Cine nu a avut ochi deloc, în vară, pentru unul dintre cei mai buni juniori ai Ceahlăului Piatra Neamț? „Masculul Alfa” & staff-ul său? De ce nu a fost oprit fotbalistul de 18 ani, Daniel Moroșanu, în lotul Petrolului pentru sezonul 2020-2021?

Dragos Trestioreanu -

Cine nu a avut ochi deloc, în vară, pentru unul dintre cei mai buni juniori ai Ceahlăului Piatra Neamț? „Masculul Alfa” & staff-ul său? De ce nu a fost oprit fotbalistul de 18 ani, Daniel Moroșanu, în lotul Petrolului pentru sezonul 2020-2021?

La recentul meci din „16”-imile Cupei României, desfășurat sâmbătă, 28 noiembrie 2020, între Ceahlăul Piatra Neamț și Petrolul Ploiești, scor: 1-2, iubitorii fotbalului care au vizionat jocul pe micile ecrane, inclusiv fanii oaspeților, au remarcat cu siguranță o serie de tineri jucători din tabăra gazdelor, printre care jucătorii de câmp Daniel Moroșanu (numărul 2, născut în anul 2002), Antonio Agafiței (nr. 7, născut 2001), Andrei Curpăn (nr. 9, născut 2001), Mobido Keita (nr. 18, născut 1999) și portarul Teodor Câmpianu (nr. 12, născut 1997). Numele celui dintâi fotbalist, care mi s-a părut a fi cel mai complet de pe teren din trupa gazdelor, ambițios, cu determinare în joc, luptător, curajos etc., mi-a sărit în ochi de la bun început. Dar – cunoașteți vorbele – nu știam de unde să-l iau. Drept pentru care, am trecut la… documentare. Și ce credeți că am găsit, mergând în urmă, până la jumătatea lunii august a acestui an?

Nici mai mult, nici mai puțin o cronică de pe www.fcpetrolul.ro, din data de 15 august, de la primul meci amical al Petrolului, de pe arena Ilie Oană, disputat în compania pe-atunci nou promovatei în Liga a III-a, CSO Plopeni și câștigat de băieții lui Iulius Mărgărit cu scorul de 3-1. A fost un joc-test în care, pentru prima oară, numit cu puțin timp înainte la cârma formației „lupilor” în locul lui Costel Enache, tehnicianul Viorel Moldovan a evaluat o parte din sectorul juvenil al clubului găzarilor. Ca și pe trei juniori, născuți în anul 2002, aduși la probe: Bogdan Minteuan (ex-CFR Cluj), Florin Sîngeorzan (de la un club din Bistrița, dacă am reținut, pe-atunci, bine) și… Daniel Moroșanu (Ceahlăul Piatra Neamț). La primii doi, Moldovan și staff-ul său – singurii decidenți la acel moment, după cum mi-au spus surse bine informate – a renunțat imediat. Însă, l-a anunțat pe Moroșanu că-l va mai testa și în alte meciuri amicale. Așa a și fost, fiindcă l-a băgat pe teren și pe „Columbia”, contra Astrei 2 (scor: 2-3, pe 19 august), și la Strejnicu, pe fostul „Conpet”, cu Mostiștea Ulmu (22 august), toate trei adversarele fiind din al treilea eșalon. Ultimul test a fost câștigat în sfârșit, ba chiar cu 4-1! Dar, așa cum notează același site al găzarilor, Daniel Moroșanu a fost folosit, de fiecare dată, parcă „la număr”, adică atunci când Moldovan a trimis, mereu, pe teren mulți juniori. Nu a încercat vreun moment să îl folosească și de la început, alături de seniori, pentru a vedea ce poate cu adevărat, ceilalți fiind oricum în ochii lui, din club. De ce trebuia să fie și în primul ’11”? Fiindcă băiatul ar fi evoluat ca unul dintre cei doi „underi”, ci nu în Liga de Elită, la „U 19”, nu-i așa?

Nu a mai fost cazul de „dileme”, deoarece – spun aceleași surse – antrenorul principal și colaboratorii săi ar fi decis că Daniel Moroșanu… nu era de Petrolul! Chiar dacă ar fi „mâncat jar”, ca Făt Frumos din basme, din vară și până la finele toamnei, nu ar fi putut să fie Moroșanu cel mai bun de pe teren, în prima repriză, la prima lui nocturnă din carieră. Este greu de crezut să fi avut parte de un așa de mare progres. Mai curând, să-mi fie cu iertare, fie tehnicianul l-a privit cu… coada ochiului, nefiind interesat, fiindcă de la Ceahlăul îl ochise, zice-se, numai pe Sory Ibrahim Diarra, pe care l-a și recomandat a fi legitimat, fie – pur și simplu – nu are fler în privința achizițiilor. Altfel nu se poate explica în niciun fel că nu a oprit în lot pentru acest sezon un foarte bun jucător „under”. Și pe un post pe care s-a observat că a avut mari probleme, cel de fundaș dreapta. Sigur că lui Moroșanu i-ar fi fost totuși foarte dificil să se impună imediat aici, el neprovenind din pepiniera clubului ploieștean. Dar, cum nu se poate spune că suporterii Petrolului nu se pricep să vadă modul de a evolua al unui jucător, cu timpul el i-ar fi cucerit. Așa cum a făcut-o și sâmbătă seara, de altfel. Se afirmă adesea că un antrenor trebuie să pregătească un efectiv ales de el, pe sprânceană, nicidecum nu de alții. Câteodată, iată că mai trebuie să fie și altfel! Chiar dacă, acel tehnician are norocul pe care nu l-au avut colegi de breaslă din L1, precum Dan Petrescu, Rubén de la Barrera și, mai de ultimă oră, Ionuț Moșteanu, dați afară de curând de CFR Cluj, Viitorul Constanța și, respectiv, Campionii FC Argeș Pitești. Ce noroc a avut „Masculul Alfa”? Acela de a fi fost lăsat, se tot spune, să alcătuiască un lot pe gust său și să mai fi fost și de acord cu alte câteva propuneri ale conducerii executive, iar după rezultatele slabe neașteptate, să mai fie încă în funcție! Chiar și după partida de la Unirea Slobozia se va întâmpla la fel? Apreciez că, indiferent de ce va fi în Ialomița, concluzia cred că nu poate fi decât una singură: mai bine… fără!

Foto: pagina Facebook a CSM Ceahlăul Piatra Neamț și www.fcpetrolul.ro