Cine primeşte şi ce valoare au cupoanele cu ajutoare alimentare

Redactia -

Cine primeşte şi ce valoare au cupoanele cu ajutoare alimentare

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a prezentat, astăzi, Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate. Acesta este finanţat din „Fondul de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane” (FEAD), un fond special creat de Uniunea Europeană pentru acordarea de ajutoare materiale persoanelor defavorizate.

Cu această ocazie, ministrul Plumb a anunţat că un număr suplimentar de aproximativ 700.000 persoane vor primi cupoane pentru alimente în cadrul Programului. Astfel, dacă în 2013 beneficiau doar 2,6 milioane persoane, de acum numărul total va ajunge la peste 3,3 milioane. Diferenţa constă în introducerea printre beneficiari a celor care primesc alocaţie pentru susţinerea familiei.

Anunţul ministrului Muncii a fost făcut la sediul Guvernului, în cadrul unei conferinţe de presă.

“Programul Operaţional Ajutorarea persoanelor defavorizate este o măsură adresată categoriilor vulnerabile, iar vestea bună este că am reuşit să mărim cu aproximativ 700.000 numărul de beneficiari. Pe lângă dublarea sumei de bani şi creşterea numărului de beneficiari, noutatea faţă de anul trecut constă în introducerea unor cupoane prin care se doreşte o informare corectă în privinţa alimentelor primite şi a cantităţii lor. ” – a precizat Ministrul Muncii.

Până acum, de program beneficiau:

o   familiile şi persoanele singure cărora le este stabilit dreptul la un venit minim garantat;

o   şomerii care primesc o indemnizaţie lunară de până la 400 de lei, precumşsi cei care nu mai primesc această indemnizaţie;

o   pensionarii sistemului public de pensii cu o pensie de sub 400 lei/lună;

o   pensionarii sistemului public de pensii beneficiari ai indemnizaţiei sociale, al căror venit se află sub 400 lei/lună;

o   persoanele cu handicap grav şi accentuat, neinstituţionalizate, adulţi şi copii;

o   persoanele beneficiare ale prevederilor Legii nr. 49/1991 privind acordarea de indemnizaţii şi sporuri invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război;

“Creşterea cu 700.000 persoane s-a datorat dublării bugetului alocat pentru achiziţia de alimente în anul 2014. Astfel, dacă în 2013 bugetul era de 56 milioane euro, în 2014 bugetul se situează la 120 milioane euro (535,8 milioane lei cu TVA).” , a adăugat ministrul Plumb.

Măsura de extindere a programului de ajutorare prin alimente a persoanelor defavorizate către mai mulţi beneficiari vine după anunţurile privind mărirea pensiilor, creşterea alocaţiilor pentru copiii din familiile sărace şi a alocaţiei de hrană pentru copiii aflaţi în plasament, mărirea alocaţiei de hrană zilnică pentru persoanele vârstnice şi cele cu ​dizabilităţi din centrele de îngrijire, creşterea indemnizaţiilor persoanelor cu handicap. Valoarea cosului de alimente (ulei, zahar, faina, malai, paste fainoase, conserve porc, vita, pate) este de aproximativ 128 lei si va fi oferit o singura data pe an.