Circulaţie îngreunată din cauza vremii. Recomandările poliţiei

Redactia -

Circulaţie îngreunată din cauza vremii. Recomandările poliţiei

Centrul INFOTRAFIC al Poliției Române informează că pe mai multe drumuri naționale se circulă îngreunat din cauza ploii și a vântului puternic, iar pe unele sectoare rutiere sunt condiții de formare a poleiului.

Conducătorii de autovehicule sunt rugați ca atunci când traversează zone unde partea carosabilă este acoperită cu polei, gheață, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă să manifeste maximum de prudență, să circule cu viteză redusă, să mărească distanța de siguranță în mers, să utilizeze luminile de întâlnire și să evite efectuarea manevrelor în trafic (depășiri, treceri de pe o bandă pe alta etc.).

De asemenea, îi sfătuim pe șoferi să echipeze automobilul cu pneuri corespunzătoare, să nu bruscheze comenzile mașinii și să adapteze permanent viteza la condițiile de drum.

Operatorii de transport care dețin autovehicule cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone au obligația legală de a monta pe roți lanțuri sau alte echipamente antiderapante omologate, pe perioadele și pe drumurile stabilite.

Referitor la circulația în condiții de ploaie, este necesar ca fiecare manevră în trafic să fie efectuată numai după o temeinică asigurare. În situația în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza stropilor de ploaie, folosirea luminilor de către ceilalți conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcției de mers. De aceea, recomandăm ca luminile de întâlnire să fie folosite pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri.

De asemenea, vântul afectează bună desfășurare a traficului rutier și, ca atare, atenționăm cu privire la pericolul pe care acest fenomen meteorologic îl poate reprezenta pentru trafic.

Pentru evitarea implicării în accidente, conducătorii auto trebuie să-și sporească prudența pe toată durata deplasării, dar mai ales la ieșirile din tronsoanele împădurite, la intrările și ieșirile de pe poduri sau la încrucișările cu autovehiculele cu gabarit mare. Rafalele de vânt laterale modifică ținuta de drum a mașinilor, cu atât mai mult cu cât viteza cu care se circulă este mai mare.

Totodată, trebuie evitate oprirea sau staționarea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, pe care vântul puternic îi poate rupe.

Nu în ultimul rând, rugăm conducătorii auto începători să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului în condiții de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanțe mari, dată fiind experiența redusă și riscul implicării în evenimente rutiere.