CINEVA TREBUIE OBLIGATORIU SĂ PLECE DUPĂ O ASEMENEA RUȘINE! La Mogoșoaia, același „obicei de acasă”: eșec! O fi trebuind un lot de 100 de jucători pentru ca Petrolul să marcheze un gol sau să transforme un penalti și să câștige un meci?!?

Dragos Trestioreanu -

CINEVA TREBUIE OBLIGATORIU SĂ PLECE DUPĂ O ASEMENEA RUȘINE! La Mogoșoaia, același „obicei de acasă”: eșec! O fi trebuind un lot de 100 de jucători pentru ca Petrolul să marcheze un gol sau să transforme un penalti și să câștige un meci?!?

După un 1-4 ca o peliculă horror, „acasă”, la Mogoșoaia, un eșec parcă tot mai „potrivit obiceiului de gazdă” al Petrolului, o primă concluzie: numai cu un tânăr austriac în vârstă de 22 de ani, Manuel Botic, cel mai scund de pe teren, dar și cel mai muncitor fotbalist echipat în galben, nu se poate face… primăvară în noiembrie! A doua: toții jucătorii din lotul „lupilor” devine tot mai clar că ar trebui puși de antrenorul principal Viorel Moldovan, la finele fiecărui antrenament, să ia lecții de executare a loviturilor de pedeapsă de la… Armando Vajushi, cel care și abia refăcut după o absență prelungită a dat clase celor care se pregătesc zi de zi! A treia: Leo Beleck are un fizic impozant, ideal pentru un atacant, dar dacă nu are și… chef să joace, ar trebui să nu se mai încurce unii pe alții! A patra: seniori și „underi” – tot mai mult o apă și-un pământ, iar dacă tot se pierde în halul acesta, 1-4 (0-2) cu o… co-„lanternă roșie”, mai bine se bagă echipa de juniori „A”, una oricum mai obișnuită cu… înfrângerile, mai ales că poate fi și un „banc de probe” util pentru cei care tot joacă la prima echipă și nu se știe de ce sau nu joacă și iar nu se știe (înțelege) de ce! Și a cincea, ultima: CINEVA TREBUIE OBLIGATORIU SĂ PLECE DUPĂ O ASEMENEA RUȘINE! IAR DACĂ NU, CHIAR CĂ BATE LA OCHI!

Petrolul a început, ca și altădată, bine un meci. Cel programat, repet, „acasă”, în fieful de la Mogoșoaia al FRF, cu Aerostar Bacău. Diferența din clasament dintre combatante era mare, astfel că absențele din lotul „lupilor”, șapte la număr, din motivele deja cunoscute, nu mai atârnau atât de greu. Un total al cotelor celor două echipe folosite de către antrenorii Viorel Moldovan și, respectiv, Daniel Munteanu, înclina – chiar și luni seară – înspre ploieșteni. Deci, din start, scuze pentru a nu se reuși o victorie, indiferent de scor, și a se urca pe locul al doilea în ierarhia Ligii a II-a nu existau absolut deloc. Mai mult, „galben-albaștrii” aveau și un atac care a marcat mult, plus un golaveraj pe măsură, la care moldovenii nici nu ar visa. Și totuși, după ce echipa cotată a fi superioară a arătat vreo jumătate de oră și pe teren că-i mai bună, deoarece nu a și marcat s-a ajuns ca ocaziile irosite cu nonșalanță să se răzbune. Asta după un prim semnal de alarmă, în minutul 6, atunci când băcăuanii înscriseseră, dar autorul golului, Alexandru Iulian Zaharia, fusese în ofsaid.

„Fisura” din defensivă se consemnase în zona căpitanului Andrei Răuță. S-au prins și moldovenii de asta, mai precis că ar fi o „pâine de mâncat” pe acolo. Mai ales că înaltul fundaș central dreapta al găzarilor fusese și avertizat în minutul 30. I-au mai trebuit încă aproape 10 minute ca să „redicidiveze”- este de revăzut faza în care el a părut extrem de simplu depășit și a faultat decisiv la 17 metri de buturile lui Kitanov! – și să fie penalti. Bașca, eliminare, pentru al doilea cartonaș galben! La primul, a ieșit eurogolul fostului junior al Pandurilor Târgu Jiu, Patrick Popescu (31), șut la „păianjen”, din lovitură liberă, la al doilea, arbitrul Mircea Ardelean – un cavaler al fluierului de viitor, din Arad – a pus corect mingea pe var, așa cum se zice în jargonul fotbalistic, iar căpitanul Cătălin Vraciu (40) a transformat simplu, cu o fentă. Un 0-2 incredibil, dar adevărat! Dar, se putea drege busuiocul la voleul lui Alexandru Saim Tudor, care a fost deviat cu cotul de același Vraciu, din careul mare. Era minutul 45 și Petrolul putea reintra în joc. Botic a vrut să execute el, dar – deh! – Saim este la Petrolul încă din Liga a III-a și a trebuit ca străinul să cedeze! Râmniceanul a tras și el cu fentă, însă balonul era să-l… lovească pe copilul de mingi din spatele porții lui Lucian Cebotari (22 de ani), un foarte bun portar moldovean de peste Prut, altfel!

Cu un decalaj de două goluri pe tabelă, Moldovan a apelat încă din minutul 46 la Vajushi, a riscat atunci chiar o recidivă musculară a acestuia pe umezeala de la Mogoșoaia. Disperarea era deja mare, ce mai tura-vura! Mai târziu, l-a introdus pe teren și pe celălalt de-abia refăcut, Valentin Balint. Însă, acesta din urmă avea să fie un fel de… Beleck 2! În schimb, albanezul a arătat din nou că și de ce este cel mai bun fotbalist al Petrolului: a scos un penalti (85), dar el l-a și transformat, tot cu fentă, a mai trimis un lob spre vinclu, scos senzațional de Cebotari, a intrat în combinații, a pasat mult, a schimbat zonele, dovedind mobilitate etc., dar cu cine să joci?!? Numai cu Botic ar fi fost greu, al naibii de greu! Enache ieșise, grav accidentat, mare păcat!, fiind debutat în locul lui Adrian Nicolae, cel la care ar trebui de-acum să se mai apeleze mai mult, Ekollo, și el, era deja în tribună, după o primă repriză ștearsă, Saim – individualist, Diarra, cu început bun, dar stins încet-încet, iar banda dreapta de pe final, parcă așa, să fie la număr.

În lanțul erorilor din apărare a mai intrat și Georgi Kitanov, care are golul de 0-3, reușit de Horia Ilie (60), pe conștiință, lui Valentin Țicu  nu i-a ieșit nicio centrare ca lumea, Alberto Olaru a „arat” terenul, dar fără vreo realizare eficientă, în vreme ieșirile cu mingea la picior din defensivă, frumoase, ale lui Jhon Mondragón nu și-au găsit și adresantul potrivit, columbianul neputând astfel  să compenseze greșelile sale de la golurile al treilea și al patrulea. Pe scurt, numai o „floare” pe repriză, Botic – ce bară a dat în minutul 58! – și, respectiv, Vajushi, nu se putea face nici primăvară, așa cum am scris și mai sus, și nici urcat, pe cale de consecință, pe poziția a doua din clasament. Scorul final stabilit de junele Alexandru Zaharia (89), după o acțiune personală de toată frumusețea pornită din propriul careu mic a fostei mari speranțe de altădată Vlad Mihalcea, a arătat că Petrolului i-ar trebui un lot de… 100 de jucători în care să se găsească unul care să marcheze și să bată cum trebuie penaltiurile, când lipsește Vajushi!

Altfel, încep să-mi pun semne de întrebare, tot mai mult, de ce în toate cazurile în care echipa găzarilor a fost la o victorie de o urcare pe podium, indiferent de poziție, a făcut câte o… nefăcută și nu a mai urcat acolo! Sincer, la ultima nu cred că nu se aștepta nici cel mai cârcotaș fan al culorilor galben-albastre. După 1-4 cu penultima clasată, ce să mai spere suporterii de la partida de sâmbătă, 21 noiembrie 2020, ora 15.15, de la Timișoara, câtă vreme efectivul va fi, mai mult ca sigur, același? Și ASU Poli nu-i Aerostar, având și antrenor nou, pe fostul său manager Dan Alexa. Se știe că la orice debut al unui tehnician, jucătorii trag mai tare pentru a-l impresiona. Bașca, având de partea lor și un teren-pârloagă, de la baza sportivă a Politehnicii din orașul de la malurile Begăi!

La scurtă distanță, va veni la Ploiești o echipă neapăsată de miză SCM Gloria Buzău, cea care cam face cărțile în L2, ca „arbitru”, elegant spus. Vezi și recentul 1-1 de la Severin, cu liderul FC U 1948 Craiova! Timpuri grele, deci, la Petrolul, locul 6 nefiind foarte sigur de păstrat, cel puțin, la final de sezon regular. Întârzierea deciziilor de a se tăia în „carne vie”cu adevărat va conduce la un… play-out obscur, fără meciuri live la TV, plus scăderea drastică, ca urmare, a cotei de interes a simpatizanților. Se așteaptă astfel măsuri urgente, dar nu cum au mai fost, adică penalizări financiare. Asta fiindcă par tot mai mult ca o frecție la un picior de lemn!

Foto: www.fcpetrolul.ro (Cristi STAVRI și www.europictures.eu – Răzvan PĂSĂRICĂ)