Cloul Săptămânii Mari: duelul verbal dintre doi foști petroliști! Unul îl acuză pe celălalt, la TV, că nu ar avea diplomă de bacalaureat și, deci, nici dreptul de a poseda o licență PRO sau de a ocupa o funcție la CSM Ploiești, iar altul se apără cum poate!

Dragos Trestioreanu -

Cloul Săptămânii Mari: duelul verbal dintre doi foști petroliști! Unul îl acuză pe celălalt, la TV, că nu ar avea diplomă de bacalaureat și, deci, nici dreptul de a poseda o licență PRO sau de a ocupa o funcție la CSM Ploiești, iar altul se apără cum poate!

În Săptâmâna Mare, reamintesc, www.gazetaph.ro a postat informația potrivit căreia joi, 29 aprilie 2021, doi foști petroliști – ex-internaționalul Daniel Chiriță și Valeriu Răchită – urmau a fi fost invitații unei emisiuni moderate, la televiziunea Pro X, de către Mihai Mironică, cea intitulată „Ora exactă în sport”. Pentru cei care nu au putut urmări emisiunea respectivă, difuzată de la ora 10.45, postez mai jos o stenogramă a acesteia, făcută public de siteul postului, www.sport.ro:

Daniel Chiriță: Eu, în 2003, am luat o bază, am făcut contract de închiriere pe 16 ani, a expirat pe 31 decembrie, în 2020, în acest contract m-am angajat să fac vestiare, am investit aproape un milion de euro, în bază timp de 19 ani. În 2003, am vrut să fac o tribună, primaria nu deținea acte de proprietate. Am dat în judecată primăria, mă judec cu ei, iar în 2019-2020, cei de la CSM, cu care am contractul, au venit si mi-au cerut evacuarea clădirilor și plata chiriei din ultimii 7 ani. Eu nu i-am mai plătit, am intrat în conflictul cu primăria, ei trebuie să facă dovada că sunt proprietarii bazei. Organigrama CSM-ului nu face referire la baza mea. Pentru că domnul Vivi Răchita a fost investit în funcție la CSM la sfârșitul lui 2020, nu știu ce funcție, asta vreau să mă lămurească, nu știu ce funcție. Informându-mă și scoțând anumite acte, dânsul este angajat la CSM ca antrenor coordonator, nu are nicio funcție de director sau consilier, și le-a atribuit singur.

Valeriu Răchită: Să începem cu sfârșitul. La CSM, pe contracte de activitate sportivă, nu există organigramă. Contractul pe care l-a arătat domnul este schimbat, pentru a ajuta în clasificarea academiei de fotbal. A spus că a venit în 2003 și a făcut baza, contractul e din 2006 și a expirat pe 01.01.2021. E o sentință definitivă prin care CSM a câștigat chiria pe ultimii 9 ani, pe care domnul nu a mai plătit-o. Nu are nimeni nimic cu domnul Chiriță, eu, mai ales, nu am treabă. Dar, pentru afirmațiile făcute, să vină cu probe în instanță. Dacă are document și dovadă că eu sunt în spatele proceselor, să le arate.

D.C: Discuția nu e din 2019, în 2010-2011 m-a dat afară de la Petrolul, făcusem contract pe trei ani, venisem de la UTA. A zis să vin în proiectul lui, pentru că vrea sa ajungem în Liga 1: <<Ajungem în Liga 1, promovăm și îți dau un meci de retragere>>. Eu am făcut rezilierea în cuvântul lui, a spus că o să îmi primesc banii, dar nu am primit nimic. A vorbit un prieten cu el, apoi m-a sunat să mă amenințe: <<O să mă țin de capul tău, o să te distrug!>>. Zece ani după ce nu a mai fost la primărie și lângă primar, a venit în 2019-2020 și au început atacurile asupra mea. Tu, în contract, ești antrenor. În primul rând, ca sa fii, trebuie să ai diplomă de BAC, nu știu dacă o ai, trebuie să faci dovada că ai diploma de BAC, trebuie să dovedești că ai licența PRO. Părerea mea, 99% sau chiar 100%, el nu are BAC-ul luat. Are licenta PRO luată… Trebuie să ne explice domnii de la FRF cum a luat-o.

V.R: Esti penibil! Nu am mai auzit de mult așa penibilitate. Oprește-te! Tu nu ai lecții care să te ajute să porți un dialog. Nu prea ai IQ-ul care sa te ajute să vorbești. Nu are legătură cu realitatea ce zice. Referitor la bani, își aduce el aminte de acum 12 ani…? E o minciună. Referitor la licența mea PRO, el trebuie să înțeleagă că eu mi-am terminat liceul în ’89, pe vremea lui Ceaușescu. Nu se puteau face ca acum, să iei diplome sau licențe, așa. pe bani. În ’89, se făcea școală. În 2003-2004, mutându-mă, unele documente au fost pierdute. M-am dus la liceu, m-am interesat ce trebuie făcut. A trebuit să dau în Monitorul Oficial un anunț că mi-am pierdut diploma de BAC, iar liceul mi-a eliberat adeverință și foaie matricolă. Nu poți să te duci la licența PRO să te înscrii fără o adeverință. Se pot demonstra astea, dar îl aștept pe domnul Chiriță în instanță să demonstreze acuzațiile pe care le face.

D.C: Sunt convins, când s-a dus să își ia licența, s-a făcut pe șpagă. Știți ce s-a întâmplat în perioada lui Mircea Rădulescu. El 100% nu s-a prezentat cu diploma de BAC. În 2010-2011, în Divizia B, stăteai pe 10.000 de euro salariu, din bani publici, la Petrolul Ploiești.

V.R: Ești un mincinos! Ești un mitoman!”.

Din rândurile de mai sus, se observă lesne că fundașul dreapta de altădată, Daniel Chiriță, îl acuză pe colegul de linie defensivă din finala Cupei României, ediția 1994-1995, Valeriu „Vivi” Răchită, totodată și nașul unui băiat al său, că i-ar purta sâmbetele de pe vremea când, manager general fiind la Petrolul, Răchită l-ar fi dat afară pe Chiriță. Și astfel l-ar fi văduvit și de o sumă de bani, promisă pentru ca acesta din urmă să vină la Ploiești, de la Arad. Pornind de la acel moment, de acum 10-11 ani, cel căruia apropiații îi spun „Chiru” a făcut o acuzație gravă: lipsa diplomei de bacalaureat a lui „Vivi”, ceea ce ar fi însemnat că acesta nu putea fi consilier pe probleme de sport, implicit neangajat la primărie, și la clubul sportiv al acesteia! Și nici o altă funcție nu putea ocupa, studiile superioare fiind obligatorii, darămite diploma de bac, așa cum se spune în vorbirea liberă!

De la ce s-au luat cei doi? Este ușor de dedus: de la intenția de preluare, de către CSM Ploiești, a bazei sportive administrată de Daniel Chiriță în Parcul Tineretului. Acolo unde – declară la Pro X acuzatorul – a investit circa un milion de euro, bani câștigați de el, după cum a recunoscut cu alte ocazii, la echipe din Ucraina și Rusia, unde a jucat destulă vreme. Amenințat de a ajunge falit, dacă pierde baza sportivă, Chiriță se apără acuzând verbal, iar cumătrul, tot verbal, o face jignindu-l serios pe tatăl finului, făcând referiri repetate la intelectul acestuia! Afirmații care l-ar duce și pe el în instanță, nu numai pe „Chiru”, așa cum tot a repetat „Vivi”, cel care a explicat absența diplomei de bacalaureat, obținută în anul 1989! Ca o paranteză, atunci când m-am prezentat la ASE București să iau diploma de absolvire a unei facultăți de acolo, era tot în 1989, deoarece am constatat că pe act scria județul… Pitești, ci nu Prahova, am cerut modificarea pe diplomă! Astfel, am putut s-o ridic, după o lună, scrisă corect. Deci, modificări se puteau face și atunci, mult mai ușor decât acum, am impresia! Numai că, trebuia și cerută diploma! Act doveditor al absolvirii se dădea imediat după terminarea studiilor, pentru că diploma se elibera ceva mai târziu, decât acel moment!

Cert este că, în urma acuzațiilor publice ale lui Chiriță, patronul Petrolului 95, două instituții ar fi trebuit să se autosesizeze din oficiu, imediat. Una este Primăria Ploiești, iar alta – Federația Română de Fotbal. Domnul primar Andrei Volosevici, jurist de profesie, poate verifica dacă acuzația are acoperire în actele depuse la dosarul de angajare pentru funcția de consilier, iar la rândul său, domnul președinte Răzvan Burleanu poate dispune o verificare a dosarului pentru licența PRO, unul care, cu siguranță, se află în arhiva FRF. Cea de care aparține și școala de antrenori. Da, chiar atât este de simplu! Nu cu jigniri sau alte cele… Știind de acuzațiile celui al cărui copil îl botezase, acuzații de care luase la cunoștință dintr-o emisiune anterioară de la Look TV, lui „Vivi” i-ar fi fost ușor să prezinte dacă nu actul original despre care a declarat că i-ar fi fost eliberat de la liceul pe care l-a absolvit, măcar o copie legalizată a acestuia. Și se termina cu tot scandalul. Sau și-o fi păstrat dreptul să îl prezinte numai la judecătorie?!? Una peste alta, mingea se află acum la Primăria Ploiești, respectiv FRF, până să se ajungă la bară, folosind un termen bine cunoscut de către cei doi.

Interesant este că există destui suporteri ai Petrolului actual care îi doresc pe „beligeranți” lucrând împreună la club!!! Acuzatorul, ca șef al academiei de copii și juniori, iar acuzatul – ca manager general, așa cum a mai fost în urmă cu un deceniu. Chiar crede cineva că două săbii ar intra în aceeași teacă sau că, după dialogurile de la televiziuni, Daniel Chiriță ar mai putea colabora, vreodată, cu Valeriu Răchită?!? Altfel, observ că există acum trei categorii de simpatizanți ai clubului găzarilor în raport cu… presupusa absență a diplomei de bacalaureat a lui Răchită: una – care nu acceptă la club un conducător ce nu ar avea nici măcar liceul terminat, a doua, neutră, nu zice nici da, nici ba, iar a treia este total neinteresată de existența vreunei diplome, apreciind pesemne că la fotbal nu ar fi atât de importante actele de studii, ci mai curând alte abilități! De urmărit cine și ce va decide…

Foto: www.digisport.ro (fotomontaj), www.prosport.ro, www.ziarulincomod.ro și www.sport.ro