Cine are interesul să scape de ACS Petrolul ’52 din campionatul Ligii a II-a? De ce a apărut ca din senin un text care să facă valuri în direcția unei retrogradări urgente dictate de către FRF? S-o fi dorind care cumva – Doamne, ferește! – și de la… Ploiești?

Dragos Trestioreanu -

Cine are interesul să scape de ACS Petrolul ’52 din campionatul Ligii a II-a? De ce a apărut ca din senin un text care să facă valuri în direcția unei retrogradări urgente dictate de către FRF? S-o fi dorind care cumva – Doamne, ferește! – și de la… Ploiești?

Ieri, luni, 26 iulie 2021, un site de sport bine cunoscut a postat un text pe care și l-ar fi dorit, așa îmi închipui, a fi de… breaking news: „Scandal în Liga 2: „Să dispară Petrolul din campionat! » FRF ignoră cazul, deși Regulamentul impune retrogradarea”! Oarecum bizar este că același site era foarte grijuliu, mai precis chiar protector cu clubul pe care îl vrea acum retrogradat. Iar asta în primele două sezoane de eșalon secund ale echipei de fotbal. Cel puțin, așa se observa la prima vedere, pe-atunci. E drept că, din campionatul trecut, se schimbase… calimera. De ce, oare? Numai cei în cauză o știu. Revenind la articol, acesta se referă bineînțeles la cazul „mită pentru un arbitru bucureștean”, adică oferirea de foloase necuvenite către acesta de către un oficial al Petrolului ’52 la acea vreme. Concret, vicepreședintele Mihai Dogaru arbitrului Andrei Antonie (foto jos, în dreapta, alături de arbitrul local Cătălin Popovici), Dogaru și Antonie fiind membri, odată, în cadrul Comisiei Județene de Arbitri Prahova – „Emil Vlaiculescu”, pe vremea când centralul figura ca domiciliind în Bușteni! O comisie în care prietenia era învinsă, prin KO, de răutate! Așa se zicea…

Dogaru a fost anchetat și a recunoscut fapta, apoi judecat în regim de urgență, primind următorul verdict: un an și jumătate cu suspendare. Pe parcursul anchetei însă, a ieșit la iveală că fostul vicepreședinte al „lupilor”, retrogradat imediat din funcție, ar fi oferit mita în favoarea… altui club! Se specula ca ar fi fost vorba despre „U” Cluj. Adică, un club care nu ar fi putut interveni la Antonie direct, deoarece acesta tocmai făcuse praf meciul retur din sferturile de finală ale Cupei României. Iar prin deciziile sale a dus-o pe Viitorul Pandurii Târgu Jiu în semifinală, stârnind furia gazdelor de-atunci, exprimată vocal vehement! Chestiunea pare plauzibilă, atâta vreme cât clujenii chiar mai aveau șanse la play-off, și nu numai teoretice. Dacă Aerostar Bacău ar fi câștigat la CS Mioveni, contracandidată a ardelenilor la accederea în play-off, „U” putea spera cert la calificarea în play-off. Da, ei aveau șanse, ci nu Petrolul Ploiești, pentru a cărui calificare în acea fază a competiției chiar că ar fi trebuit să se… alinieze planetele: victorie pe „Cluj Arena”, valabilă numai în cazul eșecul argeșenilor pe teren propriu, Rapidul să nu învingă la Metaloglobus, parcă mai trebuind îndeplinită încă o condiție sine qua non! Ei bine, despre mita pentru Cluj nu s-a mai scris în textul actual, deși era cunoscută încă din luna martie a.c.!

Explicația apariției materialul dorit incendiar, fiind cu trimitere clară și spre „dușmanul perpetuu” din fruntea FRF – multă răutate mai e și în țara noastră! -, ar fi că două cluburi, nu se spune și care, cu subiect și predicat, ar fi notificat federația să o retrogradeze pe Petrolul. Asta potrivit articolului 60, „Corupția, pariurile sportive, integritatea competițiilor”, din Regulament, literele a, b și c: Persoana care oferă, promite sau acordă un avantaj nejustificat unui organ al FRF/LPF/AJF, unui arbitru, jucător, oficial sau altei persoane care se află sub incidența prezentului regulament, în nume propriu sau al unui terț, în scopul de a-l determina să încalce statutele și regulamentele FIFA/UEFA/FRF sau să favorizeze o persoană sau un club va fi sancționată în mod cumulativ: a. cu o penalitate sportivă de la 100.000 de lei la 300.000 de lei; b. cu interzicerea oricărei activități legate de fotbal și cu interzicerea accesului pe oricare stadion timp de doi ani; c. retrogradarea primei echipe a clubului în categoria imediat inferioară. 

Mihai Dogaru a fost încadrat, de presă, la „a”și „b”, pentru că și-a recunoscut fapta de corupție, iar pentru că era vicepreședinte la Petrolul în acel moment, deși ar fi declarat că nu în favoarea acestei echipe ar fi intervenit la fostul coleg de comisie, ci a altui club, ar trebui încadrat și la litera c. Sună – Doamne, ferește! – cum aflat în interesul serviciului, un oficial de club ar face un accident de mașină din vina lui, iar aceasta trebuie suportată în solidar și de clubul la care e angajat. Să fiu iertat, dar sunt ambiguității ale unei legi, care legi sunt făcute să fie cât mai… interpretabile pe la noi, lovindu-mă și eu însumi în fosta carieră de o astfel de interpretare în favoarea angajatorului de-atunci, al cărui reprezentant era un… fost arbitru de fotbal din Divizia A! Ce regulament poate lega un om de o instituție, atunci când acționează în nume propriu, tot așa cum s-ar întâmpla va și în situația de mai sus cu accidentul?!?

În sfârșit, haideți să vedem cine are de câștigat de pe urma retrogradării „lupilor”? Chestia cu acele două cluburi nenumite care au cerut să se aplice Regulamentul nici nu trebuie băgată în seamă. Dacă ai curaj și ai cerut ceva, nu te ascunzi! Și de ce numai două, ci nu și toate celelalte 17?!? Căci toate ar avea de câștigat, nu-i așa? Hai să fim serioși,  înțelegeam să se fi cerut așa ceva în primul, al doilea și al treilea campionat din L2 al Petrolului, atunci când a fost făcut public obiectivul promovării! Dar, acum, când nu mai este un secret că există o luptă de gherilă pe plan local, iar clubul găzarilor nu mai beneficiază de banii din ultimele trei sezoane, nemaiputând fi numit, pe cale de consecință, favorit la accederea în Liga 1, ce interese or mai fi?!? Nu care cumva cuiva, care este cu ochii pe Petrolul nu de ieri, de azi, să-i fi surâs o retrogradare, dar dictată de sus, de la FRF? De ce? Printr-o logică destul de simplă se poate deduce mobilul, unul avantajos, desigur, chiar dacă nu ar părea prea clar în acest moment. Dacă așa ar fi, de ce ar fi exclus ca personajul să fi activat unele vechi amiciții din fotbalul eșalonului secund pentru a forța retrogradarea cu pricina. Sper ca, și în alte cazuri, când s-a judecat cu prudență la FRF, să se întâmple și acum la fel. Refuz să cred că s-ar fi ajuns atât de departe cu „manevrele” locale, mai ales! Dar vom trăi și vom vedea…

Foto: www.fanatik.ro, www.fcpetrolul.ro, www.ziare.com și www.scoaladearbitri.ro