Cine va câștiga lupta – pe jumătate – a golgheterilor Ligii A: trecutul+prezentul sau prezentul+viitorul?

Dragos Trestioreanu -

Cine va câștiga lupta – pe jumătate – a golgheterilor Ligii A: trecutul+prezentul sau prezentul+viitorul?

Pe lângă lupta pentru titlul neoficial de campioană de toamnă în ediția actuală a Ligii A Prahova, la fotbal, mi-a mai atras atenția și aceea pentru cel de golgheter al întrecerii eșalonului de elită al AJF-ului. Tot un titlu neoficial e drept, dar nu mai puțin țintit de către oamenii de gol. Specialiștii acestei competiții, ca și bunii cunoscători ai ei din afara sferei oficiale, cu siguranță că au mizat, la start, pe numele câștigătorului ultimelor trei ediții – atacantul Andrei Ciobanu (foto, în text, la minge, în echipament bleu-alb; www.ziarulprahova.ro), de la CS Păulești, ale cărui dueluri pentru a „băga minge în ațe”, cum se spune în jargonul fotbalistic, cu Mircea Ivan, sezoanele 2014-2015 și 2015-2016, și Radu Huza (2013-2014) au făcut deliciul urmăritorilor meciurilor Ligii A Prahova. Dacă AS Petrolul ’52 Ploiești a fost cotată, încă de la bun început, drept marea favorită la câștigarea întrecerilor și, implicit, la calificarea la barajul de promovare în Liga a III-a, și Ciobanu a avut inițial, cum scriam mai sus, același statut.

Socoteala de-atunci nu s-a potrivit totuși cu realitatea de pe teren, astfel încât, înainte de ultima etapă a turului, un junior de nici 18 ani, repet că-i va împlini chiar în ziua rundei a XV-a, Cosmin Lambru (foto, lângă titlu, cu numărul 9 pe tricou; Paul MÂINEA), s-a distanțat la trei lungimi față de mai vârstnicul său contracandidat, Andrei Ciobanu, după cea din week-end-ul trecut – 15 goluri față de 12! În condițiile în care, în etapa a X-a, când echipa lui Lambru, CS Blejoi, a oferit replica aceleia a lui Ciobanu, cel din urmă a deschis scorul, iar cel dintâi a bifat doar assist-ul de la reușita ce-a stabilit rezultatul final, „puștiul” s-a dezlănțuit din nou, punctând apoi meci de meci. Asta în vreme ce fotbalistul în vârstă de 28 de ani, după ce l-a „copiat” în primele două runde consecutive duelului direct, parcă a intrat ulterior în zodia ghinionului, nereușind să mai puncteze nici măcar într-un meci în care formația lui a câștigat cu 8-0, pe terenul Unirii Urlați, dar nici acasă, la ultimul 3-1, în dauna trupei de la CS Ceptura!!! Și astfel eficientul Cosmin Lambru, care a înscris, de-atunci, meci de meci, s-a distanțat. Să vedem însă dacă și decisiv în vederea adjudecării titlului de golgheter „de toamnă”. Asta în condițiile în care, CS Blejoi și CS Păulești vor evolua în ultima etapă la colege de întrecere care încasează destule goluri chiar și pe iarba verde de acasă. Va fi, în fapt, un al doilea „dialog la distanță”, după cel dintre Blejoi și Petrolul ’52 pentru titlul de campioană de toamnă.

Publicitate

andrei-ciobanu-ziaurlprahova-roPentru cei care nu-i cunosc prea bine pe cei doi oameni de gol merită făcută o comparație. Evident, abuzul de cifre statistice, care poate că tinde să mai și plictisească, se justifică în vederea înțelegerii unui duel ce se anunța, la început, cu favorit cert, dar adjudecat, deocamdată, de neașteptatul outsider. Andrei Ciobanu a marcat, într-un campionat cu 18 echipe, 43 de goluri (2013-2014), urmat de Radu Huza, de la CSO Plopeni (26), 32 (2014-2015) – cu 17 competitoare – față de 30 ale lui Mircea Ivan, fostul atacant al Blejoiului plecat, pe parcursul acestui tur, în Belgia, în calitate de… Chef la un restaurant din Benelux, și 57 (2015-2016), cu 22 mai multe decât același Ivan, într-o întrecere cu 16 grupări. În plus, Ciobanu a mai ocupat locul secund în edițiile 2011-2012 și 2012-2013, ambele cu 18 trupe la start, marcând 23 și 30 de goluri, fiind devansat de George-Daniel Bridinel (29), de la Vispești CS Blejoi, respectiv Marian Stanciu (34), de la Avântul Măneciu. Ei bine, un astfel de golgheter înnăscut a fost depășit, cel puțin până în prezent, de către un junior debutant într-un campionat de seniori. E adevărat că Lambru a demonstrat aceleași calități de bun marcator încă de la o vârstă fragedă, fiind golgheter la Cupa Moș Crăciun, întrecere destinată copiilor, și bifând într-un joc nu mai puțin de 11 reușite, tot la nivelul copiilor și juniorilor!

Prin poziția sa actuală, mai ales ținând de istoria specială a lui, asupra căreia mă voi apleca în curând, junele Cosmin Lambru a dovedit că se poate face și perfect saltul de la o competiție juvenilă la alta – a mai vârstnicilor oponenți. Sigur, lupta pentru titlul de golgheter al Ligii A Prahova nu se va încheia la sfârșitul turului, tot așa cum și cea pentru locul 1 din ierarhia aceleiași întreceri va continua și în prima jumătate a anului viitor. Până atunci însă, trebuie să ne bucurăm că viitorul sună bine în ceea ce privește atacantul de gura porții. Rămâne de văzut cine va pune… ochii pe el, în iarnă sau la vară!