Circ la Berceni. Şedinţă de consiliu local cu presa şi poliţia

Redactia -

Circ la Berceni. Şedinţă de consiliu local cu presa şi poliţia


Până nu iei parte la o şedinţă de consiliu local la Berceni, nu realizezi cu adevărat cum se lucrează acolo. Semnatarul acestor rânduri, Daniel Dimache, împreună cu colegul Mihai Ciobanu, am încercat să asistăm la ultima şedinţă ordinară a Consiliului Berceni, cea din luna iunie. Deranj mare că îndrăzneşte să asiste cineva din exterior la şedinţele de consiliu, mai ales cineva din presă. De aceea, un pâlc de consilieri, incitându-i şi pe alţi colegi de-ai lor, au creat o atmosferă de scandal, potrivită mai degrabă la cârciumă, nicidecum la o adunare a aleşilor unei localităţi, încă de la începutul şedinţei, somându-i pe cei doi participanţi la şedinţă să prezinte actele de identitate. Deşi nu au niciun drept să ceară aşa ceva, şedinţele de consiliu local fiind de regulă publice şi neimplicând legitimarea celor care vin să asiste.

Legea nr. 215/2001 a administratiei publice locale, modificata prin Legea 286/2006 prede:

Art. 43. (1) Şedinţele consiliului local sunt publice, cu excepţia cazurilor în care consilierii decid, cu majoritate de voturi, ca acestea să se desfăşoare cu uşile închise.

Deci, oricine poate asista le şedinţă, fără să se implice în vreun fel în cursul desfăşurării, cu excepţia cazurilor în care se votează ca şedinţa să fie secretă. Nu ne amintim, însă, să fi fost vreun astfel de caz, până acum, vreodată, cel puţin la nivelul judeţului Prahova. E destul de dificil să explici, ca şi consilier, de ce nu vrei transparenţă. Abuzuri, însă, iată, se mai încearcă.

Cum spuneam, nişte domni şi doamne consilieri, mai ales dintre cei provenind de la PDL şi Partidul Verzilor, dovedind poate necunoaşterea legii, poate rea voinţă au continuat tentativa de intimidare, folosind un ton ridicat şi cuvinte jignitoare. Preşedinta de şedinţă, Vasile Doina, plină de nervi, ne-a luat din capul locului cu : ”Vă rugăm să ne lăsaţi…”. Apoi, a părut că asta e principala preocupare, ce căutăm noi pe acolo, nu să creeze cele mai bune condiţii pentru ca şedinţa să se desfăşoare şi reprezentanţii consilieri să adopte hotărâri folositoare comunităţii. Aşadar, reprezentanta „verzilor” a propus imediat suspendarea şedinţei, votată de o majoritate care-şi impune punctul de vedere în consiliu, atât prin număr, cât şi prin… vocalitate. „Dacă aveau bun simţ, prezentau actele şi acum începeam şedinţa”, comenta mai mult strigând consiliera, care pe deasupra, este şi directoare a şcolii din comună. Fără să înţeleagă că nu e vorba de bun simţ, ci doar de lege, dacă aceasta prevedea că orice consilier poate cere actele celor ce asistă ne conformam… Vezi VIDEO.

În afară de directoarea şcolii, cea care vorbea de bunul simţ, sperăm că în cunoştinţă de cauză, un alt erou al scandalului, Gheorghe Petre, ne-a luat şi el tare: „Eu sunt fost poliţist şi vreau să-mi daţi actele”, a fost mesajul acestuia. I-auzi, credeam că doar foştii miliţieni, făceau astfel de abuzuri. Totuşi, acelaşi Gheorghe Petre ne spunea că ne ştia dinainte: „Vă cunosc de la emisiuni (n.a. semnatarul acestor rânduri realizează şi moderează emisiuni tv de aproape 10 ani de zile), mă uit seara la dvs. Îmi pare rău că mă uit, nu o să mă mai uit”. Păi atunci, domnule consilier, de ce vroiaţi buletinele noastre, să ne verificaţi CNP-ul? Sau să ne umiliţi, aşa cum penibil a încercat şi pedelistul Panait Constantin: „Să dea buletinele, poate sunt terorişti şi ne pun o bombă”. Penibil, parcă pe buletin scrie că eşti terorist sau dacă detonezi o bombă şi te înalţi la ceruri mai ţi-e teamă că cineva are buletinul tău şi îţi dă o amendă după aceea. Oricum, vulcanicul domn Gheorghe s-a mai gândit şi ne-a explicat că trebuia să avem şi ecuson: „Vă ţineau la poartă, şi Uţă, şi Dănescu, toţi vă ţineau, până nu veneaţi cu ecusonul de gât”. Gura ştim noi cui însă şi adevăr grăieşte: „Te trezeşti că te înregistrează, aţi văzut ce a păţit Mircea Băsescu”. Asta era problema de fapt, nu-i aşa?

În fine, când a încercat domnul fost poliţist, reprezentant al aceluiaşi Partid al Verzilor, să pună mâna pe noi, aşa cum ne amintim că proceda organul pe vremuri, am sunat la numărul de urgenţă 112 să sesizăm asupra scandalului şi încălcării legii. În scurt timp, a fost trimis un echipaj de poliţie la sediul Primăriei Berceni, unde avea loc şedinţa de consiliu, echipaj venit de la Valea Călugărească. Agentul şef adjunct Cătălin Ivaşcu ne-a dovedit că poliţia de astăzi este altceva decât cea de dinainte, ştiţi dumneavoastră, şi îi mulţumim pentru profesionalismul cu care a acţionat. Numai după venirea sa a fost restabilită o atmosferă de lucru şi de bun simţ (vorba doamnei Doina, care sperăm că în lucrul cu copiii să aibă o altfel de atitudine decât cea demonstrată la respectiva şedinţă de consiliu), pentru a se putea ţine şedinţa. Reprezentantului instituţiei statului i-am prezentat actele, şi noi, dar şi consiliera Vasile Doina, aşa ca să fim cetăţeni egali, cum spune legea. Ca prin minune, toţi consilierii s-au liniştit şi a putut începe şedinţa, nu i-a mai deranjat prezenţa noastră.

„Întoarceţi-vă la şedinţă”, a fost strigătul de la balconul Primăriei, către consilierii care plecau deja acasă, pe stradă. „Păi nu aţi suspendat-o? Noi plecăm acasă”, au replicat câţiva dintre aleşi. „Da, dar a fost pe o perioadă scurtă de timp, acum am ridicat suspendarea”, li s-a replicat.

Până la urmă, a avut loc o premieră la Berceni. A fost nevoie ca un poliţist să stea pe toată durata şedinţei în sală, iar în timp ce consilierii dezbăteau să ia declaraţii (apropo, deocamdată nu am făcut-o, dar încă nu ne-am decis dacă vom face reclamaţie, domnule Petre şi doamnă Doina) pentru a se menţine o atmosferă civilizată la şedinţă. Nu vrem să ne imaginăm ce s-ar fi întâmplat dacă fără prezenţa omului legii am fi încercat să facem fotografii şi să filmăm. Câteva dintre imaginile video le puteţi găsi aici.

Ca să nu se înţeleagă că întreg Consiliu Local Berceni a participat la această mascaradă, ţinem să precizăm că aleşii PSD şi PNL au avut o atitudine rezervată faţă de ce făceau colegii lor. Dar nici nu i-au pus la punct pe cei care au derapat. La fel şi primarul Constantin Bucur, de la care totuşi ne doream o intervenţie mai energică, pentru impune tuturor o atitudine de respect pentru instituţia în care ne aflam.