Chimia Brazi a încheiat în stil mare turul Ligii a III-a

Redactia -

Ultima etapă a turului ediţiei 2011-2012 a campionatului Seriei a III-a din Liga a III-a de fotbal s-a încheiat cu o victorie spectaculoasă obţinută în deplasare, în derbiul zilei, de către Chimia Brazi. Echipa antrenată de Octavian Grigore a dat recital la Buftea, în faţa formaţiei locale, CS, oferindu-le celor 300 de spectatori un adevărat spectacol, pigmentat cu patru goluri, venite în urma unor scheme îndelung repetate la şedinţele de pregătire. Susţinută de la… masa presei – ca răspuns contra manifestării ostile a oficialilor clubului gazdă faţă de reprezentanţii mass-media prahoveană – de către preşedintele Romulus Olteanu, vicepreşedintele Ion Bordei şi managerul sportiv Lucian Rădulescu, cu toţii bucurându-se pe „mute” de reuşitele şi jocul încântător ale băieţilor lui Tavi Grigore, Chimia a demonstrat că ar fi meritat cu prisosinţă să încheie prima cea dintâi jumătate a întrecerilor. Oricum, după un debut nefast de campionat, echipa fanion a comunei Brazi a ajuns până pe poziţia a doua a ierarhiei turului, la numai un singur punct distanţă de liderul oarecum neaşteptat – ACS Urban Titu. O campioană de toamnă care s-a făcut însă de râs, în această rundă, la Strejnic, fiind învinsă clar de Conpet Ploieşti, aflată în inferioritate numerică.

Pe frumoasa arenă de la Buftea, Grigore a trimis pe teren un prim „11” în care singura noutate a fost retragerea lui Marius Irimescu pe postul de fundaş stânga, în locul lui George Roman. Omogenă, ambiţioasă şi evident mai motivată decât formaţia din judeţul Ilfov, cea care stătuse câteva etape chiar pe prima treaptă a podiumului, trupa de la Brazi a reacţionat imediat după prima mare ocazie de gol a meciului, cea a fostului său component, Dan Păun (minutul 14), care s-a văzut blocat, de către portarul Adrian Gheorghe, în colţul drept al careului mic. După numai 120 de secunde, Sergiu Arnăutu l-a deschis perfect pe dreapta pe rapidul Cătălin Vlad, care a intrat în careu şi a trimis perfect, în cross, pe lângă goal-keeper-ul advers, Cătălin Nicolae, de la 12 metri. Golul avea să pice numai bine, jucătorii lui Ioan Lavi Hrib acuzând din plin lovitura oaspeţilor. Chimia a gestionat cu bine primul mitan, singurul fapt care a deranjat oarecum fiind mai multele ocazii de desprindere pe tabela de marcaj, ratate cu o oarecare lejeritate, în special de Arnăutu. În schimb, Ad. Gheorghe nu prea a tremurat decât din cauza gradelor puţine de afară. La pauză, spectatori de lux – Ilie Stan, Eduard Iordănescu, Narcis Răducan, Eugen Nae, Constantin Schumacher, Costel Pană şi Cătălin Pană (arbitru de rezervă în Liga I) – nu mai pridideau cu laudele la adresa echipei lui Lucică Rădulescu, oficialul acesteia fiind ţinta numeroaselor întrebări ale celor din jur cu privire la jucătorii Chimiei.

În repriza a doua, pe teren a fost doar o singură formaţie, care s-a dezlănţuit pur şi simplu, golgheterul Marius Vişan (foto; www.ziare.com) semnând o „dublă” cu abilitatea unui veritabil killer de pe gayon, fiind letal după un corner al lui Irimescu, de pe stânga, din minutul 48, provocat de C. Nicolae la şutul lui Bogdan Năstase. Atunci, M. Vişan a înscris după un voleu splendid, de la 14 metri, fără replică pentru portarul celor din Buftea. Doar şapte minuite mai târziu, acelaşi vârf de atac a profitat de o gravă greşeală a fundaşului central stânga al localnicilor, Adrian Negrea, i-a suflat mingea, a intrat în suprafaţa de pedeapsă şi a punctat dibaci de la 15 metri, în diagonală. La 3-0, nici cel mai optimist suporter al formaţiei locale nu a mai sperat la vreo răsturnare de situaţie, chimiştii continuând să-şi facă jocul, acelaşi M. Vişan, omul meciului, a combinat cu Arnăutu (autorul a două assisturi inspirate), pasa celui din urmă găsindu-l la locul şi momentul potrivit pe B. Năstase, care a marcat simplu, de la 10 metri, şi a stabilit rezultatul final al unui meci de excepţie al prahovenilor. Asta deşi CS Buftea a mai reacţionat de câteva ori, însă Ad. Gheorghe s-a opus inspirat, de fiecare dată.

Interesant, dar şi cu atât mai lăudabil, oaspeţii au trecut nonşalant peste informaţia conform căreia vor pierde suportul financiar din iarnă, returul anunţându-se foarte sumbru pentru ei, dacă vor mai rămâne la ocupanta locului al doilea al ierarhiei de toamnă. Este incredibil cum de o echipă care are şanse nu foarte mari, ci chiar uriaşe de a promova nu va mai fi susţinută material pentru a readuce Prahova în al doilea eşalon secund. Acolo unde – fapt fără precedent -, judeţul nostru nu mai are nicio reprezentantă. Să sperăm că e vorba doar despre un zvon fără acoperire, căci – dacă ar fi adevărat – chiar că ne-am face de râs. Şi ar fi păcat pentru aceşti fotbalişti, pentru Tavi Grigore, pentru Lucică Rădulescu, pentru Romică Olteanu şi pentru simpatizanţi. Ar fi culmea ca încă o echipă pregătită de Grigore să depună armele, şi nu din vina antrenorului şi a elevilor acestuia.

La Buftea, echipă în rândurile căreia s-a mai aflat încă un fost fotbalist al Chimiei, mijlocaşul la închidere Claudiu Vasile, oaspeţii au aliniat următorul efectiv: Ad. Gheorghe 7 – M. Dinu 7.5, S. Ciobanu 7.5, I. Neagu 7.5, Irimescu 7.5 – C. Vlad 8 (89 M. Iancu), G. Şerban 7.5, B. Minciună (cpt) 7.5, B. Năstase 8 – M. Vişan 8.5 (84 Fl. Prodan), Arnăutu 7 (87 G. Roman). Meciul a fost condus de nota 8.5 de către bucureşteanul Iulian Dima, un arbitru care, din păcate, nu mai poate promova în lotul primelor două ligi, pe criteriu de vârstă şi de… înălţime. El a fost asistat de către teleormănenii Cătălin Ancu 7.5 (Alexandria) şi Florin Ştefan 7 (Buzescu), ultimul fiind feciorul unui fost tuşier, Ion Ştefan, partenerul de brigadă al observatorului de arbitri Stan Prodan (Alexandria).

Un rezultat de apreciat a obţinut Conpet, câştigătoare, cu 3-1, în faţa formaţiei ACS Urban Titu, după golurile lui Alexandru Ciocâlteu (4) şi Cosmin Dobrinoiu (55 şi 66), respectiv Marinică Ionică (73, din penalti). De subliniat că gazdele au jucat, de la scorul de 1-0, în numai 10 jucători, Ionuţ Cioc fiind eliminat pentru cumul de cartonaşe. Totuşi, pe acest fond, Dobrinoiu a reuşit o „dublă” meritorie. La Filipeştii de Pădure, în derbiul local al „amărătelor”, AFC a dispus de Prahova 2010 Tomşani, cu 1-0, ca urmare a transformării unei lovituri de la „11 metri”, de către specialistul Gabriel Bociu (65). Cu un rezultat bun se putea întoarce CSO Plopeni de la Chiajna, însă – după ce a condus-o pe tabela de marcaj pe echipa a doua a Concordiei, ulterior reuşitei lui Paraschivoiu (29) – Florin Răzdan a marcat de două ori, în minutele 31 şi 50, răsturnând decisiv scorul: 2-1.

Finalul turului le-a găsit pe echipele prahovene din Seria a III-a pe următoarele poziţii: Chimia Brazi (2, cu  27 de puncte, la egalitate cu învinsa sa de la Buftea, dar cu un golaveraj superior acesteia), Conpet Ploieşti (4, ex-aequo cu Inter Clinceni, 21 de puncte, dar având golaveraj mai bun), CSO Plopeni (7, 19 puncte), AFC Filipeştii de Pădure (10, 17 puncte, adică tot atâtea ca şi mai puternicele Dunărea Turris Turnu Măgurele şi Viitorul Domneşti, însă cu un golaveraj inferior acestora) şi Prahova 2010 Tomşani (12, 13 puncte). Singura care încheie prima jumătate de campionat pe o poziţie retrogradabilă este Prahova 2010, care însă va evolua, în retur, potrivit spuselor patronului său, Radu Călin, într-un alt loc. Se zice că ar fi vorba despre judeţul Dâmboviţa şi despre oraşul Moreni.