Chinuită în grupă, Portugalia este prima… semifinalistă de la EURO. „Puștiul” Sanches și „veteranul” Quaresma – decisivi!

Dragos Trestioreanu -

Chinuită în grupă, Portugalia este prima… semifinalistă de la EURO. „Puștiul” Sanches și „veteranul” Quaresma – decisivi!

Portugalia și Polonia, două echipe naționale grele, au oferit, pe futuristul „Stade de Velodrome”, din Marseille, în primul sfert de finală de la EURO 2016, un meci consistent, destul de echilibrat, cu un mic plus la posesie pentru Robert Lewandowski & Co., dar cu șuturi la poartă și cornere mai multe pentru Cristiano Ronaldo & Co., cu faze alternând dintr-o parte în alta, cu 120 de minute jucate intens, cu două goluri, câte unul de fiecare parte, bifate în prima repriză. Ca și la partida din optimi cu Croația, când s-au jucat tot prelungiri, și acum lusitanul Ricardo Quaresma, „copilul minune” de altădată al naționalei portugheze, ajuns acum la 32 de ani, a punctat decisiv. De data aceasta nu din acțiune, ci de la punctul cu var, la loviturile de departajare. Iar asta după ce Rui Patricio avusese o paradă de mare goal-keeper la șutul lui Jakub Blaszczykowski, ceilalți executanți de până atunci, din ambele tabere, nelăsându-le nicio speranță apărătorilor buturilor. Cu 1-1, după extra-time, și 5-3 la penaltiuri, iată că Portugalia – deși a acumulat doar 3 puncte în grupă, după tot atâtea remize! – a trimis-o acasă pe ultima reprezentativă din estul continentului prezentă la EURO. Semn că, indiferent cât de mult s-ar juca în Vest, acumulându-se multă oboseală, valoarea superioară iese la suprafață mereu!

Numai 1 minut și 39 de secunde au trecut de la primul fluier al neamțului Felix Brych, până ce căpitanul Poloniei a reușit deschiderea scorului, reluând calm cu latul, de la 10 metri, o centrare perfectă a unui coechipier, scăpat foarte ușor pe partea stângă. A fost primul gol al vedetei Bayernului, Lewandowski, la acest turneu final! Adversarii păreau descumpăniți, în vreme ce fotbaliștii care conduceau deja pe tabelă jubilau. Prea devreme, însă. După o jumătate de oră, o fază jucată de doi mari fotbaliști, unul deja consacrat, Nani, altul în devenire, Renato Sanches (foto, în momentul șutului care a restibilit egalitatea pe tabelă; www.gsp.ro), a adus liniștea în tabăra portughezilor. Un călcâi al celui dintâi a fost continuat cu o preluare și un șut perfect în colțul din stânga al porții lui Lukasz Fabianski, reușită prin care „puștiul” de 18 ani – debutat din postura de rezervă contra croaților, de Fernando Sanches, dar folosit titular (a fost integralist) în sferturile de finală – și-a pus candidatura serios la titlul neoficial de cel mai bun tânăr fotbalist de la EURO! Egalării scorului, Sanches i-a adăugat transformarea în stil mare a uneia dintre loviturile de departajare. Într-un joc în care Ronaldo a vrut mult, dar nu a strălucit din nou, băiatul amintind, ca fizic și joc, de olandezul Edgar Davids, dar având o… gleznă fină, a fost VEDETA! Ce înseamnă curajul unui antrenor de a „da drumul” valorii să se dezvăluie pe gazon, chiar la vârsta mijlocașului Benficăi! Mai mult ca sigur, Renato Sanches nu va mai sta mult pe „Estadio da Luz”!

Chiar dacă pregătește acum bagajele pentru a se întoarce acasă, trupa lui Adam Nawalka pleacă, din Franța, cu capul său, meritând laude, numai ghinionul avut de către unul dintre jucătorii eficienți ai săi, de până la meciul din sferturi, răpind Poloniei șansa de a ajunge în „antecamera” finalei de pe „Stade de France”, din 10 iulie. Oricum, Robert Lewandovski și coechipierii săi au un viitor frumos în față, necrezând că ar putea lipsi de la Cupa Mondială din Rusia, din 2018!