cu o lună, în Republica Cehă au fost descoperite urme de carne de cal in chifteluţele produse pentru IKEA. În perioada imediat următoare acestea au fost retrase din 24 de ţări inclusiv România pentru verificări.