Cinci foști „lupi” au jucat sâmbătă și duminică în Liga a II-a. Urmează Păun, ținut pe tușă, acum, de un „roșu” luat la Petrolul!

Dragos Trestioreanu -

Cinci foști „lupi” au jucat sâmbătă și duminică în Liga a II-a. Urmează Păun, ținut pe tușă, acum, de un „roșu” luat la Petrolul!

Așa cum am scris în vacanța de vară a fotbaliștilor din Liga a II-a, majoritatea jucătorilor care au combătut sezonul trecut în al treilea eșalon național în echipamentul galben-albastru și la care s-a renunțat la finele sezonului oficial precedent au semnat tot cu echipe de nivel superior celui de-atunci. Cinci dintre ei au debutat la noile formații sâmbătă și duminică, doi cu câte o victorie, iar trei – cu un eșec. În etapa viitoare urmează să debuteze și un al șaselea ex-„lup” în liga secundă.

Sâmbătă, în a doua zi a primei etape a ediției 2018-2019 a campionatului Ligii a II-a, la Brăila, Dacia Unirea – cu Raul Avram în poartă, purtând banderola de căpitan, și cu Roland Stănescu ca vârf de atac, ambii fiind integraliști – a pierdut pe final (minutul 86), scor: 1-2 (0-1), partida cu Ripensia Timișoara. Asta după o egalare semnată de către primul fotbalist chinez evoluând în România, mijlocașul la închidere Lü Yuefeng, împrumutat la clubul de la malul Dunării de către campioana en-titre, CFR Cluj. De subliniat că, dacă Raul semnase de mai multe zile înainte un contract cu brăilenii, Roland a făcut-o mai de ultim moment. Cel dintâi nu a fost vinovat la niciunul dintre golurile primite, iar al doilea a avut acțiuni care se puteau solda cu goluri. Dar nu a fost să fie acum! La Bacău, avându-l tot meciul pe teren, ca fundaș central stânga, pe Alexandru Ichim, nou-promovata Aerostar Bacău a început și ea cu stângul, fiind învinsă cu 1-0 de trupa de tineri a Pandurilor Lignitul Târgu Jiu, după un gol înscris în minutul 83. Dacă jocurile programate înainte de prânz au fost cu ghinion pentru foștii fotbaliști ai Petrolului, în schimb, cele care au debutat două ceasuri mai târziu, atât sâmbătă, cât și duminică, au fost cu satisfacții.

Tot sâmbătă, pe arena Viitorului lui Gheorghe Hagi, oferită – generos – în mod gratuit unei alte nou-promovate, Sport Spirit Club Farul Constanța, neprimită pe nicăieri să joace în orașul de domiciliu (!!!), actuala echipă a lui Gabriel Frîncu – tot meciul pe gazon și, totodată, unul dintre remarcați – și Georgian Păun a avut un debut de senzație: 4-1 (1-1), după ce a fost condusă de retrogadata din Liga 1, ACS Poli Timișoara! Autorul remontadei a fost Alexandru Grigoreș, care a semnat chiar un „careu” de goluri la formația de la care, vara aceasta, a fost îndepărtat, ca antrenor principal, tatăl său, Petre Grigoraș! Prin golurile sale, Alex Grigoraș a onorat banderola care i-a fost încredințată de fostul secund al părintelui său, Ion Barbu, actualul A1 al Farului. În etapa următoare, va debuta în alb și albastru, pe arena Motorul, din Arad, cu UTA, și al doilea fost petrolist din lotul constănțenilor, Georgian Păun. El nu a putut fi utilizat sâmbătă deoarece primise un cartonaș roșu, după două „galbene”, în ultimul meci al Petrolului din trecuta ediție a campionatului Ligii a III-a, de pe arena Ilie Oană, cu SC Popești Leordeni.

În sfârșit, a doua zi, a apărut ca titular și tânărul ex-găzar Daniel Cîrjan, semnat mai de curând de Daco-Getica București. Cîrjan a fost folosit vreme o oră și trimis de noul său antrenor principal, Marius Baciu, pe postul de mijlocaș central, făcând pereche cu un fost echipier al Juventusului, transformat în prezent în Daco-Getica, George Călințaru, despre care s-a zvonit că ar fi fost pe lista Petrolului în această vară. Călințaru a jucat returul trecut, ca și trupa „lupilor”, în Liga a III-a, dar în altă serie. În ceea ce-l privește pe Cîrjan, se pare că nici Baciu, ca și Romulus Ciobanu, de altfel, nu au înțeles că altul e postul pe care dă randament deosebit. Iar acesta nu este cel de mijlocaș central! Poate în runda care urmează își va da seama, pentru că ar fi păcat să nu-i pună valoare calitățile de creator și executant de faze fixe.  Până una-alta, Dani Cîrjan a fost martorul, din teren, al poate celui mai frumos gol al primei etape din campionatul Ligii a II-a, lobul superb din lateral stânga al coechipierului său Raphael Stănescu, coleg de echipă și în returul trecut cu Călințaru!

În altă ordine de idei, un alt fost petrolist, din perioada SC FC Petrolul însă, Vlad Rusu, îl talonează pe Alexandru Grigoraș în clasamentul golgheterilor, de după prima etapă, el bifând un hat-trick în… derbiul echipelor despre care se spune că ar avea același patron: ACS Energeticianul – Luceafărul Oradea 4-0 (2-0), disputat pe arena Jiul, din Petroșani, acolo unde va evolua, în etapa a VI-a, și FC Petrolul, în duelul cu învingătorii de sâmbătă! Rusu a semnat ultimele trei reușite ale întâlnirii.

Foto: www.liga2.ro și Facebook