Cine a văzut pe Rick și Morty, ar putea fi interesat să afle aceste lucruri

Daniel Dimache -

Cine a văzut pe Rick și Morty, ar putea fi interesat să afle aceste lucruri

 

Rick și Morty a avut premiera în State în 2013 și nu a durat mult până să transforme o mulțime de vizualizatori în fani înrăiți, care își doreau să profite de o ocazie bună cu umor negru și intrigi SF. Creatorii serialului animat sunt Dan Harmon și Justin Roiland, iar acțiunea se concentrează pe aventurile super-geniului ieșit din comun Rick Sanchez și ale nepotului său timid Morty Smith, vocea amândurora fiind a lui Roiland.

Dintr-o perspectivă mai largă, poate fi vorba pur și simplu de un desen animat mai ciudat, cu umor mai puțin rafinat, dar se poate și să analizezi profund condiția umană prin personajele prezente. Există mai multe conflicte dezvoltate, iar unul dintre ele este ideea creatorului împotriva obiectului creat. Acest lucru se vede în dezinteresul lui Rick față de ceea ce crează de-a lungul tuturor episoadelor, cum ar fi Abradolf Lincler, experimentul lui Rick pe jumătate Lincoln, jumătate Hitler. Harmon îl numește pe Rick „Cusătura dintre zeu și om”, iar apatia sa nihilistă față de propriile sale creații are ecou în credința că zeul este o forță cosmică impersonală. Având o perspectivă mai veselă, Harmon nu este în asentimentul lui Rick, conform căruia nimic nu are însemnătate profundă.

Publicitate

Creatorii desenelor Rick și Morty fac tot ce le stă în putință pentru a merge împotriva curentului și atunci când vine vorba de marketing și distribuție. Un exemplu de acest gen a venit pe 1 aprilie 2017, când serialul și-a avut premiera sezonului trei fără nicio reclamă sau promovare – lăsând fanii să se chinuie până să-l găsească, înainte de a dispărea. Dar în privința altor lucruri inspirate de aceste desene, fanii nu trebuie să depună atât de mari eforturi. Există un slot numit exact Rick și Morty, care poate fi ușor accesat online, iar acțiunea are loc într-una dintre dimensiunile ieșite din comun, pe care Rick și Morty le-au vizitat în timpul expedițiilor lor și există tot felul de referințe la serie. Sau mai există și jocul de societate cu cărți, Total Rickall Rick și Morty care este vândut de emag.ro și în doar câteva zile poate fi livrat la ușa doritorilor.

În comparație cu alte seriale, animate sau nu, în Rick și Morty nu se găsesc prea multe situații în care există repere pentru întoarceri în timp la episoade deja vizionate. Asta nu înseamnă, totuși, că nu există deloc corelații. Se fac destule referiri la personaje deja cunoscute, la intrigi și glume anterioare, dar totul devine și mai interesant atunci când episoadele sugerează în mod viclean viitorul. În episodul „Mortynight Run”, spre sfârșit, Rick apare încărcându-și nava cu o grămadă de roci spațiale verzi. Printr-o analiză mai atentă a acestora, se poate observa o mică pată roz pe una dintre ele. În episodul „Total Rickall” și Rick aruncă aceleași pietre pătate cu roz.

În ciuda faptului că Roiland și Harmon au declarat de multe ori în interviurile date că urăsc expresii precum, „wubba lubba dub dub” – destul de ironice – ale lui Rick, acestea au devenit un element de bază al serialului, mai ales în timpul primului sezon. Este folosită de Rick pentru a puncta o glumă și se traduce prin „Sunt în mare bucluc, te rog scapă-mă” în limbajul păsăresc. Fraza a reprezentat un accident al lui Roiland.

Muzica distinctă din Rick și Morty cu tentă științifico-fantastică poate părea că a fost personalizată exact pentru acest tip de animație. Și totuși, este un fel de remake al altei piese, din animația Dog World.

Rick și Morty este o combinație de absurditate pură, știință fantastică de înaltă concepție, subtonuri emoționale profunde și comentarii filozofice opulente – un adevărat amestec.

De asemenea, o gamă la fel de mixtă este baza de fani a serialului, care a câștigat faimă pentru revoltele cu sosul Szechuan care au avut loc după premiera sezonului 3 și sunt cunoscuți pentru comportamentul lor elitist și idolatrizarea trăsăturilor de personalitate ale lui Rick.