Cine a dictat, la Chiajna, „muzica” Petrolului? Antrenorul? Jucătorii? S-a jucat cumva la… X? Întrebări după un meci fără sare, ci numai cu un pic de… Piper, pe la sfârșit!

Dragos Trestioreanu -

Cine a dictat, la Chiajna, „muzica” Petrolului? Antrenorul? Jucătorii? S-a jucat cumva la… X? Întrebări după un meci fără sare, ci numai cu un pic de… Piper, pe la sfârșit!

Bine – vorba vine – că nu s-a marcat deloc în meciul dintre Concordia Chiajna și Petrolul Ploiești, rezultat final: 0-0, și nu mai pierd astfel timp și spațiu cu povestea golurilor, aplecându-mă exclusiv asupra unui joc, al oaspeților, îndeosebi, care a uimit. În sens neplăcut pentru pătimașii suporteri ai trupei găzarilor, însă. O să încep cu omul din spațiul tehnic, autointitulatul, la început de sezon, „Masculul Alfa”, mai precis Viorel Moldovan, pe prenumele și numele sale din CI. Ca outfit, nimic nou, s-a prezentat la fel ca-n meciurile când era prea frig, pe afară. Ca inspirație, tot mai nimic nou, adică (aproape) zero barat! În iarnă, atunci când s-a votat pentru continuitate, au existat voci care-i contestau pe… contestatarii tehnicianului. Ce-or mai zice, oare, aceiași adepți ai statului pe loc al lui Moldovan, pe șleau, rămânerea pe banca tehnică a lui, dacă la finalul finalurilor Petrolului nu-i va reuși atingerea obiectivului?

La Chiajna, în fața unei echipe, Concordia, care – de la început și până la sfârșit – și-a apărat, bravo ei!, șansele cu maximă corectitudine, tot de la început și până la sfârșit a părut că Petrolul a venit să nu piardă, ci nu să câștige, cum ar fi trebuit s-o facă și practic, nu numai vocal! Dar, cine știe? jocul economicos să fi fost adoptat și deoarece au mai existat păreri că două victorii și o remiză, în ultimele trei partide din sezonul regular, vor fi suficiente pentru calificarea în play-off. E adevărat, nota bene!, că aceste calcule și le-au făcut câte unii înainte ca Farul să-și adjudece trei puncte la „masa verde”, în dauna Universității Cluj, și să sară peste găzari, în clasament, cu un punct! Alții au gândit corect: ploieștenilor le-ar fi trebuit trei victorii, dar nu pentru a ajunge pe primul loc, așa cum ziceau suporteri super optimiști, ci să adune cât mai multe puncte pentru un play-off cu șanse mai mari de promovare. dar, deocamdată, le-a ieșit pasiența „minimaliștilor”!

De ce a fost remiză albă în Ilfov, a treia la fel a gazdelor în 2021, una în deplasare și două pe terenul sintetic de acasă? A fost remiză albă pentru că – mai periculoși la începutul meciului, la poarta lui Kitanov, în prima repriză – jucătorii lui Claudiu Niculescu au irosit trei bune oportunități, prin Llullaku și ex-petrolistul Deac. La fel, ulterior, și junele Constantinescu, el ratând poate cea mai mare ocazie a meciului, atunci când a șutat, din lateral dreapta, în portarul fost la PSG, Chesneau, după ce, mai devreme, reluase din voleu, tot din lateral, dar de pe stânga, peste buturile francezului. Per total, a fost totuși o repriză egală, deși cu un Petrolul abuzând de centrări înalte, într-un careu dominat de înălțimea lui Ion și Marc, aproape mereu aflați mai… sus, în săritură, decât Buhăescu, cel din urmă fiind ambițios însă față de alți coechipieri ai săi și încercând să depășească avantajul stoperilor locali prin detenta sa.

În absența lui Vajushi, a făcut o întindere musculară, prima din 2021, ofensiva a fost mai de nerecunoscut, mijlocul nu a creat aproape nimic grozav, iar antrenorul principal s-a orientat să joace la victorie folosind… doi închizători de meserie. În afara lui Lax, a optat – în locul albanezului – pentru Pană! Adică, a mers pe mâna unui mijlocaș central, ca să substituie unul de bandă stângă, eminamente ofensiv și cel mai bun echipier al Petrolului, una peste alta! De ce, dacă tot se dorea victoria, nu a început meciul cu doi atacanți? De ce nu și Balint alături de Buhăescu, știut fiind că viteza celui dintâi poate produce faze de gol, din benzi? În pauză, tehnicianul o fi crezut că a descoperit „America” mizând – la reluare – pe Tudor, cel care l-a schimbat pe Lax, deja „îngălbenit” de suspendare, dacă nu greșesc cumva. Rezultatul? Ca și antrenorul, Saim = (aproape) zero barat! Cel puțin, „MA” a făcut înlocuirea în minutul 46! Apoi, s-a așternut… ceața și, în timp ce Claudiu Niculescu epuizase toate schimbările în minutul 80, Viorel Moldovan a început să mai facă un minut mai târziu, respectiv chiar opt, nemaivându-și rostul și ultima, astfel!!!

De ce asemenea idee, ci nu altele, când s-a văzut lesne că jocul nu mergea deloc? Jocul la victorie, nu altceva! Dacă o fi dictat să se combată pentru o remiză, atunci, da, felicitări, i-a ieșit! Nu prea cred totuși s-o fi vrut o remiză jucătorii, așa de capul lor! Un singur fapt aș mai adăuga: de ce trăgea de timp Lică, în minutul… 6, întârziind exagerat a-i da mingea lui Kitanov, pentru a o repune în joc? Și-au mai existat unele de momente de același gen pe parcursul jocului. Ba chiar, un suporter mi-a semnalat, după meci, că fiecare degajare/repunere a bulgarului dintre buturi dura aproape o jumătate de minut! Iar la orice lovitură liberă, ceea ce am observat, parlamentările centralului sătmărean Rareș Vidican cu jucătorii durau și peste 60 de secunde!?! Pe scurt, fie în tabăra Petrolului s-or fi făcut calcule de care nimeni nu-și dă încă seama ori „vremurile trecute” încep să îi „lovească” din nou pe fanii „lupilor”? Chiar nu se mai poate câștiga, din nou, fără Vajushi? Altfel, chiar dacă Petrolul a revenit pe podium, ocupând locul 3, cu 28 de puncte, acum, numai golaverajul – cel mai bun din Liga a II-a, la egalitate cu liderul, FC U 1948 Craiova – a ajutat-o, fiindcă poziția din ierarhie „păcălește” până la finele etapei cu numărul 19! Cert este că sâmbătă, 20 martie 2021, de la ora 12.30, pe arena Ilie Oană, Petrolul musai a arăta altfel, într-un meci, contra CS Mioveni, în care alt pas greșit nu i se mai poate permite. Dacă nu v rea să se facă de tot de rușine!

CONCORDIA: Chesneau 8 – Borța 7, Ion 7, Marc (cpt) 7, Cherecheș 7 – Lazăr 6.5, Piper 6.5 (73 – Ciucureanu 6) – Deac 7 (73 – Biceanu 6), Lazăr 6.5, Llullaku 6 (63 – Younes 6) – Cocoș 6 (63 – Dumitru 6), Herghelegiu 6 (80 – Rosado 6). Colectiv tehnic: Claudiu Niculescu (antrenor principal), Viorel Ferfelea și Cornel Dobre (antrenori secunzi), Florin Matache (antrenor al portarilor), Lucian Turcu (preparator fizic).

PETROLUL: Kitanov 7 – Bărboianu 6.5, Lică 6, Meijers 6.5, Țicu 6.5 – Lax 6 (46 – Tudor 5), Pană 5.5 – Constantinescu 5.5 (81 – Bratu), Moise 6, Roigé Rodríguez (cpt) 5.5 (81 – Arnăutu) – Buhăescu 6 (88 – Balint). Colectiv tehnic: Viorel Moldovan (antrenor principal), Francisc Dican și Ciprian Pura (antrenori secunzi), Cătălin Grigore (antrenor al portarilor), Stelian Isac (preparator fizic).

Au arbitrat: Rareș George Vidican 7 (Satu Mare) – Cosmin Bojan 7 (Târgu Mureș) și Ovidiu Timar 7 (Oradea).

Rezervă: Vasile Buzea (București).

Observatori: Marian Lumânare (București), pentru joc, și Laurențiu Vărgatu (Brăila), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene: Lax (41), Llullaku (51), Bărboianu (62).

Foto: www.fcpetrolul.ro