FC Petrolul, în meciurile amicale oarecum la fel cu CFR Cluj în cele oficiale! Cinci remize, în România și Turcia, dar s-a strecurat și un succes la scor în dauna unei trupe din Rusia!

Dragos Trestioreanu -

FC Petrolul, în meciurile amicale oarecum la fel cu CFR Cluj în cele oficiale! Cinci remize, în România și Turcia, dar s-a strecurat și un succes la scor în dauna unei trupe din Rusia!

Cu siguranță, a face comentarii exhaustive în privința meciurilor amicale ale FC Petrolul din perioada precompetițională de iarnă ar fi un demers total nerecomandabil, situație în care este bine a se lăsa loc liber mai degrabă stastisticii decât descrierii unor jocuri fie neurmărite live, fie prea puțin. Cert este că, de data aceasta, așa cum se prezintă cu adevărat echipa „lupilor” se va putea afla cel mai bine odată cu desfășurarea ultimelor trei etape din sezonul regular, pe care liderul detașat al ierarhiei Ligii a II-a le va mai avea de bifat. Deocamdată, statistica „spune” că o victorie, 5-1 cu o formație rusă din Liga a III-a, SKA Rostov-pe-Don, și cinci remize, cu divizionare secunde, 1-1 cu Astra Giurgiu, 0-0, cu Unirea Slobozia, 1-1 cu Metalist Harkov, 3-3 cu MFK Vyškov și 1-1 cu Spartak Moscova 2, dintre care una, la Câmpina, și trei la rând, la Lara și Belek, cu gol, numai cea de la Blejoi fiind albă, ar putea fi numite rezultate bune. De ce ar fi astfel? Deoarece, chiar dacă sunt acum pe poziții de play-out, atât Astra Giurgiu, în pofida problemelor financiare pe care le are, cât și Unirea Slobozia au fost revelații ale sezonului regular, cea dintâi putând să se claseze mult mai sus fără penalizarea cu 14 puncte, iar a doua nu ar fi mirat pe nimeni dacă era pe loc de play-off, la întreruperea campionatului, la final de 2021. Iar, în Turcia, echipele întâlnite, chiar și învinsa la scor SKA Rostov-pe-Don, dar mai ales Metalist Harkov, MFK Vyškov și Spartak Moscova 2, au valoare, neputând fi pus deloc semnul egal, precum altădată, între eșaloanele din Ucraina, Cehia și Rusia și cel autohton. De subliniat, că la nivel oficial, e drept, campioana națională a ultimilor patru ani competiționali, CFR Cluj, a bifat în primele 4 etape din 2022 tot atâtea rezultate de egalitate, trei cu goluri, unul – fără! Ar fi o similitudine, de ce nu?

Ceea ce a impresionat este că, în cantonamentul din străinătate al Petrolului, în care s-a ratat, din cauza condițiilor meteorologice, șansa de a se juca un amical și cu o trupă de primă ligă, FK Radnik Surdulica (Serbia), „lupii” au deschis scorul în patru partide-test, cele cu sârbii, cu rușii din al treilea eșalon, cu ucrainienii și cu cehii, în celelalte două, la Câmpina, respectiv Lara, Astra și Spartak Moscova 2 făcând-o. Și CFR a deschis scorul la FCSB, cu FC Botoșani și la CSU Craiova și a fost egalată pe final de meciuri, tot remiză, dar albă, 0-0, fiind și cu UTA! La plusuri, statistic vorbind, se poate pune numărul de goluri marcate, unul contra formației din Giurgiu, cinci a celei de la Rostov-peDon, unul a celei din Harkov, trei în poarta celei din Vyškov și unul a celei de la Moscova. Un total de 11, la care l-aș adăuga totuși și pe cel împotriva lui Radnik, chiar dacă meciul cu gruparea din Surdulica nu a durat decat cinci minute! Au fost două meciuri amicale în țară și patru întregi în Turcia, unul din străinătate, reamintesc, fiind anulat din cauza vremii vitrege. Ca o bilă neagră, tot din punct de vedere statistic, aș putea alege golurile primite cu echipa de la Giurgiu (1), de la Rostov (1), de la Harkov (1), de la Vyškov (3) și de la Moscova (1). Deci, șapte în total! Cam multe, care au condus la un golaveraj de 11 (12)-7. Surprinde acest număr câtă vreme, apreciere personală, FC Petrolul dispune, poate, de cea mai puternică linie defensivă, atât în privința seniorilor, cât și a „under” -ilor. Una despre care, afirmă cei prezenți în Turcia, a fost întărită cu noua achiziție, internaționalul de juniori și tineret al Bosniei-Herțegovina, Vedran Vrhovac, cel care posedă și o cetățenie croată. O explicație ar fi că în echipă au fost introduși și mai mulți juniori în același timp, exemplul fiind la partida contra cehilor (3-3). Un fapt care a avut un efect nedorit asupra rezulatului final. Fiind un joc de antrenament însă, opțiunea staff-ului tehnic nu poate fi combătută deloc. În amicale, nu se ține de rezultat, nu-i așa?

În privința marcatorilor, este de remarcat că primul realizator a fost un nou-venit, Dragoș Gheorghe (împrumutat pentru un sezon și jumătate de la Astra Giurgiu), cu trei reușite, urmat de Alexandru Saim Tudor (2, adăugându-l aici și pe cel senzațional înscris în poarta echipei Radnik), Seto Takayuki (1), Vlad Prejmerean (1; foto mijloc), Mihai Constantinescu (1), Valentin Țicu (1, din penalti), Marian Huja (1), Marius Coman (1) și Senad Jarovic (foto jos; 1, din penalti). Îmbucurător este că Huja a înscris din nou, cum o făcea și în sezonul trecut, că Seto, Prejmerean și Coman au punctat pentru prima oară în echipamentul galben-albastru, fiind așteptați s-o facă și în campionat, că Jarovic a depășit, chiar și dintr-o lovitură de pedeapsă, perioada de ineficacitate totală din pauza competițională și, mai ales, că micuțul Gheorghe se anunță și la Petrolul, ca și la Astra, un golgheter la fel de temut. După cum mai este de semnalat și că, dacă până acum, executantul numărul unu al loviturilor de la „11 metri” era Armando Vajushi, încă aflat la Ploiești, de-acum îl putem numi specialist, în afara lui Eugeniu Cebotaru și Vali Țicu (a punctat astfel cu SKA Rostov-pe-Don, reamintesc), și pe Senad Jarovic. Situație în care sarcina antrenorului principal al Petrolului de a desemna viitorul executant din sezonul regular și, apoi, din play-off se ușurează. Ar mai fi de scos în evidență și că Mihai Constantinescu a fost singurul „under” din lot care a reușit să marcheze. Mai neplăcut este că ploieștenii au fost penalizați, și ei, cu penaltiuri, unul transformat de ucraineano-nigerianul de 19 ani Aleks Chimodore (Metalist), altul apărat de către Raul Avram, în fața cehului Ondrey Vintr (MFK Vyškov). Una peste alta, efectivul deplasat la Lara va fi și cel pe care suporterii „lupilor” îl vor vedea și în următoarele 13 runde (3 din sezonul regular și 10 din play-off), acestuia urmând a i se mai adăuga un jucător care așteaptă să fie declarat liber de contract, ceea ce ar putea fi rezolvat în curând, cât să poată fi prezentat oficial și să evolueze în ultimele două teste. Mai precis, cele cu o colegă de eșalon, Politehnica Iași, antrenată de un fost tehnician al găzarilor, Costel Enache, și cu o formație de eșalon imediat inferior, Farul Constanța 2.

Foto: www.fcpetrolul.ro