Cine mai pleacă de la Petrolul? Mai vine, oare, cineva?

Redactia -

Cine mai pleacă de la Petrolul? Mai vine, oare, cineva?

Vineri, 30 ianuarie 2014, se termină primul stagiu de pregătire și jocuri-test al Petrolului de la Lara, unul de acumulări preponderent fizice, dar și asezonat cu trei partide amicale în care noul staff tehnic, condus de Mircea Rednic (foto mijloc; www.fcpetrolul.ro), a putut să-și facă o idee asupra efectivului rămas pe metereze. Adică, unul fără Albin, Haddad, Priso și Gerson. Deocamdată, aceasta ar fi lista știută a deja plecaților de la Ploiești, chiar dacă, în privința brazilianului, cel puțin, nu s-a anunțat nimic oficial. Unde s-a dus, dacă s-o lua ceva pe el etc. De câteva zile însă, au transpirat și alte vești privind capitolul despărțirilor. În „pole-position” este golgheterul din tur al Petrolului, internaționalul israelian de origine nigeriană Toto Tamuz, cel care – profitându-se că tot se află în Turcia – este curtat de formații din Superlig. Mai intens se vorbește de Konyaspor, acolo unde joacă și Ciprian Marica, și Gabriel Torje, însuși atacantul de origine africană recunoscând, de altfel, că ar vrea să evolueze pentru această echipă. Asta deși i-a plăcut, până acum, la trupa găzarilor și este și impresionat de atmosfera creată de fani. Dar, lasă de înțeles același Tamuz, incertitudinea viitorului pe termen scurt din cadrul clubului îl face să se gândească, evident, că mai apropiată îi e cămașa decât haina. Adică, nu ar risca să ajungă să nu mai fie plătit până la vară, mai ales că – zice tot el – ar exista datorii financiare la el. Într-o declarație, cam ambiguă, e drept, oferită siteului publicației Fanatik, „bombardierul” afirmă că, din partea lui, contractul cu Konya e ca și semnat, însă l-ar ține pe locul tocmai restanța avută de SC FC Petrolul. Cum vine asta?! Probabil că doar părțile cunosc înțelesul cuvintelor. Nu numai Tamuz este totuși pe picior de plecare.

Dacă informațiile potrivit cărora, exemplul lui Albin – realmente o vedetă a găzarilor, ajuns în capătul celălalt al pământului, în Mexic – ar fi urmat de către un alt star din trupa „lupilor”, Filipe Teixeira, zice-se că ademenit mai pe aproape, s-au mai domolit, în schimb, recent, au apărut altele. Care îl vizează pe un alt echipier de bază – Rednic_micaPablo de Lucas (foto jos; în echipament galben-albastru, duelându-se cu un jucător de la TS Podbeskiedzie Bielsko-Biala; www.gsp.ro). Ca și Tamuz, spaniolul este sub contract cu Petrolul și nu ar putea pleca, fire;te, decât pentru o sumă compensatorie care să mulțumească, chiar din plin, clubul găzarilor. Dar, sunt – oare – vremurile când ar arunca vreun amator cu banii, la nivelul pretențiilor vânzătorului? Mai greu de crezut. Trebuie să te numești… Cristiano Ronaldo sau Lionel Messi, păstrând desigur, cu mult, proporțiile, pentru a exista cineva care să pună bani destui pe masă pentru a avea un fotbalist. Chiar și în străinătate se întâmplă la fel, acum.

Cert rămâne astfel că primul „11” este, încet-încet, pe cale de a se pulveriza. Cert mai este și că patronatul are nevoie de fonduri, pentru a astupa găurile. Iar asta făcând-o cu numărul unu reținut și conturile clubului blocate de către ANAF. Dacă problema salariilor celor rămași pe loc nu va fi afectată, statul având grijă ca salariații să nu rămână fără câștigul rezultat din activitatea prestată, în rest nu mai este problema sa. Mai ales câjnd este vorba despre recuperat bani, care nu pot nu pot fi luați din cont pentru achiziții. Ca și pentru alte cheltuieli, de altfel. Unele care, cum-necum, trebuie rezolvate. Aici s-ar pune întrebarea: cum, de unde și când?

Orice lovitură de teatru, vezi amintita reținere a patronului, a directorului general și a unuia dintre membrii consiliului de administrație, nu poate să se lase fără efecte imediate atât în plan material la nivelul clubului, cât și în al psihicului fiecărui angajat. Implicit și al jucătorilor, care nu se mai simt acum în siguranță nici măcar pentru următoarele luni, darămite în viitoarele – să zic – două-trei sezoane. Cei care au contracte semnate pe termen mai lung, normal. Drept urmare, bilanțul celui dintâi stagiu din străinătate a amintit cumva de unele de altădată. Mai precis, de cele când Petrolul nu era una dintre echipele importante ale Ligii I. Două eșecuri, o remiză albă, niciun gol marcat în trei meciuri-test nu se poate spune deloc că ar fi semne bune, firește. Chiar dacă din Antalya s-au primit semnale că nu ar fi, de fapt, nimic îngrijorător, că vor veni și reușitele în porțile adverse, căci ocazii există, că vor apărea și victoriile, cu bătaie spre returul campionatului și semifinalele Cupei României, vine rândul unei alte întrebări: cu cine? În condițiile în care în Pablo_de_Lucas_cu_Podbeskidzie_Bielsoko-Biala_gsp.ro_micaprima parte a campionatului s-a obținut locul 3, o poziție parcă rezervată deja Petrolului, și calificarea în penultimul act al competiției KO, exclusiv după partide disputate pe terenurile adversarelor, totul a fost rezultatul unei anume echipe, a unui anume lot de jucători. Un lot din care, așa cum am scris mai sus, au dispărut patru fotbaliști și mai sunt pe cale, se tot zvonește, și alții s-o mai facă. Dacă așa se va și întmpla, Rednic a promis că fiecare plecat va fi substituit de un nou jucător. Cum cei de până acum nu au fost înlocuiți cu vreunul măcă, probabil că s-a gândit la cei care vor mai pleca! Altă explicație logică nu ar fi de găsit, nu-i așa? În plus, tot tehnicianul a mai spus că își dorește ca în al doilea stagiu de la Lara să dispună de toți jucătorii cu care va aborda primul semestru din acest an. Ca să se întâmple așa, ar fi nevoie de bani, ca să nu mai vorbim și de timp. Un timp care a cam intrat din sac, delegația Petrolului urmând a pune din nou piciorul pe scara avionului de Istanbul peste patru zile. Nimic nu a „transpirat”, deocamdat[, în privința unor eventuale noutăți în lot. Cum orice secret din lumea fotbalului, inclusiv cel autohton, cu greu poate fi ținut, ar exista două variante: ori nu o fi nimeni „pe țeavă”, neexistând bani pentru transferuri, ori nu o mai pleca nimeni, iar atunci nu ar mai fi nevoie de achiziții. Vom vedea…